Jørgine Massa Vasstrand om Femundløpet, hundekjøring og familien

Jørgine Massa Vasstrand åpner om det tøffe året: – Vet ærlig talt ikke hvordan jeg fikk det til

Treningsprofilen Jørgine Massa Vasstrand kom ikke helt i mål da hun prøvde å gjennomføre et av Norges tøffeste hundeløp. Det har imidlertid ikke lagt en demper på den intense lidenskapen for hundekjøring.

<b>HUNDEELSKER:</b> – Hundekjøring er så komplekst, det består av så mange elementer. Jeg elsker det fysiske ved det, for det er definitivt fysisk krevende. Det er mentalt utfordrende. Det er samhold og samspill med hundene. Det er natur. Det er en gavepakke av en hobby som tar enormt mye tid, men som også gir enormt mye tilbake, sier Jørgine.
HUNDEELSKER: – Hundekjøring er så komplekst, det består av så mange elementer. Jeg elsker det fysiske ved det, for det er definitivt fysisk krevende. Det er mentalt utfordrende. Det er samhold og samspill med hundene. Det er natur. Det er en gavepakke av en hobby som tar enormt mye tid, men som også gir enormt mye tilbake, sier Jørgine. Foto: TV 2
Sist oppdatert

Det var i begynnelsen av februar at treningsinfluenseren Jørgine Massa Vasstrand (33), bedre kjent som Funkygine, stilte til start på Femundløpet.

Reisen har blitt dokumentert i TV 2-serien «Jørgine – alene med flokken» denne våren.

Foran henne ventet en krevende reise på 450 kilometer med åtte trekkhunder som den ferske hundekjøreren hadde brukt 10 beinharde måneder på å forberede seg til.

Les også: Jørgine Massa Vasstrand: – Jeg er en mer engstelig mamma nå

«Jørgine – alene med flokken»

– Litt av motivasjonen bak serien var å vise en veldig krevende, men fantastisk sport. Hundekjøring er jo veldig «nisjete», men jeg tror det har potensial til å bli fulgt med på av mange flere. Det håper jeg skal skje etter denne serien, at flere får opp øynene for hundekjøring, sier hun til Her og Nå.

<b>ALENE MED FLOKKEN:</b> Kulde, storm og dårlig sikt var bare noen av utfordringene Jørgine sto overfor i TV-serien. – Man må jobbe med det mentale og med å klare å stole på seg selv. Så må man tro at det går, slik at hundene tror at det går. For det hjelper ikke å stå og tvile bak sleden, forklarer hun.
ALENE MED FLOKKEN: Kulde, storm og dårlig sikt var bare noen av utfordringene Jørgine sto overfor i TV-serien. – Man må jobbe med det mentale og med å klare å stole på seg selv. Så må man tro at det går, slik at hundene tror at det går. For det hjelper ikke å stå og tvile bak sleden, forklarer hun. Foto: TV 2

To døgn og imponerende 320 kilometer inn i løpet måtte Jørgine dessverre avbryte da tre av hundene i spannet hennes viste tegn til plager.

Født: 4. juli 1989

Alder: 33 år

Fra: Ålesund

Bosted: Jessheim

Yrke: Influenser

Ektemann: Morten Sundli (32)

Barn: Filippa (14), Sokrates (9), Milano (5) og Indigo Iro (1)

Se mer

– Det var et veldig nederlag der og da. Målet mitt var ikke å få en god plassering, men å komme i mål med flest mulig friske hunder. Så det å måtte sette igjen tre hunder etter 320 kilometer virket som et nederlag.

– I etterkant har jeg skjønt at det skjedde med alle andre også. Det var ingen som kjørte i mål med fullt spann. Så jo mer jeg har fordøyd det, jo mer fornøyd har jeg vært med prestasjonen min, forteller hun.

For mange kom det nok som en overraskelse at den populære TV-profilen har hundekjøring som lidenskap og hobby. Nordmenn er vant til å se den personlige treneren svinge seg på parketten i «Skal vi danse», som matriark i realityserien «Funkyfam» eller finne merkevarene hennes i butikkhyllene.

Etter å ha prøvd seg med hundeslede i 2019 ble Jørgine bitt av basillen. Med god hjelp fra mentor Leif Tore Lie (57) i TV-serien vokste firebarnsmorens drøm om å fullføre et av Norges hardeste hundeløp.

– Jeg hadde ingen annen erfaring enn at jeg har vokst opp med hund, så jeg var veldig prisgitt veiledningen til Leif Tore og hans støtte underveis. Det ble en intens, krevende og emosjonell reise, forklarer Jørgine.

Les også: Den egentlige grunnen til at hunden din gjesper og slikker seg på snuten

<b>MORTEN SUNDLI:</b> Jørgine berømmer ektemannen Morten Sundli for at hun får tid til sine mange aktiviteter og jobb. Familiens gjøren og laden deler de i TV-serien «Funkyfam». Her er paret med en av familiens to hunder.
MORTEN SUNDLI: Jørgine berømmer ektemannen Morten Sundli for at hun får tid til sine mange aktiviteter og jobb. Familiens gjøren og laden deler de i TV-serien «Funkyfam». Her er paret med en av familiens to hunder. Foto: TV 2

Et hundemenneske

Det var spesielt båndet hun utviklet til dyrene som 33-åringen trekker frem som en av de beste erfaringene fra TV-innspillingen.

Privat er Jørgine matmor til huskyene Trym og Tyra, men gjennom forberedelsene til hundeløpet fikk hun øynene opp for hvor mye dyrene egentlig forstår av verden rundt seg.

Du kan se TV 2-programmet «Jørgine – alene med flokken» her på TV 2 Play.

Se mer

– Jeg elsker alle de hundene. Som «vanlig hundeeier» er det fort gjort å tenke at man overvurderer hunden sin, og at man tillegger den egenskaper den ikke har. Men så kommer man inn i hundekjøring og oppdager at de har mange flere egenskaper enn man tror, forteller hun og trekker frem de gangene hun ble nervøs.

– Uansett hvor godt jeg prøvde å skjule den nervøsiteten, forplantet det seg i spannet mitt. Hundene merket det umiddelbart, de speiler dine følelser. Det er både skremmende og spennende. Skremmende, fordi du ikke kan lure dem ved å prøve å være «helt» og late som ingenting. Og også ekstremt spennende, fordi du må jobbe så mye mentalt så de ikke gjennomskuer det, understreker Jørgine.

Hun beskriver seg selv som et hundemenneske.

– Jeg vet ikke hvordan jeg skal forklare hvorfor jeg elsker hunder, men de er bare verdens beste dyr. Jeg skjønner meg ikke på folk som har katt i det hele tatt, sier hun og ler.

– Jeg har vært lei meg og alt, og de hundene – sammen med Leif Tore – har vært verdens beste støtteapparat på denne reisen, medgir Jørgine.

Les også: Sjekk om du er en av dem som kan ha hund

<b>SPREK MAMMA:</b> Jørgine fikk sitt fjerde barn i januar i fjor. Kort tid etter fødselen startet hun med opptreningen til både Femundløpet og «Skal vi danse: All Stars».
SPREK MAMMA: Jørgine fikk sitt fjerde barn i januar i fjor. Kort tid etter fødselen startet hun med opptreningen til både Femundløpet og «Skal vi danse: All Stars». Foto: TV 2

Deltok i «Skal vi danse: All Stars»

TV-seerne ble nemlig vitne til en beinhard periode i treningsekspertens liv. Ved siden av å trene med hundene til Femundløpet var Jørgine i full sving med opptak av fjorårets «Skal vi danse: All Stars».

Samtidig er hun en travel firebarnsmor til barna Filippa (14), Sokrates (9), Milano (5) og Indigo Iro (1). Jørgine berømmer ektemannen Morten Sundli (32) for at hun klarer å ha så mange baller i luften samtidig.

– Jeg vet ærlig talt ikke hvordan jeg fikk det til, men det er jo så klart Morten som slipper alt han har i hendene for å tilrettelegge slik at jeg skal få gjøre dette. Ære være ham for det, roser hun.

Fordi Jørgine var borte fra minstemann – som da bare var noen måneder gammel – under treningsoppholdene med hundene, måtte 33-åringen stadig pumpe brystmelk.

Det vekket stor oppmerksomhet da hun ga melken til lederhunden Mummi i serien. Treningseksperten hadde en teori om at de ville få et sterkere bånd av det.

– Jeg vet egentlig ikke om det førte til det, men jeg synes det er synd å helle ut melk. Jeg hadde nettopp født i den episoden, sønnen min var bare noen måneder gammel, og jeg fikk veldig brystspreng. Det å helle ut bra, næringsrik melk føltes bortkastet, og da var det greit å gi det til hundene i stedet, mener Jørgine.

Les også: (+) Jeg skulle alltid være super-husmoren som klarte alt. Så sa kroppen stopp

<b>SKAL VI DANSE:</b> Jørgine var med i fjorårets «Skal vi danse: All Stars», der hun kom på andreplass sammen med dansepartneren Santino Mirenna. På samme tid trente hun også til Femundløpet.
SKAL VI DANSE: Jørgine var med i fjorårets «Skal vi danse: All Stars», der hun kom på andreplass sammen med dansepartneren Santino Mirenna. På samme tid trente hun også til Femundløpet. Foto: TV 2

Hundekjøring som hobby

Som travel forretningskvinne og TV-profil er firebarnsmoren vant til å ta utfordringer på strak arm. Jørgine innrømmer at den nye hobbyen virkelig har gitt henne noe å bryne seg på.

Hun måtte trene på mental styrke og det å stole på seg selv på en helt annen måte enn hun var vant til.

TV-seerne ble også vitne til at 33-åringen måtte jobbe hardt med sine lederegenskaper for å sette seg i respekt hos hundene. Det førte til mange emosjonelle stunder og tårer underveis gjennom tøffe forhold.

– Jeg har følt mer på dårlig selvtillit i hundekjøring enn det jeg har gjort noen gang i livet mitt, men det har også vært karakterbyggende – for til tross for dårlig selvtillit må du bare fortsette. Du kan ikke sette fra deg spannet ditt etter 150 kilometer fordi du har fått en knekk. Du må bare stå i det. Så jeg føler jeg har kommet styrket ut av dette, poengterer hun.

Hundekjøringen har også vært til stor avkobling fra et ellers hektisk liv.

– Det eneste jeg tenker på når jeg kjører hund, er hund. Jeg er en konstant multitasker og har alltid 100 tanker i hodet samtidig. Da er det ekstremt befriende å bare ha én tanke i hodet: Hvordan løper hundene? Det er altoppslukende og intenst, og noe jeg ikke føler jeg har opplevd noe annet sted, forteller Jørgine.

Hun avslører at hobbyen hennes også har begynt å vekke interesse hos andre i familien.

– Morten er veldig interessert og ville vite alle detaljer om hvordan det gikk, hvordan hundene var, hva de gjorde og hva Leif Tore sa. Det samme gjelder sønnen min Sokrates. Han synes dette er ekstremt spennende. Begge to var med for å se på Femundløpet og fulgte med underveis – mens de tre andre ikke kunne brydd seg mindre, sier hun lattermildt.

– Har du fortsatt et mål om å fullføre Femundløpet?

– Jeg har et mål om å kjøre flere hundeløp i hvert fall, men vi har ikke bestemt oss for hva det skal være. Men det høres jo helt fantastisk ut med Finnmarksløpet, smiler hun.

Denne saken ble første gang publisert 04/04 2023, og sist oppdatert 04/04 2023.

Les også