Else Kåss Furuseth:

− Jeg har fått tilgivelse fra familien

Folkekjære Else Kåss Furuseth (43) synes ja-ordet er lettere enn nei, og i hennes nyeste bok «Jeg burde kanskje sagt nei» får vi ta del i tidvis hjerteskjærende historier der ja absolutt burde vært byttet ut med nei.

<b>ELSE KÅSS FURUSETH:</b> Komikerdronningen og programleder, Else Kåss Furuseth (43), har alltid vært et ja-menneske.
ELSE KÅSS FURUSETH: Komikerdronningen og programleder, Else Kåss Furuseth (43), har alltid vært et ja-menneske. Foto: Jørn Grønlund
Publisert

Hele Norges komiker og programleder Else Kåss Furuseth har alltid vært et ja-menneske, og i høst ga hun ut boken «Jeg burde kanskje sagt nei», der hun reflekterer rundt egne grenser og deler hjerteskjærende historier om nettopp egen grensesetting.

Hun ender opp med å stille det vanskeligere spørsmålet: Kan vi i det hele tatt endre på de mest inngrodde sidene av egen personlighet?

− Jeg tror mange kan kjenne seg igjen i nettopp dette med egen grensesetting – det er ofte enklest bare å si ja, da slipper man masse forklaring.

− Jeg kjenner at jeg må beklage meg veldig hvis jeg ikke rekker eller får til ting. Jeg klarer ikke bare å si nei uten å si noe mer, og jeg strekker meg meget langt for at alle skal være fornøyde og for å få til ting, forklarer Else.

I boken beskriver hun hvordan det er ikke å ta ordet «nei» i sin munn: «Min manglende evne til å ta i bruk et lite ord på tre bokstaver. Sannheten er at jeg har to talefeil. Jeg sliter med å uttale bokstaven R, og jeg har store vansker med å si ordet NEI. Hvis man ikke sier nei, må man si ja. Og hvis man sier ofte ja, kan man også ofte ende opp med å gjøre mye rart.»

<b>JA-MENNESKE:</b> − Jeg opplever nærmest et rush idet ordet «ja» renner ut av kjeften, og så tenker jeg meg ofte om først etterpå, sier Else Kåss Furuseth.
JA-MENNESKE: − Jeg opplever nærmest et rush idet ordet «ja» renner ut av kjeften, og så tenker jeg meg ofte om først etterpå, sier Else Kåss Furuseth. Foto: Cappelen damm

Naken foran slottet

Som mange vet, har Else gjort mye rart i offentligheten – og på TV. 43-åringen har vært naken i Oslo Spektrum og naken foran Slottet. Hun har dummet seg ut foran barn, eldre og politikere som 17. mai-taler i egen hjemkommune.

Hun har kledd seg ut som hvalrossen Freya på Operastranden og hulket livredd på et stillas sammen med Harald Rønneberg.

I jobbsammenheng kan hun enkelt forsvare hvorfor hun ikke sier nei til de mest absurde påfunn, for på jobben kommer humoren før både komfort og verdighet. Hvis ideen er morsom nok, trumfer det alt annet.

Problemet ligger egentlig ikke der, for Else sier ikke bare ja på jobb, hun sier gjerne ja, litt sånn uten å tenke seg om, og det ender ofte med dobbeltbooking i sosiale settinger.

− Jeg opplever nærmest et rush idet ordet «ja» renner ut av kjeften, og så tenker jeg meg ofte om først etterpå – men da grubler jeg i lang tid.

− Det verste eksemplet er da jeg skulle vært i Australia hos min bestevenninne, men befant meg i Trondheim. Rett og slett fordi jeg er så konfliktsky OG et grenseløst rotehue. Livet blir nærmest som et surpriseparty av det negative slaget, forteller hun.

Les også: Else Kåss Furuseth: – I dag kjenner jeg ikke på hverken edder, galle eller gruff mot NRK

<b>DOBBELTBOOKEREN:</b> − Det verste eksemplet er da jeg skulle vært i Australia hos min bestevenninne, men befant meg i Trondheim, sier Else. Hun omtaler seg selv om en typisk dobbeltbooker.
DOBBELTBOOKEREN: − Det verste eksemplet er da jeg skulle vært i Australia hos min bestevenninne, men befant meg i Trondheim, sier Else. Hun omtaler seg selv om en typisk dobbeltbooker. Foto: Colin Eick

Dobbeltbookeren

Det er ikke uten grunn at Elses venner kaller henne dobbeltbookeren. Det er et kallenavn hun føler hun fortjener.

Else har hastet fra jobb for å rekke kaffe og Bailey’s i pappas 70-årsdag, hun har sneket seg ut fra bestemors begravelse med vesken full av røkelakssnitter for å rekke applausen under Humorprisen.

Hun har sittet på en konferanse om mental helse og snakket om viktigheten av vennskap samtidig som Elses egne venner har sendt henne skuffede tekstmeldinger fordi hun har glemt en avtale.

− Grunnen til at det er vanskelig å si nei, handler nok både om redsel for å såre andre og ikke minst om mangel på grenser for meg selv, tror hun.

Listen over situasjoner der hun har sagt ja, når hun burde sagt nei, er så lang at komikeren blir svimmel av å tenke på den. Boken er et ærlig forsøk på å finne ut av hvorfor hun er blitt som hun er blitt, og hva det faktisk har gjort med livet hennes.

− Dette er dessverre ikke en selvhjelpsbok, men jeg håper man kan lese den og tenke «sånn skal jeg hvert fall ikke gjøre det». Jeg håper min indre, redde idiot kan ha en befriende effekt. I dagens samfunn er jo dette det ultimate luksusproblem, men dypest sett tror jeg det kan handle om redselen for å bli forlatt.

Les også: Else Kåss må dele på forlover-jobben: – Jeg tror jeg vet hvorfor

Hunden døde

Else har vært et ja-menneske hele livet.

− Det absolutte verste eksemplet på ja «gone bad» fra ungdomstiden er at hunden min Konrad, som jeg selvfølgelig elsket høyt, tilsynelatende «måtte ha» sjokolade, jeg innbilte meg i hvert fall det, han hoppet opp og ned – og jeg ga ham hvit Toblerone. Det tåler IKKE hunder. Men i mitt «rause hue» så var det riktig å gi ham det. Konrad døde, forteller Else.

− Jeg har fått tilgivelse fra familien, men vondt var det, selvfølgelig. Dette handler jo ikke om å si ja, men om grensesetting satt på spissen. Er man helt ute å kjøre, kan det få fatale konsekvenser.

<b>SØSTER</b>: Komiker og programleder Else Kåss Furuseth sammen med hennes lillesøster Cecilie Ramona Kåss Furuset.
SØSTER: Komiker og programleder Else Kåss Furuseth sammen med hennes lillesøster Cecilie Ramona Kåss Furuset. Foto: Her og Nå

Hun tror mange kan kjenne seg igjen i utfordringene.

− Jeg tror den evige indre dialogen om grensesetting er noe som plager mange. Om man ikke setter grenser for seg selv, så blir det motsatt effekt av det man drømmer om. Det blir bare rot og skuffelser, innrømmer Else.

Les også: Hundetrener med klar beskjed til hundeeiere: – Hvorfor ikke bare høre etter?

Grensesetting

Det kan være ubehagelig å si nei til andre menneskers ønsker og behov, de fleste av oss er redde for å såre og avvise. Samtidig er det jo slik at vi ikke alltid vil det samme som de rundt oss. Hvordan løser du slike floker?

− Hvis du har lyst til å bli litt bedre kjent med deg selv, kan du undersøke hvilke grenser det er lett for deg å sette, og når du kvier deg for å si nei, sier psykolog Cecilie Benneche.

Er det forskjell på jobb og hjemme? Operer du med visse regler for venner, men helt andre for familien?

<b>PSYKOLOG:</b> Forfatter og privatpraktiserende psykolog med fordypning i ISTDP (psykodynamisk korttidsterapi) Cecilie Benneche gir råd om grensesetting. 
PSYKOLOG: Forfatter og privatpraktiserende psykolog med fordypning i ISTDP (psykodynamisk korttidsterapi) Cecilie Benneche gir råd om grensesetting.  Foto: Jo Michael de Figueiredo

Ta en liten runde med deg selv for å finne ut hvor skoen trykker: Er det generelt truende for deg å ville noe annet enn de du er sammen med? Er du komfortabel med å være sint mens andre er glade, eller omvendt?

− Hvis god stemning er så viktig for deg at du ofte går på akkord med deg selv, kan det være lurt å øve seg på å tåle litt mer av det ubehaget som oppstår når to mennesker møtes og ikke er helt enige. Kanskje det ikke er så farlig?

Les også: «Å være forelder handler egentlig om grenser, grenser og flere grenser. Og jeg er her for å si at grenser handler om følelser»

Kjøp deg tid

Hvis du merker at du ofte svarer JA uten å tenke deg om, gjelder det å kjøpe seg tid.

− Lag deg en vane med ikke å svare med det samme. Si at du må ringe folk opp igjen om fem minutter, vent med å svare på invitasjoner til du har sovet på det, og si at du må komme tilbake til saken om du får et spørsmål på et møte. Ja-mennesker er ofte litt for kjappe på avtrekkeren. Det er lov, og lurt, å tenke seg om, tipser psykologen.

Hvis du ofte vil si nei, men ikke tør, er det kanskje fordi selve ordet virker brutalt. Da kan det være lurt å ha noen mildere setninger for hånden.

– Mine favoritter er: «Takk, men nei takk» etterfulgt av et smil. Eller: «Du, beklager, det går dessverre ikke». Smilet og ordet «beklager» virker avvæpnende, og det gjør at man opplever seg selv som mindre avvisende. For det er jo ofte det som er problemet: Vi vil ikke skuffe eller såre og er redde for å fremstå sure eller uvennlige.

− Men snu det litt på hodet ved å tenke over hvem du egentlig sier nei til. Hvis du aldri sier nei til andre mennesker, sier du kanskje litt for ofte nei til dine egne behov?

Les også: (+) Kan jeg tillate meg selv å gå fra barnefar?

Gifter seg i Oslo Spektrum

Rett før jul delte komikeren i sosiale medier følgende: «Sannheten er jo at jeg ønsker meg noen å dele livet mitt med. En armkrok. Det føles skummelt å si, og jeg vet ikke helt hvorfor. Jeg tror mange single har det litt sånn: At det både går an å klare seg helt fint alene, samtidig som man har et ønske om noe mer».

Åpenheten om at hun savner en å dele livet sitt med, har resultert i en slags kontaktannonse, eller snarere et frieri – uten at hun egentlig vet hvem hun frir til. Dermed skal komikeren si JA til kjærligheten, og 20. april fyller hun Spektrum og gifter seg.

Det åpne frieriet er en del av Elses nye talkshow Else, men til tross for at jakten på ektemannen er en del av et program, er dette et ektefølt ønske om å finne noen å dele livet med.

– Det er et ektefølt ønske om å finne kjærlighet, som jeg håper er litt inspirerende, at det smitter litt. Er det så farlig å tørre å prøve seg, kommenterte komikeren i et intervju med God morgen Norge på TV 2.

Denne saken ble første gang publisert 07/02 2024.

Les også