Katarina Flatland og Harald Dobloug

Katarina Flatland: – Jeg var usikker på om jeg kom til å klare det

Det virker som at noen mennesker har et ekstra gir. At døgnet deres har flere timer og at batteriet deres aldri går tomt. Katarina Flatland er programleder, lege, mamma og gravid med nummer to. I tillegg lager hun jammen den populære podkasten «Åpen journal» sammen med ektemannen Harald Dobloug. Hva er hemmeligheten?

<b>ÅPEN JOURNAL:</b> Katarina Flatland og hennes ektemann Harald Dobloug er leger begge to, og driver podcasten <span class="Italic">Åpen journal</span> sammen. Der tar de opp er nytt tema innen helse hver uke, og får besøk av en kjent stemme som kan bidra.
ÅPEN JOURNAL: Katarina Flatland og hennes ektemann Harald Dobloug er leger begge to, og driver podcasten Åpen journal sammen. Der tar de opp er nytt tema innen helse hver uke, og får besøk av en kjent stemme som kan bidra. Foto: Jarran Flokkmann
Sist oppdatert

– Jeg tror hemmeligheten min er at jeg er innmari flink til å koble helt av. Jeg slapper av med verdens beste samvittighet, jeg legger meg på sofaen og synes at det er fullt fortjent.

– Om det er rotete eller kaotisk rundt meg, gjør ingen ting. Jeg er veldig glad jeg har den evnen, den har jeg fått god bruk for det siste året, sier Katarina (33) og ler.

Hun sitter i podkaststudioet til Plan B ved Akerselva i Oslo. Sammen med ektemann Harald Dobloug (33) lager hun Norges største helsepodkast, Åpen journal.

Sommer-ferien er over, og paret har nettopp laget en episode om alkoholmisbruk. Det er mange som har drukket mye bobler og vin denne sommeren, og når høsten kommer er det kanskje like mange som synes det er uvant å ikke ta et glass rosévin til lunsjen.

De som følger Katarina Flatland på sosiale medier vet at det er en stund til hun skal drikke vin igjen. I 2020 var hun gravid, i 2021 ammet hun og i 2022 ble hun gravid igjen. Rett før ferien hadde hun dessuten avsluttende eksamen på legestudiet. Det har vært travelt.

Intervjuet er gjort før fødselen. Fredag 7. oktober la Katarina ut denne gladmeldingen på Instagram:

Forlenget legestudiet

– Det siste halve året har vært ekstremt travelt, og ganske tungt. Graviditeten var absolutt planlagt, men jeg hadde ikke planlagt at jeg skulle bli så dårlig. Jeg var veldig kvalm i begynnelsen, og da kvalmen endelig forsvant ble den erstattet av halsbrann og bekkenløsning.

Født: 7. juli 1989

Alder: 33 år

Fra: Bærum

Foreldre: Hallvard (65) og Anne-Lise Flatland (65)

Søsken: Bettina Flatland (35)

Ektefelle: Harald Meling Dobloug (33)

Barn: Bernard (2)

Se mer

Midt i alt dette har det vært innspurt på legestudiene og avsluttende eksamener for Katarina.

– Jeg er vant til å ha en tett timeplan, og jeg har alltid klart å ta meg sammen, funnet tid til å lese eller trene, men det klarte jeg ikke denne gangen. På et tidspunkt virket det helt uoppnåelig, og for å helt være ærlig så var jeg usikker på om jeg kom til å klare det. Jeg har delt litt på sosiale medier underveis, for det er viktig for meg å vise at livet ikke er så rosenrødt hele tiden.

Katarina har forlenget legestudiet flere ganger, og hatt permisjoner på grunn av TV-jobbing og baby. I juni la hun ut en videosnutt på Instagram der hun kommer ut i foajéen på Rikshospitalet med hvit lekefrakk, armene i været og tårer i øynene.

Endelig var hun 100 prosent lege. Familien stod klare med flagg og champagne.

<b>DR. FLATLAND:</b> Etter 12 år med medisinstudier ble Katarina ferdig utdannet denne våren.
DR. FLATLAND: Etter 12 år med medisinstudier ble Katarina ferdig utdannet denne våren. Foto: Privat

– Tenk hvis jeg hadde strøket på eksamen og blitt møtt med det der, sier hun og ler.

– Det var en enorm lettelse at det gikk bra, og etter 12 år med studier så var det faktisk enda bedre enn jeg hadde forestilt meg. Nå kan jeg endelig glede meg over alt som ligger foran oss.

Les også: Dette er deltakerne i «For­ræ­der 2022»

<b>NEW YORK, NEW YORK:</b> – Vi er veldig glade i New York. Harald fridde på Trumps hotell på bursdagen sin i 2016. Dette var før Donald Trump ble president altså, sier de og ler.
NEW YORK, NEW YORK: – Vi er veldig glade i New York. Harald fridde på Trumps hotell på bursdagen sin i 2016. Dette var før Donald Trump ble president altså, sier de og ler. Foto: Privat

Legger seg alltid samtidig

Harald har måtte trekke i tømmene noen ganger, og forsøkt å legge til rette for at Katarina kunne ta pauser, spise og slappe av imellom slagene.

– Vi finner oss ikke i å ha det slitsomt over tid, og jeg synes vi er flinke lage oss pusterom når det trengs. Vi har noen rutiner som vi holder på. Vi spiser alltid frokost og middag sammen, og vi legger oss alltid samtidig. Vi har også perioder hvor vi tar en pause fra mobilen. Mobiltelefonen er en tidstyv som skaper mye stress og stjeler masse tid og energi. Når man legger bort mobilen, er det utrolig hvor mye tid man får, og hvor fokusert og til stede man blir, sier Harald.

– Dere jobber sammen og bor sammen – blir dere aldri lei av hverandre?

– Vi vil helst være sammen hele tiden, vi, ler Katarina.

– Det er ikke sånn at vi gruer oss til å gå i selskaper og sånt, altså, men hvis jeg hadde fått valget mellom å gå ut på restaurant eller være hjemme med Harald, så hadde jeg valgt det siste!

– Jeg kan faktisk ikke huske sist du sa ja til en kjendisfest, sier Harald.

– Vi lever hektiske liv begge to, så jeg tror det er viktig for oss begge å ha et ankerpunkt, et sted der vi lander om kvelden og henter energi.

– Og hvor er det?

– Før trente vi sammen og laget middager sammen, men det er ikke blitt så mye tid til slikt i det siste. Det blir gjerne til at vi lander i sofaen med Netflix og take-away, sier Katarina.

Les også: (+) Det jeg hadde gjort og holdt skjult for ham i så mange år var virkelig utilgivelig

<b>HARALD OG KATARINA:</b> – Hvis vi ikke tid til å lage middag, så bestiller vi mat, rigger oss til i sofaen og ser på en serie sammen. Det er viktig å ha små oaser med tid sammen, sier Katarina.
HARALD OG KATARINA: – Hvis vi ikke tid til å lage middag, så bestiller vi mat, rigger oss til i sofaen og ser på en serie sammen. Det er viktig å ha små oaser med tid sammen, sier Katarina. Foto: Privat

Møttes i Hallingdal

Katarina og Harald møttes på en studentfest på Ål i Hallingdal. Det var utkledningsfest og Katarina kom som Oktoberfest-berte, mens Harald var blotter.

– Jeg hadde på meg en liten hvit truse og en stor frakk, og Katarina flat pladask. To dager senere ble jeg faktisk nevnt under søndagsmiddagen, sier Harald og ler.

Etter studentfesten ble Katarina og Harald raskt et par, og i 2016 fridde han på kjærestetur i New York. Nå har de hus, barn og sin egen podkast. De har laget over 100 episoder av Åpen journal, og de blir ikke lei av hverandre eller podkasten.

– Nå har vi holdt på i to og et halvt år. Det er kjempe-gøy, men også krevende. Det er viktig at en medisinsk podkast er korrekt og etterrettelig, og det krever mye forarbeid og stor innsats, forteller Harald.

Episodene handler om alt fra barnesykdommer og aldring til kreft og selvmord. I mange av episodene er det med en kjent gjest, mens andre er viet spørsmål og svar fra lytterne.

– Lytterne stiller høye krav for de kan så veldig mye! De kan google og lese seg til det aller meste, så da blir det ekstra viktig at vi kan sortere informasjonen, tilføre noe nytt og presentere det på en morsom måte. Vi kan ikke lage en pekefinger-podkast for det er det ingen som gidder å høre på. Derfor forsøker vi å lage en underholdende podkast med legehatten på, sier Katarina.

Les også: Om det første møtet med Mari Maurstad: – Jeg tenkte at hun var uoppnåelig

<b>FAMILIE FØRST:</b> Familieverdiene settes høyt og min første prioritet er å være mamma, sier Katarina.
FAMILIE FØRST: Familieverdiene settes høyt og min første prioritet er å være mamma, sier Katarina.

Stolte av hverandre

Paret har en humoristisk tone både på podkasten og i virkeligheten. Det er tydelig at de har stor respekt for hverandre.

– Verdiene våre er nok ganske like. Vi har en gjensidig respekt for hverandre, og er likeverdige. Mitt liv er like viktig som Harald sitt. Vi ser opp til hverandre, og er stolte av hverandre. Etter ti år sammen så er vi veldig bevisst på hvordan vi snakker til hverandre.

Harald er enig.

– Svigerfar Hallvard sa til meg en gang at han aldri hadde hørt at Katarina eller jeg sa noe stygt om hverandre, og har han nok rett i.

– Krangler dere aldri?

– Jo, men vi har ikke de store kranglene. Det er mest irritasjon, «nægging og snæpping». Barneoppdragelse setter gjerne i gang noen diskusjoner. Vi er enige om hvordan vi ønsker at barna skal oppføre seg – for eksempel at de skal være høflige, omtenksomme og si takk og værsågod – men vi er vel ikke alltid enige i veien dit.

Katarina innrømmer at hun kan være litt for raus og grei noen ganger. Harald er litt strengere og mer konsekvent.

– Men det vi er enige om er at vi er veldig oppmerksomme på hvordan vi snakker foran Bernard, at vi har en trygg og god tone. Vi setter familieverdiene høyt, og min første prioritet er å være mamma. Uansett hvor mye som skjer i livet mitt, så er det alltid familie først.

Denne saken ble første gang publisert 07/10 2022, og sist oppdatert 07/10 2022.

Les også