«hele» usa fulgte jakten

Én detalj ved den lille jenta fikk servitøren til å reagere

En årvåken servitør satte en stopper for marerittet som hadde startet i en fredelig småby.

<b>AVSLØRT:</b> Over­våknings­kameraet fanget opp Joseph E. Duncan (i rød T-skjorte) og Shasta Groene på vei inn i en storkiosk, halvannen måned etter at hun ble bortført.
AVSLØRT: Over­våknings­kameraet fanget opp Joseph E. Duncan (i rød T-skjorte) og Shasta Groene på vei inn i en storkiosk, halvannen måned etter at hun ble bortført. Foto: ntb
Sist oppdatert

Årlig drepes et sted mellom 70 og 180 mennesker av seriedrapsmenn i USA. Ofte er det tilfeldigheter som gjør at gjerningsmennene blir avslørt.

Derfor var det ingen som først koblet voldtektene og drapene på to søstre på 9 og 11 år i Seattle i 1996, med bortføringen av og drapet på en 10 år gammel gutt i Los Angeles året etter.

Først etter avsløringene av redslene familien Groene gjennomgikk i den fredfulle småbyen Coeur d’Alene i den amerikanske delstaten Idaho i 2005, kom koblingen.

Og også der tok det tid for etterforskerne å innse hva slags gjerningsmann de hadde med å gjøre.

Slått i hjel hjemme

16. mai 2005 ble Brenda Groene (40), hennes sønn Slade (13) og hennes ektemann Mark (37) funnet bakbundet og drept.

– Åstedet er det verste jeg har sett gjennom mine over 35 år i politiet, sier sjefetterforsker ved Kootenai County Sheriffs Dept., Brad Maskell til Vi Menn.

<b>AVSIDES:</b> Familien Groenes hus lå avsides til. Her fikk Joseph Duncan drepe tre familie­medlemmer uforstyrret. Bildet er tatt av politietterforsker Brad Maskell kort tid etter at politiet kom frem til åstedet.
AVSIDES: Familien Groenes hus lå avsides til. Her fikk Joseph Duncan drepe tre familie­medlemmer uforstyrret. Bildet er tatt av politietterforsker Brad Maskell kort tid etter at politiet kom frem til åstedet. Foto: Brad Maskell

Familiemedlemmene var slått i hjel med en hammer.

– Alle tre var drept med langt flere slag enn det som var nødvendig for å ta livet av dem, sier Maskell.

– Lukten av død traff meg lenge før jeg gikk inn i huset. Mor og sønn ble funnet liggende inntil hverandre på kjøkkenet, familiefaren i stua. Det var blodspor fra 13 år gamle Slade i hvert eneste rom i huset, legger han til.

Les også: (+) «Thomas» (18) fra Mysen er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

<b>MERKET:</b> Sjefetter­forsker Brad Maskell tenker fortsatt på saken hver eneste dag. – Vi glemmer aldri, sier han. 
MERKET: Sjefetter­forsker Brad Maskell tenker fortsatt på saken hver eneste dag. – Vi glemmer aldri, sier han.  Foto: privat

Ofrene som manglet

− Åstedsundersøkelsene avdekket at gjerningsmannen først bandt ofrene. Deretter hadde han tatt med seg Slade ut på baksiden av huset. Der slo han 13-åringen gjentatte ganger i hodet, før han gikk inn igjen og angrep moren og faren, forteller etterforskeren.

Men 13-åringen var seiglivet. Trass i at gjerningsmannen hadde gått løs på ham to ganger med hammeren, var Slade fortsatt i live da drapsmannen forlot åstedet, og greide å ta seg inn i huset igjen der han ble funnet død inntil sin mor.

Men det var to barn til i familien: Shasta (8) og Dylan (9). Da de ikke ble funnet på åstedet, utløste det først en smule lettelse blant etterforskere. En stund trodde man nemlig at de to små hadde unnsluppet drapsmannen fordi de var på besøk hos venner.

Men så gjorde etterforskerne funn som indikerte at Shasta og Dylan hadde vært hjemme.

Les også: Da Rita (14) forsvant sporløst, ble søkelyset rettet mot den mistenkelige mannen i folkevogn

De to yngste forsvunnet

Mens etterforskerne febrilsk søkte etter svar på hvem som sto bak trippeldrapet, fikk de raskt et nytt spørsmål å ta stilling til. Det viste seg at Brendas to yngste barn, som man først hadde trodd var på besøk hos venner av familien, befant seg hjemme da drapene fant sted.

<b>BRUTALT:</b> Mark McKenzie og kona Brenda Groene ble bakbundet og slått i hjel med en hammer mens barna lå bundet ute bak huset og overhørte redslene.
BRUTALT: Mark McKenzie og kona Brenda Groene ble bakbundet og slått i hjel med en hammer mens barna lå bundet ute bak huset og overhørte redslene. Foto: Getty Images

– Vi måtte innse at vi også sto overfor kidnappingen av to små barn, sier Maskell.

Selve drapshandlingen bar preg av affekt:

– Graden av overdreping indikerte at gjerningsmannen bar nag til ofrene, sier Brad Maskell.

Etterforskerne visste at Brenda Groene lå i strid om samværsrett for de tre barna med sin eksmann. Men teorien om at eksmannen hadde drept i sjalusi og deretter tatt med seg de to yngste barna, ble raskt droppet.

– Eksmannen hadde alibi, forteller Maskell.

Både Brenda Groene og hennes nye mann Mark hadde angivelig tilknytning til et narkotikamiljø.

– Vi etterforsket derfor en lokal MC-bande som paret kunne tenkes å ha hatt uoppgjort narkogjeld med. Men også dette, i likhet med et par andre teorier, skulle vise seg å være blindspor, sier Brad Maskell.

Les også: (+) Ronald (71) ble brutalt drept i Larvik. I kjelleren gjorde politiet et bestialsk funn

Misbrukt og drept

Ukene gikk og jakten på Shasta og Dylan ble mer og mer fortvilet. Hele USA fulgte med i jakten på den som sto bak trippeldrapet og bortføringen av småsøsknene. Presset på sjefetterforsker Brad Maskell, det lokale politiet og FBI-agentene som bisto, økte for hver dag.

Men selv ikke garvede etterforskere hadde fantasi til å se for seg hva som faktisk hadde hendt med Shasta og Dylan.

<b>FORTVILET SØK:</b> Svære plakater langs veiene sørget for at Shasta og Dylan ikke ble glemt. Til slutt ble Shasta gjenkjent og gjernings­mannen tatt.
FORTVILET SØK: Svære plakater langs veiene sørget for at Shasta og Dylan ikke ble glemt. Til slutt ble Shasta gjenkjent og gjernings­mannen tatt. Foto: brad maskell

De to småsøsknene hadde blitt bortført til en øde campingplass i Lolo National Forest i nabostaten Montana, 160 kilometer unna sitt hjem.

Gjerningsmannen var 42-årige Joseph E. Duncan.

Shasta skulle senere fortelle etterforskerne at de bodde med Joseph E. Duncan i villmarken i flere uker, og om hvordan han voldtok dem gjentatte ganger.

– Han gikk spesielt etter Dylan, fortalte Shasta i et intervju.

– Han banket ham opp og misbrukte ham hyppig. Han viste oss dessuten hammeren han hadde drept familien vår med og fortalte oss at vi også kom til å dø. Han var ren ondskap.

En dag, i slutten av juni 2005, etter først å ha misbrukt Dylan på det groveste over en lengre periode, skjøt og drepte Joseph E. Duncan den ti år gamle gutten.

<b>SERIEMORDEREN:</b> Joseph Duncan var rasende fordi han mente sexovergripere ble dårlig behandlet. Han tok raseriet ut på en familie på fem. Dylan Groene var én av dem.
SERIEMORDEREN: Joseph Duncan var rasende fordi han mente sexovergripere ble dårlig behandlet. Han tok raseriet ut på en familie på fem. Dylan Groene var én av dem. Foto: Getty Images

– Shasta fortalte oss senere at Dylan ba for sitt liv, sier Brad Maskell.

Men gjerningsmannen rettet allikevel våpenet mot den lille guttens hode, og trakk av.

– Jeg drepte ham for å gjøre slutt på lidelsene hans, fortalte han den lille jenta etterpå.

Les også: (+) Drapsmannen kjørte i 70 dager med kona i bagasjerommet

Avslørt av servitør

2. juli 2005, nærmere syv uker etter drapene og kidnappingen, skulle løsningen på mysteriet som hadde opptatt hele USA, komme for en dag. Servitøren Amber Deahn var på jobb i restauranten Denny’s i Coeur d’Alene, familien Groenes hjemby. Hun stusset over en ung jente som satt og spiste med en voksen mann.

Deahn syntes å kjenne igjen jenta som Shasta Groene fra etterlysningsplakater langs veiene og bilder i mediene, og forsto at noe var galt.

– Hun satt med hendene foldet som i bønn, og kroppsspråket skrek at hun desperat ba om hjelp, fortalte Deahn senere.

Den årvåkne servitøren lot som ingenting mens hun tok opp bestilling. Men ute av syne for Joseph E. Duncan ringte hun politiet. De kunne pågripe kidnapperen uten dramatikk, og gjenforene Shasta med sin biologiske far.

– Jeg tror Shasta greide å gjøre seg til venns med Joseph E. Duncan, og at dette var årsaken til at han tok henne med tilbake til hjembyen og lot seg overtale til å stoppe på Denny’s Restaurant, sier Brad Maskell til Vi Menn.

– Det høres kanskje rart ut, men det var som om hun etter hvert fikk et slags overtak på ham. Joseph E. Duncan hadde sagt til henne at hun hadde lært ham å elske. Jeg er allikevel overbevist om at Joseph E. Duncan ville drept også henne dersom de ikke hadde stoppet i Coeur D’Alene.

Hatet samfunnet

Da Joseph E. Duncan slo til mot familien Groene, var han allerede på flukt fra en annen overgrepssak.

− Det kom frem at han hadde et stort hat mot samfunnet, som han mente behandlet sexovergripere dårlig, sier Brad Maskell.

− Han fortalte oss at han forsto han kom til å bli tatt før eller siden. Derfor bestemte han seg for å finne en barnefamilie han kunne ta ut sinnet sitt på. Han skulle drepe foreldrene og kidnappe og misbruke barna seksuelt før han tok livet av også dem. Det var hans «ultimate fantasi», forteller Brad Maskell.

DREPT: Dylan Groene ble offer for seriemorderen Joseph E. Duncan.
DREPT: Dylan Groene ble offer for seriemorderen Joseph E. Duncan. Foto: getty images

– Joseph E. Duncan hadde planlagt alt til minste detalj, og kjørte rundt i Idaho på jakt etter passende ofre. Han fortalte i avhør at da han tilfeldigvis passerte huset til familien Groene, ble han tiltrukket av dets skjermede beliggenhet. Samt at han så Shasta og Dylan leke utenfor.

Overgriperen spanet på huset i flere dager før han en tidlig morgen tok seg inn i huset via en ulåst bakdør. Med våpen truet han familien mens han bandt alle fem, inkludert Shasta og Dylan. De to små ble dratt ut og plassert på gressplenen, med beskjed om å ligge stille.

– De måtte ligge der hjelpeløse mens Joseph E. Duncan slo i hjel familien deres. Shasta beskrev hvordan hun kunne høre desperate skrik innenfra, og se storebroren bli slått gjentatte ganger i hodet med hammeren, forteller Brad Maskell. Halvannet tiår etter er lokalsamfunnet fortsatt preget, forteller etterforskeren.

– Minnene fra åstedet sitter etset fast. I tillegg måtte jeg som sjefetterforsker gjennomgå alt av bilder og bevis. Det berørte meg sterkt. Joseph E. Duncan videofilmet blant annet flere av overgrepene han begikk mot de to barna. Detaljene på alt det ofrene måtte gjennomgå og tankene på dem hjemsøker meg den dag i dag, sier Brad Maskell til Vi Menn.

Shasta stilte i intervju

Joseph E. Duncans karriere som voldsforbryter og overgriper strakte seg over 27 år før han ble stoppet.

Duncans rekke av registrerte overfall begynte da han var 15 år gammel: I 1978 voldtok han en 9 år gammel gutt og truet ham med pistol.

I 1980 ble han dømt til 20 års fengsel for overfall og voldtekt av en 14 år gammel gutt. Det forhindret ham ikke i å voldta og drepe to søstre i Seattle i 1996 og 10 år gamle Anthony Martinez i California i 1997.

Ifølge Anthonys venner ble Joseph E. Duncan rasende da 10-åringen ikke ville bli med og lete etter en angivelig forsvunnet katt. I sinne dro han Anthony med seg inn i bilen. Gutten ble funnet to uker senere, voldtatt og slått i hjel.

Samme år ble Duncan igjen fengslet, men myndighetene koblet ikke Duncan til drapssakene, og han slapp ut igjen i år 2000.

<b>SLAPP UNNA: </b>Shasta Groene var den eneste av familiemedlemmene som overlevde drapsmannen. Hun har i et intervju ti år senere uttalt at hun har tilgitt mannen som kidnappet henne og drepte hele familien hennes.
SLAPP UNNA: Shasta Groene var den eneste av familiemedlemmene som overlevde drapsmannen. Hun har i et intervju ti år senere uttalt at hun har tilgitt mannen som kidnappet henne og drepte hele familien hennes. Foto: Getty Images

Ti år etter drapene på familien, sto Shasta Groene frem i et intervju, der hun fortalte om ugjerningene hun og broren ble utsatt for under de nærmere syv ukene de var i Duncans fangenskap.

– Noen dager etter at han drepte Duncan fortalte han meg at det var min tur, uttalte Shasta Groene i intervjuet.

Men idet seriedrapsmannen la et tau rundt halsen på den lille jenta, var det som om noe endret seg i ham.

– Idet han strammet til og jeg kjente at jeg var i ferd med å besvime, samlet jeg mine siste krefter og ropte «Jed, please don’t kill me». Jeg hadde tidligere merket at han myknet når jeg tiltalte ham ved kallenavnet hans, Jed, sa Shasta Groene.

Shasta Groenes taktikk fungerte:

– Han begynte å gråte, og sa at han ikke kunne gjennomføre dette og at han skulle ta meg med hjem. Han sa at jeg nettopp hadde lært ham å elske.

I intervjuet i 2015 gjorde hun det også klart at hun ikke bærer nag til Joseph E. Duncan.

– Jeg har tilgitt ham, sa hun.

– Det var den eneste måten jeg kunne ta tilbake livet mitt.

I dag (2024) er Shasta Groene blitt 27 år, og er mor til fem barn. Hun har ikke lagt skjul på at hun har hatt en tøff oppvekst i etterkant av hendelsen, men rusproblemer, angst og spiseforstyrrelser.

– Det har vært mange ganger i livet mitt der jeg har gitt opp. Når jeg ser tilbake på det i dag skulle jeg ønske jeg aldri ga opp. Jeg hadde sikkert kommet lengre i livet enn jeg er i dag om jeg ikke gjorde det, selv om jeg har kommet langt... Men jeg visste ikke hvordan jeg skulle sørge. Jeg tror det er viktig å starte en sørgeprosess, uttalte hun i et intervju i 2022.

Døde i fengselet

Joseph E. Duncan ble i oktober 2006 dømt til livsvarig fengsel for drapene på Brenda Groene, hennes mann Mark og hennes sønn Slade.

Av en føderal domstol ble han i desember 2007 dømt til døden for ugjerningene han begikk mot Shasta og Dylan Groene.

Mens han satt på dødscellen i Terre Heute-fengselet i Indiana, søkte han om å få omgjort dødsstraffen til livsvarig fengsel. Sommeren 2019 ble søknaden avslått.

I vente på sin dødsstraff fikk Duncan påvist kreft i hjernen. Han døde av kreften 28. mars 2021 på et sykehus i nærheten av fengselet, før han rakk å bli henrettet. Han var da 58 år gammel.

Kilder:Wikipedia.org, Murderpedia.org

https://www.idahostatesman.com/news/local/crime/article212934354.html

https://www.foxnews.com/story/shasta-groene-faces-long-road-to-recovery

https://cases.justia.com/federal/appellate-courts/ca9/08-99031/08-99031-2011-07-11.pdf?ts=1411063794

Denne saken ble første gang publisert 09/04 2021, og sist oppdatert 04/04 2024.

Les også