Drapsmannen kom om natten

Hun ble drept i sitt eget hjem mens foreldrene sov. Sjokket var stort da det ble avslørt hvem som sto bak

Drapet på en talentfull skoleelev rystet både delstaten Wisconsin og USA.

<b>AKTIV OG GODT LIKT:</b> Jessie Blodgett var, i tillegg til å være en begavet musiker, også aktiv og glad i sport. Hun hadde mange venner.
AKTIV OG GODT LIKT: Jessie Blodgett var, i tillegg til å være en begavet musiker, også aktiv og glad i sport. Hun hadde mange venner. Foto: Facebook/privat
Sist oppdatert

Ikke en lyd kom fra jenterommet. OK. Det var tross alt ferie. Skoleforestillingen kvelden før hadde vært en suksess. Selvsagt måtte 19 år gamle Jessie Blodgett få sove utover formiddagen selv om det var mandag. Moren gikk stille ut døren.

Men da moren kom hjem fra jobb for å spise lunsj og Jessie fortsatt befant seg på rommet sitt, gikk hun opp for å vekke datteren. Der fant hun datteren livløs i sengen. Moren ringte etter hjelp, men til ingen nytte. Datteren Jessie, som hun sist hadde sett da hun kom hjem fra fest kvelden før, var død.

– Det ble fastslått at Jessie hadde blitt kvalt, og at drapet må ha skjedd en gang etter at hun kom hjem natt til mandag 15. juli 2013, sier sjefetterforsker ved Hartford Police Department, Richard Thickens til Vi Menn.

<b>STILLE OG FREDFULL:</b> I den lille og idylliske byen Hartford i delstaten Wisconsin hadde Jessie Blodgett hatt en trygg barndom. Men blant innbyggerne gikk én med planer om å utføre drap på jenterommet i dette huset.
STILLE OG FREDFULL: I den lille og idylliske byen Hartford i delstaten Wisconsin hadde Jessie Blodgett hatt en trygg barndom. Men blant innbyggerne gikk én med planer om å utføre drap på jenterommet i dette huset. Foto: Hartford police

Ingen fiender

Drapet, som skaket opp det rolige Wisconsin-nabolaget, fremsto som et mysterium ved første øyekast.

– Hartford er en fredelig småby, og drap er uvanlig her. Folk er vant til å kunne sove trygt om natten, sier Thickens.

Jessie var godt likt og hadde ingen kjente fiender. Hun var skole­flink, spilte teater, sang i kor og ble regnet som en begavet fiolinist og musiker, noe hun hadde demonstrert til fulle fra scenen kvelden før.

– Det første som slo meg da jeg ankom åstedet, var at det ikke fantes tegn til innbrudd. Ingen låser var tuklet med, ingen vinduer var knust og det lå penger fremme. Dermed var det lite som talte for at drapet var resultat av et tilfeldig innbrudd som hadde gått galt. Vårt inntrykk var at noen som kjente huset eller Jessies rutiner måtte stå bak, sier etterforsker Richard Thickens.

<b>ETTERFORSKER:</b> Richard Thickens var med på å felle Daniel Bartelt for drapet på sin egen bestevenn Jessie Blodgett. − Saken og Jessie vil ikke bli glemt, sier han til Vi Menn. 
ETTERFORSKER: Richard Thickens var med på å felle Daniel Bartelt for drapet på sin egen bestevenn Jessie Blodgett. − Saken og Jessie vil ikke bli glemt, sier han til Vi Menn.  Foto: Privat/Richard Thickens

Utrøstelige venner

Politiet startet letingen i Jessies omgangskrets. Der kom de på spor av at en kollega skulle ha oppført seg «upassende» mot Jessie over tid, og var tilsynelatende sporløst forsvunnet dagen da 19-åringen ble funnet drept.

– Det viste seg at han hadde reist utenlands før drapet fant sted, forteller etterforsker Thickens.

Så havnet en annen mann i søkelyset:

– Under en fest etter forestillingen Jessie deltok på kvelden før hun ble drept, hadde en godt voksen mann gjort flere tilnærmelser mot Jessie. Noe hun ifølge vennene ikke hadde likt og opplevde som ubehagelig, sier Richard Thickens.

Men også dette var et blind­spor; mannen hadde alibi.

Les også: Dødsfallet til høygravide Jenny (32) fremstod som en personlig tragedie. Barnefarens navn endret alt

<b>MINNESTUND:</b> Familie og venner av Jessie samlet seg til minnestund. Lite kunne de ane at Jessies drapsmann sørget sammen med dem.
MINNESTUND: Familie og venner av Jessie samlet seg til minnestund. Lite kunne de ane at Jessies drapsmann sørget sammen med dem. Foto: Facebook

Sluppet inn frivillig

Dagen etter drapet var Jessies venner og familie samlet til en minnestund. Særlig preget av Jessies død var klassekamerat og bestevenn Daniel Bartelt (19), også han en lovende musiker som Jessie ofte skrev musikk sammen med.

– Han var ofte hos oss og spilte musikk sammen med Jessie. Daniel virket utrøstelig, og jeg husker vi satt og holdt rundt ham, sa Jessies far Buck i et intervju med Crime Watch Daily.

Men teorien om at Jessie kjente drapsmannen, sto fortsatt sterkt. Jessie måtte ha sluppet vedkommende inn i huset frivillig, siden det ikke fantes tegn til innbrudd.

<b>AVSLØRENDE SPOR:</b> Videobilder fra en park i Hartford ledet politiet til denne søppelkassen der de fant spor som både kunne knyttes til drapsstedet og Daniel Bartelt.
AVSLØRENDE SPOR: Videobilder fra en park i Hartford ledet politiet til denne søppelkassen der de fant spor som både kunne knyttes til drapsstedet og Daniel Bartelt. Foto: Hartford police
BEVIS: Politiet fant denne plastposen i søppelkassen.
BEVIS: Politiet fant denne plastposen i søppelkassen. Foto: Hartford police

Mistenkt i overfallssak

På samme tid etterforsket politiet i småbyen Washington, en kort kjøretur unna Hartford, et overfall som hadde funnet sted fredagen før drapet på Jessie. En kvinnelig turgåer hadde blitt angrepet av en fremmed mann med kniv.

– Kvinnen hadde kommet unna overfallet med mindre skader, og hadde gitt en så god beskrivelse av gjerningsmann og kjøretøy at politiet greide å spore opp bilen, sier etterforsker Thickens.

Bilen sto registrert på et middelaldrende ektepar. Men det viste seg at bilen ofte ble disponert av deres sønn.

Sønnens navn var Daniel Bartelt, og var identisk med Jessies beste venn.

Les også: Mike (31) var antatt druknet og spist av alligatorer. Sannheten var verre enn noen hadde forestilt seg

<b>BLØFF AVSLØRT:</b> Daniel Bartelt dro til denne parken for å dumpe bevismateriale, men ga etterforskerne en enkel jobb med å finne frem da han i avhør innrømmet å ha vært der i den tro at det skulle gi ham alibi.
BLØFF AVSLØRT: Daniel Bartelt dro til denne parken for å dumpe bevismateriale, men ga etterforskerne en enkel jobb med å finne frem da han i avhør innrømmet å ha vært der i den tro at det skulle gi ham alibi. Foto: Hartford police
<b>PÅGREPET:</b> Daniel Bartelt etter at han ble fengslet for drapet på Jessie Blodgett. Han må sone resten av livet bak murene.
PÅGREPET: Daniel Bartelt etter at han ble fengslet for drapet på Jessie Blodgett. Han må sone resten av livet bak murene. Foto: Wisconsin Department of Corrections

Begavet toppstudent

Daniel Bartelt hadde sluttet på skolen en tid i forveien, og skaffet seg en jobb. Men denne jobben hadde han fått sparken fra. I stedet kjørte han rundt i foreldrenes bil mens han overfor foreldrene lot som han var på jobb.

I avhør med etterforskerne hos Washington-politiet innrømmet han at han sto bak overfallet på turgåeren. Grunn? Den begavede unggutten og toppstudenten følte han hadde mistet fokus i livet. Til etterforskerne fortalte han at han bare ville skremme kvinnen for å la noen andre få kjenne på den frykten han selv følte for frem­tiden.

Les også: (+) De var lykkelige etter 11 års jordomseiling – men reisens siste dag ble et mareritt

Så begynte han å prate om drapet på Jessie. Etterforskerne spisset kjapt ører. For Daniel Bartelt serverte detaljer de synes det var underlig at unggutten kjente til:

– Han fortalte dem hvor trist han syntes det var at Jessie hadde blitt voldtatt og kvalt, sier Richard Thickens.

– Washington-etterforskerne tok umiddelbart kontakt med oss.Vi hadde nemlig ikke gått ut med opplysninger hverken om voldtekten eller hvordan Jessie var blitt drept. Det var informasjon kun gjerningsmannen kunne kjenne til på det tidspunktet.

<b>SVANESANG:</b> Jessie Blodgett var ansett å være en musikalsk begavelse som jevnlig holdt forestillinger; lite kunne hun ane at en opptreden en julikveld i 2013 skulle bli hennes svanesang.
SVANESANG: Jessie Blodgett var ansett å være en musikalsk begavelse som jevnlig holdt forestillinger; lite kunne hun ane at en opptreden en julikveld i 2013 skulle bli hennes svanesang. Foto: Facebook/privat

Gråt uten tårer

Richard Thickens og kollegene innkalte Jessies bestevenn Daniel Bartelt til formelle avhør i etterforskningen.

– Han virket stille og reservert i begynnelsen av samtalen. Da jeg begynte å stille ham mer inngående spørsmål, startet han å lage snufse- og gråtelyder og ga uttrykk for å være opp­skaket, sier Richard Thickens.

– Men det slo meg at han ikke felte en eneste tåre mens vi snakket. Det hele virket tilgjort.

Daniel Bartelt fortalte at han og Jessie hadde hatt et romantisk forhold en kort periode, men at romansen hadde blitt avsluttet og de hadde gått tilbake til å bare være venner.

Etterforskerne lurte på om de sto overfor en forsmådd beiler som drepte på grunn av bruddet.

– Men han innrømmet ingenting, og vi måtte la ham gå.

<b>IKKE GLEMT:</b> Jessie Blodgett (19) var kjent som en begavet musiker og skuespiller som hadde mange venner. Fortsatt, nesten ni år etter at hun ble drept av sin beste venn, føyes kondolansehilsener til på familiens minneside på Facebook.
IKKE GLEMT: Jessie Blodgett (19) var kjent som en begavet musiker og skuespiller som hadde mange venner. Fortsatt, nesten ni år etter at hun ble drept av sin beste venn, føyes kondolansehilsener til på familiens minneside på Facebook. Foto: Facebook/Privat

Mørk side

Men allerede dagen etter skulle gjennombruddet komme. Daniel Bartelt hadde opplyst i avhøret at han drapsdagen mandag 15. juli skulle ha befunnet seg i en park.

– Vi dro til denne parken og fant flere gjenstander i en søppelbøtte som kunne knyttes til åstedet. Og på flere av gjenstandene fant vi også Daniel Bartelts fingeravtrykk, forteller etterforsker Thickens.

Så kom etterforskerne over et bokmanus på Daniel Bartelts PC der han beskrev drapet på en ung kvinne.

– Manuset var interessant, fordi beskrivelsen av drapet i manuset fortalte oss at den utad hyggelige Daniel Bartelt hadde en mørk side. Vi fant også en grov pornofilm på datamaskinen hans med en drapsscene som lignet påfallende måten Jessie var blitt drept på. Hjemme hos ham fant vi også flere andre ting vi mente kunne knyttes til åstedet.

Les også: (+) «Thomas» (18) er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

Da DNA-prøver fra Bartelt samsvarte med DNA-spor funnet under Jessies fingernegler og i underlivet hennes, tok påtalemyndigheten ut tiltalte mot ham for drapet på Jessie Blodgett.

MUSIKALSK: Jessie Blodgett bak pianoet.
MUSIKALSK: Jessie Blodgett bak pianoet. Foto: Privat

Nektet i retten

Under rettssaken i oktober 2014 henvende Daniel Bartelt seg til tilhørerne og bedyret sin uskyld.

– Denne fengselsuniformen jeg går i, og disse lenkene jeg bærer, beviser ikke min skyld, hevdet han.

Men Daniel Bartelt ble ikke trodd av retten, og ble dømt til livsvarig fengsel uten mulighet for prøveløslatelse.

– Daniel Bartelt har til dags dato aldri tilstått, sier Richard Thickens til Vi Menn.

– Jeg tror han følte en sterk trang til å begå et drap. Han forsøkte først med kvinnen i parken. Da det mislyktes, bestemte han seg for å gjøre et nytt forsøk, sier Richard Thickens.

– Jeg tror det var så enkelt som at han valgte seg ut Jessie, sin egen bestevenn, fordi han visste at hun stolte på ham og at han derfor kunne komme innpå henne.

Den erfarne etterforskeren legger til at saken fortsatt preger nærmiljøet:

– Jessie og denne saken vil aldri bli glemt.

Kilder: oxygen.com, fatimhemraj.medium.com, chillingcrimes.com, washingtoncountyinsider.com, Crime Watch Daily

Les også: (+) Mannen som drepte Christel (23) villedet Norges skarpeste etterforskere i flere måneder, men han gjorde én stor feil

Tilga drapsmann

<b>LIVET ETTERPÅ:</b> Jessie var faren Bucks øyensten og eneste barn. Han valgte å tilgi sin datters drapsmann og startet en forening til datterens ære.

Jessies far Buck Blodgett har tilgitt sin datters drapsmann.

I årene etter drapet har offerets far drevet en forening som har som mål å øke bevisstheten rundt vold mot kvinner. Under rettssaken henvendte han seg direkte til Daniel Bartelt:

− Daniel, selv om du ikke vil innrømme drapet, forstår vi at det var du som gjorde dette. Du lot mørke krefter ta over. Men det forandrer ikke at vi fortsatt tror du er en person som også har gode sider, og hver eneste dag tilgir jeg deg for det du har gjort, sa han til sin datters drapsmann.

Denne saken ble første gang publisert 08/02 2022, og sist oppdatert 18/02 2022.

Les også