Eyvind Hellstrøm om Anita og Nils

Eyvind Hellstrøm har aldri hatt det bedre: – Livet er fantastisk

Stjernekokken fremstår kanskje streng på TV, men for Anita er samboeren alt annet enn det. – Eyvind er omsorgsfull, varm og enormt raus, forteller hun til Her og Nå.

<b>HJERTET I HUSET:</b> Kjøkkenet er hjertet i Eyvind og Anitas leilighet i Frogner bydel i Oslo. Her liker paret å tilbringe mye av sin tid.
HJERTET I HUSET: Kjøkkenet er hjertet i Eyvind og Anitas leilighet i Frogner bydel i Oslo. Her liker paret å tilbringe mye av sin tid. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

– Bob blir euforisk når det kommer besøk, sier Anita Rennan (44) om den ivrige bokseren som bykser rundt i gangen.

Han snuser og logrer med halen som om det ikke finnes sidestykke til gleden han føler ved vår ankomst. «Dunk, dunk», sier det hver gang euforiske Bobs solide hale treffer noe på sin vei.

Paret byr på en liten omvisning i en del av den cirka 250 kvadratmeter store leiligheten.

– Dette er «tacokjøkkenet», sier Anita og viser oss en lys åpen kjøkken-stueløsning.

Bob logrer ivrig når Anita forteller at dette var opprinnelig en del av hennes leilighet. Da hun og Eyvind Hellstrøm (75) skulle ta forholdet et steg videre, kjøpte hun leiligheten vegg i vegg med Eyvinds.

Løsningen var ideell for Anita som hadde sønnen Nils (14) fra et tidligere ekteskap. En dør mellom leilighetene som kunne åpnes når det passet og lukkes når man ønsket.

Nå er det flere år siden de to leilighetene ble til ett hjem. Døren mellom leilighetene er nesten aldri i bruk.

– Det er bare hvis Anita er sur, sier Eyvind ertende.

<b>FLOTT PAR: </b>Eyvind og Anita har stor respekt for hverandre.
FLOTT PAR: Eyvind og Anita har stor respekt for hverandre. Foto: Svein Brimi

Restauranten Bagatelle

«Tacokjøkkenet» brukes én gang hver fjortende dag til å lage nettopp taco. Da er det Anita og Nils som står for maten. De øvrige 339 dagene lages måltidene på «Eyvinds» kjøkken – av Eyvind og noen ganger av og med Nils. Nesten aldri av Anita.

Eyvind og Nils felles matinteresse resulterte i kokeboken «Til ungdommen». Den kom ut i oktober.

– Jeg har egentlig alltid vært mer interessert i å spise mat enn å lage den. Jeg er veldig privilegert, jeg vet det. Eyvind lager alltid mat, og absolutt alt smaker godt. Kunsten blir derfor å ikke spise altfor mye, sier Anita og ler.

Eyvind er varm i toppen. Det er vi også. Det koker og putrer i gryter og stekepanner. Ribba er i ovnen, og mot slutten skal svoren grilles med åpen dør. Da blir det hett.

Det er tilsynelatende ingenting som vipper Eyvind av pinnen. Før han ble TV-kjendis og en av Norges mest populære kokebokforfattere, var han den mest kjente kjøkkensjefen vi hadde. I 27 år drev han michelinstjernerestauranten Bagatelle. Eyvind var på alles lepper – da også.

<b>JULERIBBE:</b> Eyvind lærer bonussønnen Nils hvordan juleribba blir perfekt stekt. – Først og fremst må du ha en god råvare. Hvis mulig kjøp en gris du «kjenner», sier Eyvind.
JULERIBBE: Eyvind lærer bonussønnen Nils hvordan juleribba blir perfekt stekt. – Først og fremst må du ha en god råvare. Hvis mulig kjøp en gris du «kjenner», sier Eyvind. Foto: Svein Brimi

Denne julen er stjernekokken aktuell med «Hellstrøms» på TV 2. I programmet får vi se Eyvind utforske svensk julebord i Stockholm sammen med Solveig Kloppen og forsøke å finne den perfekte vinen til pinnekjøtt sammen med artisten Myra på Voss.

Men ingen periode i livet overgår den Eyvind har hatt siden han møtte Anita.

– Livet er fantastisk. Det har vært en positiv utvikling siden Anita og Nils kom inn i livet mitt – man kan si at livet går i riktig retning.

Les også: Eyvind Hellstrøm om bonussønnen: – Vi har et helt spesielt bånd

<b>«HELLSTRØMS»:</b> I julen kan vi se to episoder av «Hellstrøms jul» på TV 2. Her er Eyvind i Stockholm sammen med programleder, Solveig Kloppen. Her står de utenfor Ulriksdals vertshus.
«HELLSTRØMS»: I julen kan vi se to episoder av «Hellstrøms jul» på TV 2. Her er Eyvind i Stockholm sammen med programleder, Solveig Kloppen. Her står de utenfor Ulriksdals vertshus. Foto: Anita Rennan

Kjæresten Anita

Nils er også med når juleribba til Her og Nås lesere skal lages. Han bidrar både med matlaging, god stemning og latter. Eyvind snakker rolig og tydelig – han holder samme toneleie enten han forteller Nils hva han skal gjøre eller svarer på et spørsmål.

– Jeg falt for Anita, men fikk Nils på kjøpet. Det er jeg veldig glad for. Jeg visste ikke hva jeg gikk til, men jeg tror jeg trakk vinnerloddet, faktisk! sier Eyvind og tenker seg om før han fortsetter:

– Det høres kanskje litt klisjé ut, men Anita og Nils er en gave som jeg ikke hadde forutsett. Det er ikke noen fasit på hvordan livet skal bli. Når jeg går i dybden ser jeg at det jeg har er et privilegium som rett og slett ikke er alle forunt, fortsetter Eyvind.

<b>STADIG BEDRE:</b> Sammen med Anita blir livet stadig bedre, synes Eyvind. Denne julen skal de feire sammen med hennes familie fra Steinkjer. 
STADIG BEDRE: Sammen med Anita blir livet stadig bedre, synes Eyvind. Denne julen skal de feire sammen med hennes familie fra Steinkjer.  Foto: Svein Brimi

De møttes første gang da Anita jobbet for produksjonsselskapet Monster Entertainment på programserien «Hellstrøm rydder opp». Et vennskap ble etablert. Han følte at hun forsto ham – og hun følte seg forstått hun også.

– Vi jobbet sammen i mange år og vi merket at vi hadde en god kommunikasjon, minnes Anita.

Midt mellom skakkjørte kjøkken og tvilsomme restaurantlokaler vokste det frem noe som ingen av dem hadde forventet.

– Det var et vennskap som ble til noe finere og større, sier Anita.

Les også: Oppskrift på Hellstrøms perfekte ribbe

Jobber sammen

I 2021 sluttet Anita i TV 2 for å jobbe heltid på prosjekter med Eyvind. Nå driver de et selskap sammen. Anita har tatt alle matbildene i de fem siste kokebøkene de har gitt ut.

Anita har alltid vært kreativ, men Eyvind så potensialet hennes og ga den oppbackingen hun trengte for å ta nye og modige valg.

– Eyvind bygger meg opp og gir meg selvtillit. Han ser ting i meg som ikke jeg klarer å se selv. Han er omsorgsfull, varm og enormt raus. Det er alltid hyggelig å ta imot gjester med Eyvind – gjestfriheten sitter i ryggraden. Han betyr enormt mye for meg, sier Anita åpenhjertig.

<b>NØYE:</b> – Når Anita tar bilder spør hun noen ganger om jeg er sikker på at det er sånn det skal se ut? Da er det bare å legge opp på nytt, forteller Eyvind. 
NØYE: – Når Anita tar bilder spør hun noen ganger om jeg er sikker på at det er sånn det skal se ut? Da er det bare å legge opp på nytt, forteller Eyvind.  Foto: Svein Brimi

Anita og Eyvind utfyller hverandre.

– Eyvind er en stor inspirasjon. Jeg blir veldig fascinert over tempoet og den energien han har. Vi er kreative sjeler begge to, men på ulike områder. Vi utfyller hverandre, sier 44-åringen og smiler varmt.

Les også: (+) Vi flyttet sammen med mine og dine barn. Så begynte han å stille helt umulige krav

<b>KREATIV SJEL:</b> Anita og Eyvind har gitt ut fem kokebøker sammen. Anita tar alle matbildene. 
KREATIV SJEL: Anita og Eyvind har gitt ut fem kokebøker sammen. Anita tar alle matbildene.  Foto: Svein Brimi

Fant tonen med Nils

Det var for 9 år siden Eyvind møtte Nils for første gang. Anita kom gående mot Eyvind, og på skuldrene hennes satt da den 5 år gamle Nils. Det var første gang Eyvind og Nils skulle møtes.

Husker du da du møtte Eyvind for første gang? spør vi Nils.

– Jeg har altfor mange minner med Eyvind til å huske dette ene øyeblikket, svarer han med et lurt smil.

Kjemien mellom Nils og Eyvind har vært til stede fra første stund.

– Det er kjempefint at de har fått et så godt forhold. Det var litt av forutsetningen. Jeg måtte vite at det fungerte, at det var en kjemi der. Det har det vært fra dag én. Vi tre har funnet vår harmoni, sier hun ettertenksomt.

– Det fineste med Eyvind er måten han har tatt imot og inkludert Nils. Han har ikke gått inn for å være en farsfigur, for Nils har allerede en fantastisk pappa, men som en trygg og solid voksen. Eyvind er en som veileder, gir råd og inspirasjon til å stole på seg selv og sin egen drivkraft. Han har tatt imot Nils med all sin kjærlighet og omsorg. Og for meg som mor, er det noe av det vakreste som finnes.

<b>HARMONISK GJENG: </b>– Det er veldig stas at vi har det så fint sammen. Det var en forutsetning at Eyvind og Nils fikk et godt forhold og de klaffet fra første stund, sier Anita.
HARMONISK GJENG: – Det er veldig stas at vi har det så fint sammen. Det var en forutsetning at Eyvind og Nils fikk et godt forhold og de klaffet fra første stund, sier Anita. Foto: Svein Brimi

Eyvind har én bror, mens Anita er yngst av tre søsken og har vokst opp i Steinkjer.

– Det har vært flott å komme inn i trøndergjengen. Der er det mange fine folk. Nils pleier å si: «Eyvind, du har alle utmerkelser, stjerner og ordner. Du har opplevd alt. Det er bare en hake ved deg og det er at «du e itj trønder». Det har han rett i, sier han og ler.

Nils og Eyvind er kjappe i replikken. Mens de lager mat slenger de det ene gullkornet etter det andre i hverandres retning. Nils og Eyvind virker nesten mer like i gemytt enn Anita er noen av dem. 44-åringen fremstår rolig, gjennomtenkt og mild – som en som veier ordene sine.

Les også: Eyvind Hellstrøm: – Når Truls får høre det, kommer han til å le seg i hjel

Oppskrift på Hellstrøms ribbe

I år skal julen feires hos Anitas søster, Anne, og hennes familie. Anita og Eyvind har få faste juletradisjoner. En julefeiring på forskudd sammen med Nils´ pappa og hans nye familie skaper alltid god stemning. Og ribbe er viktig.

Det er ikke helt tilfeldig at det er ribbe som står på menyen når Eyvind lager julemiddag for Her og Nås lesere.

Du kan lese oppskriften på Hellstrøms ribbe her.

<b>SPRØ SVOR:</b> Tipset fra Eyvind er at man skrur opp varmen til 200 grader den siste halvtimen. Hvis svoren ikke skulle bli sprø, kan du gjøre følgende: Sett på grillen i ovnen og sett ribben under til svoren blåser seg opp og blir sprø. Pass godt på så den ikke blir brent.  Og la ribben få hvile i 20 minutter før du skjærer den opp.
SPRØ SVOR: Tipset fra Eyvind er at man skrur opp varmen til 200 grader den siste halvtimen. Hvis svoren ikke skulle bli sprø, kan du gjøre følgende: Sett på grillen i ovnen og sett ribben under til svoren blåser seg opp og blir sprø. Pass godt på så den ikke blir brent.  Og la ribben få hvile i 20 minutter før du skjærer den opp. Foto: Svein Brimi

– Tradisjonen jeg har hjemmefra er ribbe. Det er vanligst i Østfold. Vi lager ribbe i dag, men jeg kan lage alt. Anita har også vokst opp med ribbe. Det er den eneste juletradisjonen hun ikke kan være foruten.

<b>MEDISTERPØLSE:</b> Eyvind foreslår medisterkaker og medisterpølser til ribbemiddagen. Han oppfordrer også til bevissthet rundt råvarene. Velg gjerne lokale leverandører som har fokus på godt dyrehold. 
MEDISTERPØLSE: Eyvind foreslår medisterkaker og medisterpølser til ribbemiddagen. Han oppfordrer også til bevissthet rundt råvarene. Velg gjerne lokale leverandører som har fokus på godt dyrehold.  Foto: Svein Brimi

– Ribbe til jul er «et must» for meg, det må jeg ha. For øvrig er vi ikke så tradisjonsbundet. Vi er åpne for det meste. Jeg synes det er spennende å teste nye ting, sier Anita.

– Nå har vi ribba i ovnen så har vi potetene, rødkål, rosenkål, løk – vi har alt vi trenger, sier Eyvind, tydelig fornøyd med resultatet.

– Hvordan er det å både jobbe og leve sammen?

– Det er verdens enkleste ting. Når vi lager kokebøker legger jeg opp på en tallerken. Noen ganger sier Anita «er du helt sikker på at det skal se sånn ut»? Da vet jeg at det er helt sikkert at det ikke skal se slik ut. Da er det bare å begynne på nytt.

– Jeg er nøye, men Anita er enda nøyere. Hun slurver ikke, jeg slurver ikke. Jeg kan ikke si noe annet enn at det er både inspirerende og utviklende. Det er glede. Det er humor. Det er fint. Alt er fint, fastslår den populære kokken.

Denne saken ble første gang publisert 17/12 2023, og sist oppdatert 17/12 2023.

Les også