Ung pappa

Kjetil ble far som 19-åring: – Kan ikke jeg som ung pappa være en god forelder?

Kjetil Hallingstad tar et oppgjør med ondsinnede og belærende kommentarer han møter som ung pappa: – Kan ikke jeg som ung pappa være en god forelder bare på grunn av alderen min? spør Kjetil (21) retorisk.

UNG PAPPA: Kjetil og samboeren Sara fikk barn da de var 19 år gamle. Siden har de jevnlig opplevd å få belærende og negative kommentarer.
UNG PAPPA: Kjetil og samboeren Sara fikk barn da de var 19 år gamle. Siden har de jevnlig opplevd å få belærende og negative kommentarer. Foto: Privat
Sist oppdatert

– Er det slik at alder avgjør om du er en god eller dårlig forelder? sier Kjetil Hallingstad (21) spørrende til Klikk.no.

– Jeg føler at mange har et feil inntrykk av unge foreldre. De tar dem ikke seriøst på grunn av alderen deres.

«Synd at moren må oppdra han alene.»

«Alenemamma, det er trist.»

Det var kommentarer Kjetil og samboeren fikk høre da de var gravide med sønnen sin William.

– Det er flere som tror at jeg som ung pappa er mindre delaktig og ikke ønsker å være i livet til sønnen min, men det stemmer absolutt ikke. Vi er like mye foreldre, understreker Kjetil.

Da det ble kjent for Kjetil og samboeren Sara Sorboen (20), at de ventet barn i 2021, fikk de sjokk. Men de var aldri i tvil om at de ønsket å innta deres nye rolle som foreldre på en best mulig måte.

FRUSTRERT: Kjetil blir frustrert over hvor liten tro andre har til unge foreldre.
FRUSTRERT: Kjetil blir frustrert over hvor liten tro andre har til unge foreldre. Foto: Håkon Hallingstad

Støttende respons

Da Kjetil og Sara var 19 år gamle, ønsket de den nye «sjefen» i huset velkommen.

Kjetil er nå 21 år gammel, og sønnen William er ett år.

– Å være pappa til William er den fineste og viktigste rollen jeg har i livet. Det at folk får meg til å tvile på det, gjør meg frustrert, sier den unge pappaen.

Han er lei av å bli møtt med negativitet, og bestemte seg for dele sin erfaring om å få hets som ung pappa på P3.no- Meninger. Responsen har vært enorm og støttende. Dette er noen av kommentarene Kjetil har fått:

«Folk ble da tidlig foreldre før også, det er modenhet som betyr noe. Virker da som om disse to har alt på stell? Kos deg som ung pappa.»

«Du er heldig med mye energi å gi - du er helt sikkert en mye bedre pappa en mange andre i sin «mentalt voksne alder» - alle lærer mens en lever. Ingen kan noe om barn før man får det selv. Ta erfaringen videre og vær en stolt ung pappa! Mye positivt med å være unge foreldre.»

«Min sønn var 18 år og det går helt fint - å se det samholdet og kjærligheten mellom far og sønn (20mnd nå) er fantastisk!! Superstolt Bestemor!!»

– Jeg ble paff når jeg så responsen. Den har vært så utrolig fin. Selvsagt er det alltid noen som skal kommentere noe negativt, men nesten alle har vært gode og støttende. Det er utrolig fint å se at vi kan støtte og heie på hverandre. Det er et viktig tema å snakke om, sier Kjetil.

Deler sin erfaring

På TikTok deler han sin hverdag som ung pappa med sine 24 000 følgere. Dette er en plattform han synes er moro å bruke. Men mest av alt, ønsker han å dele sin erfaring for å hjelpe andre i samme situasjon.

Han ønsker å vise at man uansett alder kan klare å være en god forelder til barnet sitt.

Da Kjetil bestemte seg for å være mer og mer offentlig tikket det inn flere negative og ondsinnede kommentarer på Tiktok:

«Jeg ringer barnevernet.»

«Umulig at du som 21-åring kan være en god pappa.»

«Er ikke du veldig umoden til å få barn? Du er jo bare 19 år.»

«Du kan ikke ha barn når du er så ung.»

Dette er kommentarer som skapte frustrasjon hos Kjetil. Kommentarer han mener er urettferdig å motta kun på grunn av alderen sin.

– Du blir jo lei deg. Du gjør så godt du kan for å være den beste forelderen til barnet ditt, også kommer det kommentarer som får deg til å tvile på din foreldrerolle.

STOLTE: Sara og Kjetil er stolte over den lille familien sin, og gjør alt de kan for å gi William et godt og kjærlig liv.
STOLTE: Sara og Kjetil er stolte over den lille familien sin, og gjør alt de kan for å gi William et godt og kjærlig liv. Foto: Privat

Les også: «Noe av det mest skadelig et parforhold kan utsettes for, er å få barn»

Har alder noe å si?

Kjetil regner med å motta negative kommentarer når han legger ut ting på sosiale medier. Men han blir lei seg på andre sine vegne som er i samme situasjon, og blir møtt av denne negativiteten.

– Du vet aldri hvordan folk håndterer slike kommentarer. Folk bør være forsiktige med å dømme andre, sier Kjetil.

Kjetil stopper opp før han sier spørrende:

– Hvorfor skal folk tvile på dine foreldreevner bare fordi du er ung? Hvorfor er det gitt at en på 30 år er mer rustet til å være forelder enn en på 19 år? Jeg tror ikke at bare fordi du er eldre så vet du mer om det å være forelder. Det er nytt for alle førstegangsforeldre uansett alder, sier han engasjert og fortsetter:

– Jeg tror ikke folk vet hvordan det er å ha barn, før man får barn. Det handler mer om innstillingen din. Har du en innstilling på at du vil være en god forelder, og gjøre det beste for barnet ditt, så tror jeg alle kan få det til.

Som ung forelder opplever Kjetil stadig å få belærende kommentarer.

«Han kan ikke sitte forover i bilen, han må sitte bakovervendt.»

«Du må ikke gi han krydret mat. Det er ikke bra for små barn.»

– Dette er ting vi så klart vet, og gjør riktig. Jeg synes det er merkelig at folk tar seg friheten til å belære oss før de vet hva vi gjør, sier Kjetil og fortsetter:

– Jeg tror mange føler at unge mennesker er automatisk mer uerfarne – og det stemmer på mange punkter. Men i dette tilfellet mener jeg at det ikke stemmer.

KJÆRLIGHET: Kjetil mener at alder ikke har noe å si. Det som er viktig er innstillingen man har, og at man gjør sitt beste.
KJÆRLIGHET: Kjetil mener at alder ikke har noe å si. Det som er viktig er innstillingen man har, og at man gjør sitt beste. Foto: Privat

Kjetil og kjæresten bor i Geilo. De har hus, bil og jobb. Kjetil er nå i pappapermisjon, men ellers jobber han i matbutikk, og Sara jobber i barnehage.

– Det er lett å tenke at vi som unge ikke kan tilby William denne stabiliteten. Vi er stolte av oss selv, og gjør så godt vi kan for å gi William et kjærlig og godt liv.

– Jeg tror det viktigste en forelder kan gi barnet sitt er omsorg, kjærlighet og støtte. Så lenge du har det på plass, vil du være en god forelder for barnet ditt.

Les også: Håpløs mann (35) glemmer «alt» – hvorfor er det slik?

Mindre tro på de yngre

Til tross for all stabilitet, kjærlighet og oppmerksomhet de gir William, opplever de negativitet.

– Jeg tror folk generelt har mindre tro på de yngre. Folk har ofte et bestemt syn på ungdommen i dag som fører til at de får et negativt inntrykk av oss. De tenker ofte at vi må «vokse opp» og feste oss ferdig. Men mange vokser opp når de får barn. Det gjør noe med deg og din innstilling.

Kjetil påpeker at han selv ikke er opptatt av å feste, eller ha den «friheten» mange tror du mister. Han understreker at folk er individuelle.

– Jeg har ikke vært på fest siden William kom, og har ikke savnet det heller. Livet har fått en helt annen verdi og mening. Nå setter jeg mye mer pris på all den tiden jeg har med familien min, og de gøyale aktivitetene vi kan gjøre sammen.

– Har du noen gang følt at du har måttet ofre noe av livet ditt?

– Nei, absolutt ikke. Det er klart at prioriteringen er å være pappa. Det er ikke alltid mye «Kjetil-tid», og det er helt greit. Det er absolutt ikke slik at du mister deg selv, eller ikke kan bevare dine hobbyer. Det handler mer om å tilpasse og tilrettelegge for det, sier den unge pappaen.

Kjetil understreker at det å bli pappa er livets gave. Det har fylt livet hans på en måte han aldri kunne sett for seg før William kom. Å bli pappa har gjort Kjetil til en mer kjærlig, tålmodig og ansvarsfull person.

Kjetil påpeker at det er helt greit å ha barnevakt iblant og gjøre noe eget.

– Det gjør deg ikke til en dårlig forelder, slår han fast.

– Vi er så heldige at vi har besteforeldre i nærheten som stiller opp og støtter oss. Det gir oss mulighet til å ha litt kjærestetid iblant. Det er helt greit å finne på noe uten barnet ditt innimellom. William elsker å være med besteforeldrene sine, så for han er det bare en glede.

STERKE SAMMEN: Kjetil opplever at forholdet hans til Sara har blitt sterkere etter at William ble født.
STERKE SAMMEN: Kjetil opplever at forholdet hans til Sara har blitt sterkere etter at William ble født. Foto: Privat

Kjetil poengterer at en av de gode fordelene ved å være unge foreldre, er at barnet ofte får unge besteforeldre som orker mer med barnebarna sine.

– Besteforeldrene til William er overlykkelige for å ha han i livet sitt. Det gir så mye glede til alle.

Les også (+): Besteforeldre skjemmer bort barna med søtsaker, hvordan kan vi si fra?

Sterkere sammen

Kjetil trekker frem takknemligheten han har overfor samboeren sin Sara. Han opplever at forholdet deres har blitt sterkere siden William ble født.

– Vi er heldige som har hverandre, og er sammen om dette. Jeg føler at parforholdet vårt har blitt sterkere fordi vi har et felles «prosjekt» vi er sammen om. Vi støtter hverandre, og oppmuntrer hverandre. Vi har også muligheten til å avlaste hverandre hvis vi trenger det.

På spørsmålet om samboeren har opplevd noe negativitet for å være ung mamma nøler Kjetil.

– Tjaa. Nei, det tror jeg ikke. Det er jeg som har vært offentlig, og får det negative. Ellers har alle venner og familie vært svært støttende og positive. Det er vi veldig glade for, sier han.

Glad for all støtte

«Var vanlig å få barn tidlig før. Hvorfor er det galt nå?»

«Jeg var selv 19 år da jeg fikk barn, og er veldig glad for det.»

– Det er mange som deler sine positive erfaringer i kommentarfeltet på Tiktok. Det er utrolig vakkert og betryggende å se hvor støttende noen folk er. Du føler du ikke står alene mot stormen.

– Jeg prøver å bemerke meg de positive kommentarene, og støtten fra mine nære og kjære. Jeg vet selv at jeg gjør alt jeg kan for å være en god far for William. Jeg håper flere der ute vil løfte hverandre opp og støtte hverandre.

STØTTE: Kjetil og Sara setter pris på all støtten de har fått, og er takknemlig for å ha fått William i ung alder.
STØTTE: Kjetil og Sara setter pris på all støtten de har fått, og er takknemlig for å ha fått William i ung alder. Foto: Håkon Hallingstad

Kjetil sine beste tips til unge foreldre – og foreldre generelt uansett alder, er å ikke høre på «Mammapolitiet», «Pappapolitiet» eller negative kommentarer fra andre.

– Så lenge du gjør så godt du kan for barnet ditt, og viser kjærlighet, så er du uansett den beste forelderen til barnet ditt. Det er ikke noe galt i å få barn i ung alder, sier han og legger til:

– Min største styrke i å være ung er at jeg er sprek og orker mye med barnet mitt. Jeg angrer ikke ett eneste sekund på at jeg ble ung pappa, og jeg unner alle denne lykken og gleden som ønsker det.

– For det er virkelig noe helt fantastisk og kjærlig, avslutter han

Denne saken ble første gang publisert 04/07 2022, og sist oppdatert 05/07 2022.

Les også