DRESSUR AV HUND:

Hundetrener med klar beskjed til hundeeiere: – Hvorfor ikke bare høre etter?

Erfaringsmessig er rundt 80 % av hundene som kommer til meg med problematferd understimulerte, og i mange av tilfellene kan problematferden forbedres ved å gi nok og riktig aktivitet. skriver hundetrener Ida Østgård.

SKAPER TRØBBEL FOR HUNDEEIERE: Mange klarer ikke å gi hunden sin nok stimuli og utfordringer i hverdagen slik at mange hunder rett og slett kjeder seg, mener hundetrener.
SKAPER TRØBBEL FOR HUNDEEIERE: Mange klarer ikke å gi hunden sin nok stimuli og utfordringer i hverdagen slik at mange hunder rett og slett kjeder seg, mener hundetrener. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Dette er en kronikk og representerer forfatterens meninger.

Det er sunt å kjede seg er det mange som sier. For hundene våre er det sunt å lære seg å slappe av når situasjonen krever det, men å kjede seg er roten til mange misforståelser når det kommer til våre firbente bestevenner.

I de aller fleste tilfeller med problematferd kan du faktisk komme langt med bare mer aktivisering og stimulering.

Det kan være mange tegn på at en hund kjeder seg. De kan være rastløse og ikke finne roen inne, gnage på møbler eller seg selv, bjeffe eller ule ut i intet, utagere på andre hunder eller mennesker ute på tur eller de kan gi fullstendig opp og bare sove hele dagen.

Det er faktisk slik at hunder som kjeder seg vil prøve å si ifra på en eller annen måte - og blir de ikke hørt, vil det gå utover både den fysiske og mentale helsen til hunden.

Hunder som sutrer eller maser mye uten at det er et fysiologisk problem blir ofte bare ignorert eller i verste fall kjeftet på. Det er faktisk ikke slik at hunden prøver å få oppmerksomheten din uten grunn, og det kan være lurt å forsøke å finne ut hva hunden prøver å fortelle deg er galt.

Mange mener at dersom hunden maser for å få oppmerksomhet er det en uting. Det er noe som må trenes bort eller avlæres. Hvorfor ikke bare høre etter? En hund som kan si ifra dersom det er noe den trenger, det være seg kos, vann, tur, leke eller andre ting må etter min mening være noe å oppmuntre heller enn å slå ned på.

<b>BER FOLK LYTTE TIL HUNDEN SIN: </b>Hundetrener Ida Østgård ber hundeeiere passe på at hunden deres ikke blir understimulert. Det kan nemlig gi adferdsproblemer.
BER FOLK LYTTE TIL HUNDEN SIN: Hundetrener Ida Østgård ber hundeeiere passe på at hunden deres ikke blir understimulert. Det kan nemlig gi adferdsproblemer. Foto: Egmont People

Det er fantastisk å ha en hund som sier ifra hvis det ikke er mer vann i skålen, at den har vondt et sted, at den må på do, at den kjeder seg eller andre ting som hunden din kanskje ønsker at du vet. Vi har kommet så langt at vi ikke lenger tenker at barn skal ses, men ikke høres. Nå må vi gjøre det samme med våre pelskledde barn, og høre på hva de har å si oss.

Tur er en av mange ting du kan gjøre for å gi hunden mer stimulanse. Det er vel og bra med tur, men det kommer helt an på turen.

I mange tilfeller vil den samme turen rundt blokka morgen, ettermiddag og kveld i flere år ikke være nok.

Har du en hund i to år og går samme tur morgen og kveld hver dag blir det nesten 1500 rusleturer på akkurat samme sted. Hvor interessant kan det være når resten av dagen består mye av å være hjemme? Hunder kan ikke slå på tv-en hvis de kjeder seg. De har kun deg som underholdning. Den gode nyheten er at det er ekstremt mange små grep du kan gjøre for å gi hunden din et mer innholdsrikt liv, og målet mitt er å gi hundeeiere inspirasjon og kunnskap til å gjøre nettopp det.

Det er mulig å finne en balanse som passer for både familieliv, jobbhverdag, fritidsaktiviteter og et lykkelig hundeliv. Det er en balanse hvor skogsturer, rusleturer, snuseturer, sosialisering og mentaltrening må inngå i en hverdag på en eller annen måte, uten at du mister motivasjonen og setter deg for høye krav.

Hundetrener Ida Østgård
Hundetrener Ida Østgård Foto: Egmont People

Vi mennesker er altfor gode til å sette oss urealistiske mål. Vi skal trene hver dag, ikke spise godteri på hverdager, gå ned 20 kg, slutte å røyke eller drikke eller hva nå enn man tenker skal gi et sunnere og bedre liv. De fleste feiler siden det ikke er rom for kompromisser. Det er ikke rom for å ha en balanse der man kan utvikle de gode valgene i stedet for å straffe de dårlige, og vi går helt i kjelleren hvis vi ikke klarer å nå de altfor høye forventningene.

Hvis du hater å løpe og har en dårlig ankel, er det et realistisk mål at etter sommerferien skal vi løpe en time med hunden hver eneste dag? Det er mye annet du kan tilby hunden. Og hvem vet, kanskje hunden synes alternativet er mye morsommere enn å løpe ved siden av en haltende, sur og svett matmor eller matfar?

Hunden trenger å være aktiv, men det er mulig å finne noe dere begge har tid og lyst til - og det aller viktigste er å komme i gang!

Denne kommentaren er et omskrevet utdrag fra Ida Østgårds bok «Gi labb – belønningsbasert hundetrening». Boka er utgitt av Egmont PEOPLE som i likhet med klikk.no eies av Story House Egmont.

Denne saken ble første gang publisert 25/10 2023, og sist oppdatert 25/10 2023.

Les også