true crime

400 mennesker skulle se «Batman». Én i salen hadde en annen plan

Kinolokalet ble valgt med omhu for å virkeliggjøre de blodige scenene den unge studenten James Holmes hadde sett for seg i mange år. 

<b>PREMIERE-MASSAKRE:</b> 400 mennesker satt forventnings­fulle i salen og ventet på den nye Batman-filmen da James Holms begynte å skyte mot publikum.
PREMIERE-MASSAKRE: 400 mennesker satt forventnings­fulle i salen og ventet på den nye Batman-filmen da James Holms begynte å skyte mot publikum. Foto: Joshua LOTT/Getty Images
Sist oppdatert

Blandingen av forventning, lukten av nylaget popkorn og lyden fra barn godt over leggetid skapte en spesiell atmosfære i kinosalen i den lille byen Aurora i Colorado.

400 mennesker var samlet for å overvære verdenspremiere på den nye Batman-filmen «A Dark Knight Rises».

Blant de forventningsfulle som satt i salen og ventet på at klokken skulle bli 24 og forestillingen starte, var høygravide Katie (21) og ektemannen Caleb Medley (23).

Med familieforøkelse nært forestående, tilsa mye at det kom til å bli en stund til neste kinobesøk på det unge pares siste på en stund.

<b>ÅSTEDSGRANSKNING:</b> Denne bilen parkerte James Holmes utenfor kinoens nødutgang. I bilen; flere våpen og store mengder ammunisjon Holmes benyttet til å begå massedrap. 
ÅSTEDSGRANSKNING: Denne bilen parkerte James Holmes utenfor kinoens nødutgang. I bilen; flere våpen og store mengder ammunisjon Holmes benyttet til å begå massedrap.  Foto: Aurora Police Department

Fire skytevåpen

Forventning kjente nok også mannen med det ildrøde håret på. Mannen som kom alene inn i kinosalen, denne sene torsdagskvelden i juli 2012. Han som reiste seg og gikk ut av nødutgangen som for å svare på en telefonoppringning, like etter at filmvisningen hadde startet.

Han som kom inn igjen, væpnet til tennene etter å ha hentet utstyr for å gjennomføre en massakre.

<b>SELFIE:</b> James Holmes tok dette bildet av seg selv kort tid før han gjennomførte skytemassakren.
SELFIE: James Holmes tok dette bildet av seg selv kort tid før han gjennomførte skytemassakren. Foto: Colorado District Attorney's Office

Rekonstruksjonen etterpå skulle vise at mannen med det røde håret hadde tatt på seg verneutstyr, hjelm og gassmaske ute i en bil han hadde parkert bak kinolokalet.

Deretter tok han med seg fire skytevåpen fra bilens bagasjerom − En AR-15 halvautomatisk rifle, en Remington pumpehagle og to enhåndsvåpen, blant annet en Glock pistol − før han returnerte til kinosalen gjennom nødutgangen han hadde latt stå på gløtt.

<b>TREFFPUNKTENE:</b> Åstedsbilde fra kinosalen etter skytingen viser stålpinner som angir hvor skuddene fra gjerningsmannen traff. 12 mennesker ble drept.
TREFFPUNKTENE: Åstedsbilde fra kinosalen etter skytingen viser stålpinner som angir hvor skuddene fra gjerningsmannen traff. 12 mennesker ble drept. Foto: Aurora Police Department

Akademisk begavet

James Holmes (24) hadde ingen kriminell forhistorie. Han hadde studert nevrovitenskap (en sidegren av biologi med fokus på nervesystemet, red.anm.) ved University of California i 2010, og hadde senere vært medisin­student ved University of Colorado frem til han sluttet der våren 2012.

Holmes ble ansett for å være akademisk begavet, på tross av at han hadde slitt med psykiske lidelser siden barndommen.

James og broren hadde hatt en trygg og god oppvekst i en helt normal og stabil middelklassefamilie.

− Han var bare en glad gutt som lekte med vennene sine. Men det var før vi flyttet, fortalte moren senere i intervju med TV-kanalen ABC.

<b>VÆPNET TIL TENNENE:</b> Dette utstyret hadde James Holmes iført seg før han gikk inn i kinosalen og avfyrte flere skudd mot publikum. 12 mennesker ble drept.
VÆPNET TIL TENNENE: Dette utstyret hadde James Holmes iført seg før han gikk inn i kinosalen og avfyrte flere skudd mot publikum. 12 mennesker ble drept. Foto: Colorado District Attorney's Office

Bar på drapsplaner

For da familien flyttet, tiltok de psykiske problemene James hadde begynt å slite med i 11-års alderen. Unge James skal ha slitt med å finne seg til rette, og den frem til da blide og glade gutten begynte å utvikle vrangforestillinger og høre stemmer i hodet.

– Jeg merket en endring i væremåten hans som gradvis ble verre fra han var 12–13 og utover i tenårene, uttalte hans mor i et senere intervju med ABC.

– Han trakk seg mer og mer tilbake og satt på rommet sitt og spilte voldelige dataspill, sa moren.

– Til slutt merket jeg at han ikke hadde noen gleder i livet lenger, uansett hvor hardt vi prøvde å være der for ham.

James Holmes uttalte senere at han alt fra ti års alder hadde begynt å utvikle fantasier om å drepe. Fantasiene om å begå drap på uskyldige mennesker, ble etter hvert ble så sterke at de gikk over i en uimotståelig trang.

Han bestemte seg til slutt for å sette planene ut i livet. Da han sent på kvelden 19. juli 2012 dro til The Century 16th Movie Theatre i Aurora Colorado, var det ikke for å se på film, men for å utføre massedrap.

<b>MINERT HJEM:</b> James Holmes hadde rigget til leiligheten sin med eksplosiver. Det tok politiets bombegruppe ett døgn å desarmere sprengladningene og sikre den.
MINERT HJEM: James Holmes hadde rigget til leiligheten sin med eksplosiver. Det tok politiets bombegruppe ett døgn å desarmere sprengladningene og sikre den. Foto: Colorado District Attorney's Office

Tok ikke pauser

18 minutter ut i filmvisningen ble to mindre gjenstander kastet inn i salen, som straks ble fylt med røyk.

– Vi trodde først dette var en del av showet, siden det var premierekvelden, fortalte en mann som var til stede til ABC News, og la til;

– Men det begynte raskt å svi i øynene.

For røyken var ikke en del av showet. Den kom fra to tåregassgranater.

James Holmes stilte seg opp foran lerretet og begynte å skyte mot publikum. Da ett våpen gikk tomt for ammunisjon, plukket han opp det neste.

– Ut av ingenting kom skuddene. Det var skudd på skudd på skudd mot oss som satt i salen. Det føltes som den eller de som skjøt aldri tok pauser og hadde ubegrenset med ammunisjon, fortalte kinogjengeren Christopher Ramos senere til ABC News.

Han kastet seg ned på gulvet mellom seteradene.

– Jeg forsto jo at folk ble truffet av skuddene. Jeg var sikker på at jeg kom til å dø.

Les også: Én detalj ved den lille jenta fikk servitøren til å reagere

En annen kinogjenger fortalte hvordan han til slutt reiste seg opp, og så flere livløse mennesker rundt seg.

– Det var blod overalt.

<b>STANDUPKOMIKER:</b> Caleb var begavet med alle muligheter for fremtiden, uttalte broren om Calebs Medley. Offeret er merket for livet, gjernings­mannen dømt til 3318 år i fengsel.
STANDUPKOMIKER: Caleb var begavet med alle muligheter for fremtiden, uttalte broren om Calebs Medley. Offeret er merket for livet, gjernings­mannen dømt til 3318 år i fengsel. Foto: Theo Stroomer via Getty Images

Skjøt mot flyktende

De blivende småbarnsforeldrene Caleb Medley og kona Katie hadde ikke rukket å søke dekning. Caleb var en av dem som ble rammet av drapsmannens kuler; han var blitt truffet i øyet.

– Øyet hans hang ut fra øye­hulen, og hele ansiktet hans var dekket av blod. Jeg forsto at det sto om livet hans, fortalte kona Katie senere.

James Holmes avsluttet serien av skudd mot publikum i salen og forsvant ut. Flere tilskuere begynte etter hvert å bevege seg mot utgangen. Men James Holmes hadde ikke forlatt åstedet:

– Han sto og ventet rett utenfor og skjøt ned folk som prøvde å flykte ut av lokalet, fortalte overlevende Jennifer Seeger senere på TV-showet «Good Morning America».

<b>TYNGET:</b> Robert og Arlene Holmes husker at sønnen var en glad gutt som etter hvert fikk psykiske problemer. De møtte opp til rettssaken mot sønnen
TYNGET: Robert og Arlene Holmes husker at sønnen var en glad gutt som etter hvert fikk psykiske problemer. De møtte opp til rettssaken mot sønnen Foto: Joe Amon/The Denver Post via Getty Images

Stengte ropene ute

Først da et av våpnene hans fikk forkiling, valgte James Holmes å forlate kinoen for godt. Han sto rolig og ventet på politiet ved bilen sin. Fra den første nødsamtalen kom inn til politiet og til James Holmes var pågrepet, tok det bare syv minutter. Pågripelsen foregikk uten dramatikk.

I avhør forklarte James Holmes om sine drapsfantasier som han nå hadde satt ut livet. Etterforskerne lurte på hva han tenkte idet han kastet tåregassbeholderne inn mot salen og gjorde seg klar til å gå inn og begynne å skyte mot publikum.

– Jeg følte ikke så mye. Jeg gikk bare på autopilot.

– Gikk du etter noen spesielle ofre?

– Jeg fant meg bare en plass foran lerretet og begynte å skyte, spesielt mot dem som reiste seg opp.

Ofrenes rop ikke nådde frem til ham:

– Jeg hadde ørepropper og hørte på musikk mens jeg skjøt, forklarte han.

Les også: Mike (31) var antatt druknet og spist av alligatorer. Sannheten var verre enn noen hadde forestilt seg

På spørsmål om han husket alle drapene, svarte han:

– Nei, bare at jeg avfyrte de første skuddene. Etter det husker jeg ikke mer.

<b>TRUFFET:</b> Caleb Medley ble truffet av kulene fra James Holms våpen og skadet for livet.
TRUFFET: Caleb Medley ble truffet av kulene fra James Holms våpen og skadet for livet. Foto: Joe Amon/The Denver Post via Getty Images

Ba om å bli frifunnet

Under rettssaken i 2015 vitnet Katie Medley om hvordan hun trodde hun ville miste ektemannen Caleb, faren til hennes ufødte barn.

– Mens vi lå der på gulvet, lovet jeg Caleb at jeg skulle oppdra barnet vårt dersom han ikke greide seg.

Caleb overlevde angrepet, men pådro seg en hjerneskade som gjorde at han måtte lære seg å både snakke og gå igjen.

En jente på seks år ble det yngste av de tolv dødsofrene. Ytterligere 70 personer ble skadet under angrepet. Massedrapene satte igjen fyr på våpendebatten i USA. Mange spurte seg igjen hvordan en mentalt ustabil person lovlig kunne gå til anskaffelse av flere angrepsvåpen.

Under rettssaken hevdet James Holmes og hans forsvarere at drapene ble utført i psykose og at han dermed måtte frifinnes. De fikk ikke gjennomslag hos juryen. Juryen greide ikke enes om James Holmes skulle dømmes til døden, og dødsstraff kunne derfor ikke utmåles i saken.

– Hvis det noensinne fantes en sak der dødsstraff ville vært passende, var det her. Du fortjener ingen medfølelse, og denne rett skal sørge for at du aldri får være en fri mann igjen, uttalte dommer Carlos A. Samour Jr. da han dømte James Holmes til tolv ganger livsvarig fengsel uten mulighet for prøveløslatelse, samt ytterligere 3318 år i fengsel.

Les også: (+) «Thomas» (18) er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

Kilder: thesun.co.uk, cpr.org, abcnews.go.com, nbcnews.com, cnn.com, wikipedia.org, Washington Post, abcactionnews.com, vanityfair.com

Gåtefullt

Skytemassakren i Aurora Theatre i Colorado er bare én i rekken i USAs historie.

Hva som får mennesker til å begå handlinger som de James Holmes utførte 20. juli 2012, finnes det muligens ikke noe klart svar på.

Psykiateren William H. Reid hadde flere samtaler med James Holmes etter massedrapene. I et intervju med Associated Press beskrev Reid et sammensatt årsaksbilde. Han trakk særlig frem James Holmes’ psykiske problemer som én faktor, samt at Holmes’ innadvendte personlighet og sosiale usikkerhet formet hans væremåte og samspill overfor andre mennesker, noe som igjen påvirket hans syn på verden.

– En stor del av årsaken er imidlertid gjemt i Holmes’ eget sinn, uten at han selv kan se det, påpekte Reid i intervjuet.

USA har en lang historie med skytetragedier. Ifølge Washington Post var det 163 registrerte masseskytinger i USA mellom 1967 og 2019. Selv om masseskytingen i Colorado krevde 12 dødsofre, havner den allikevel «kun» på 14. plass på listen over masseskytingene med flest dødsofre i USAs historie.

Øverst kommer Las Vegas-skytingen i 2017, der en våpenmann skjøt og drepte 60 konsertpublikummere fra et hotellrom. Deretter følger nattklubbdrapene i Orlando i 2016, som krevde 49 dødsofre.

På tredjeplass kommer Virginia Tech-skytingen fra 2007, der en elev drepte 32 medstudenter i skoleskytingen med flest dødsofre.

Denne saken ble første gang publisert 03/03 2022, og sist oppdatert 08/03 2022.

Les også