true crime

Døden kom fra kjelleren

Cassie (16) skulle passe slektningenes hus mens de var bortreist. Da familien kom tilbake, ble de møtt av et fryktelig syn.

<b>INSPIRASJON:</b> Skrekkfilm-universet Scream viste seg å være inspirasjonen bak den grufulle drapssaken.
INSPIRASJON: Skrekkfilm-universet Scream viste seg å være inspirasjonen bak den grufulle drapssaken. Foto: Courtesy of Paramount Pictures
Sist oppdatert

Uroen meldte seg raskt da familiens to hunder ikke hilste som vanlig da familien Contreras kom hjem fra helgeturen.

Uroen steg da niesen Cassie (16), som skulle passe huset i familiens fravær, ikke tok smilende imot ute på trappen. Men alarmen gikk ikke før familiens 13 år gamle datter gikk opp til soverommet sitt.

På sofaen i oppholdsrommet utenfor soverommet var Cassie. Der lå også forklaringen på at niesens sko sto urørt i entreen og jakken hennes hang på knaggen.

For Cassie lå død i en blodpøl i huset i det fredelige nabolaget Whispering Cliffs i den amerikanske delstaten Idaho.

<b>AVSIDES:</b> Cassie Jo Stoddards onkel, tante og to kusiner bodde i dette huset, og engasjerte 16-åringen til å passe på hus og hunder da familien skulle på helgetur. Da familien kom hjem, fant de Cassie drept i 2. etasje.
AVSIDES: Cassie Jo Stoddards onkel, tante og to kusiner bodde i dette huset, og engasjerte 16-åringen til å passe på hus og hunder da familien skulle på helgetur. Da familien kom hjem, fant de Cassie drept i 2. etasje. Foto: Privat/Facebook

Passet huset

Cassie Jo Stoddart var en plikt­oppfyllende og livsglad ung jente med toppkarakterer på skolen, og hun var godt likt av alle rundt seg.

Derfor var det lite å si på at hun ble engasjert av familien Contre­ras til å passe på huset deres da de skulle reise bort på helgetur i september 2006.

Fredagskvelden hadde Cassie invitert kjæresten Matt Beckham og to klassekamerater til onkelens og tantens hus.

De to klassekameratene forlot huset i utkanten av Whispering Cliffs for å dra på kino ved 20.30-tiden. Kjæresten Matt Beckham ble igjen.

<b>POPULÆR:</b> Cassie Jo Stoddart ble beskrevet som en oppvakt og imøtekommende person som var vennlig mot alle hun møtte. Men noen hun trodde var hennes venner, planla å ta livet av henne.
POPULÆR: Cassie Jo Stoddart ble beskrevet som en oppvakt og imøtekommende person som var vennlig mot alle hun møtte. Men noen hun trodde var hennes venner, planla å ta livet av henne. Foto: Privat/Facebook

Men kvelden skulle ikke bli veldig hyggelig.

For fra kjelleren i huset kom uforklarlige lyder. Lys gikk på, av og på av seg selv. I tillegg hadde den ene familiehunden ved flere anledninger stirret urolig ned mot den mørke kjelleren og bjeffet høylytt.

Cassie var stresset.

Kjæresten Matt ringte derfor sin mor for å høre om det var greit at han sov over for å berolige Cassie. Moren sa nei. Men da hun kom for å hente sin sønn ved 22.30-tiden, tilbød hun Cassie å bli med dem hjem.

– Selv om Cassie sa hun følte på seg at noe ikke stemte, takket hun nei til å bli med. For hun hadde fått betalt av onkelen og tanten for å passe huset og familiens husdyr, og ville derfor ikke misbruke deres tillit, fortalte Matt Beckham senere.

Det unge kjæresteparets antagelser om at noe var galt, skulle vise seg å slå til.

Filmen glemt

Da Matt ikke hadde hørt fra Cassie utover lørdagen, ble han bekymret og forsøkte gjentatte ganger å ringe henne, men uten resultat.

Dagen etter ble Cassie funnet død, drept med 30 knivstikk, hvorav 12 av dem var dødelige hver for seg.

Drapet fremsto som uforklarlig. Politiet startet rutinemessig med å se etter folk med vilje, evne og anledning til å begå drapet.

Men ikke bare var det vanskelig å se for seg et motiv. Listen over aktuelle eller mulige gjerningsmenn var også ytterst slunken.

<b>BERGET LIVET − MISTET KJÆRESTEN:</b> Matt Beckham ville overnatte med kjæresten Cassie da hun ble engstelig av lyder i huset hun passet på. Matt fikk nei av moren sin. Det reddet livet hans. Her fotografert under rettssaken idet han får trøst av offeret Cassie Jo Stoddarts søster Kristi.
BERGET LIVET − MISTET KJÆRESTEN: Matt Beckham ville overnatte med kjæresten Cassie da hun ble engstelig av lyder i huset hun passet på. Matt fikk nei av moren sin. Det reddet livet hans. Her fotografert under rettssaken idet han får trøst av offeret Cassie Jo Stoddarts søster Kristi. Foto: NTB/AP Photo/The Idaho State Journal, Doug Lindley

Kjæresten Matt var den siste politiet med sikkerhet visste hadde sett Cassie i live, men han så ut til å ha alibi gjennom sin mor. Dessuten talte rettsmedisinernes funn på at det trolig hadde vært to gjerningsmenn på ferde: To ulike kniver var brukt, og stikkene var påført Cassie på to ulike måter.

De neste på listen var de to klassekameratene som hadde vært på besøk tidligere på kvelden før de forlot huset for å dra på kino.

Klassekameratene Brian Draper (16) og Torey Adamcik (16) ble innkalt til avhør, og bekreftet at de hadde forlatt huset for å dra på kino.

Men de to snakket seg raskt inn i trøbbel.

Hverken Brian Draper eller Torey Adamcik kunne gjengi noe av filmens innhold. Etterforskerne fikk en følelse av at det ikke nødvendigvis bare var vitner de hadde i avhørsrommet. Avhørene ble mer inngående.

Spesielt Brian Draper, som etterforskerne merket seg var den mer underdanige av de to, ble satt under trykk.

<b>DRAPSVÅPEN:</b> To kniver ble brukt under drapet på Cassie Jo Stoddart. En av de mistenkte klassekameratene viste politiet hvor de var nedgravd.
DRAPSVÅPEN: To kniver ble brukt under drapet på Cassie Jo Stoddart. En av de mistenkte klassekameratene viste politiet hvor de var nedgravd. Foto: Idaho State Police

Einstøing

Brian Draper var Cassies rake motsetning, og omtalt som en einstøing som slet med å passe inn. Han forklarte at han og Torey Adamcik hadde etablert kontakt bare noen uker i forveien, og at han hadde vært glad for å få en venn.

Ringte drapsmennene

Matt Beckham forklarte etterforskerne at etter at han og Cassie hadde begynt å høre lyder nede fra kjelleren, hadde han ringt Torey Adamcik. Det at Torey Adamcik pratet med lav stemme i den korte telefonsamtalen de to imellom, hadde Matt Beckham tatt som et tegn på at Torey Adamcik og Brian Draper befant seg i kinosalen.

– I virkeligheten sto vi nede i kjelleren og ventet på å drepe både Matt og Cassie, innrømmet Brian Draper senere.

Draper fortalte at Torey Adamcik hadde vært besatt av «Skrik», en skrekkfilm der to unge menn iført masker kniv­dreper flere ofre.

Torey Adamcik hadde presentert en plan for Brian Draper om at de skulle kle seg ut som «Skrik»- drapsmennene og selv skremme utvalgte ofre før de drepte dem. Brian Draper hadde trodd kameraten bare fleipet om å begå drap, forklarte han etterforskerne.

– Jeg trodde hele greia var ment som en Halloween-aktig spøk, hevdet han.

Les også: Mike (31) var antatt druknet og spist av alligatorer. Sannheten var verre enn noen hadde forestilt seg

<b>BEVIS:</b> Cassie Jo Stoddart ble stukket 30 ganger med to kniver, 12 av knivstikkene var dødelige i seg selv, kunne kriminaltekniker Stacy Guess ved politiet i Idaho fortelle retten.
BEVIS: Cassie Jo Stoddart ble stukket 30 ganger med to kniver, 12 av knivstikkene var dødelige i seg selv, kunne kriminaltekniker Stacy Guess ved politiet i Idaho fortelle retten. Foto: NTB/AP Photo/Idaho State Journal/Doug Lindley

Mislykket skremming

Brian Draper forklarte etterforskerne at istedenfor å dra på kino slik de hadde fortalt til Cassie og Matt, gikk de ned til bilen og hentet mørke klær, masker og knivene de skulle bruke til å skremme kjæresteparet.

Tidligere på kvelden hadde de benyttet et ubevoktet øyeblikk til å låse opp en kjellerdør. Nå benyttet de denne kjellerdøren for å ta seg inn igjen i huset. Vel inne, begynte de å lage lyder.

– Torey ønsket at de skulle bli redde, forklarte Brian Draper til etterforskerne.

– Han ville se frykten i øynene deres, akkurat slik som med ofrene i Skrik-filmen. Men jeg hadde ingen anelse om at han mente alvor, hevdet Brian Draper.

Les også: (+) Sigrid (21) ble voldtatt og drept. Tilståelsen kom 29 år senere

Skremmelydene ga ikke ønsket effekt. Matt og Cassie kom ikke ned for å undersøke. Da fant de to vennene frem til sikringsskapet. Ved å skru ut forskjellige sikringer, fikk de lys til å gå av og på i etasjen over.

– Nå var de sikre på at en av dem ville komme ned for å undersøke.

Men heller ikke nå kom Matt eller Cassie ned.

<b>MASKERT:</b> De to 16-åringene hadde forberedt seg godt for det første av en planlagt serie drap på venner og bekjente.
MASKERT: De to 16-åringene hadde forberedt seg godt for det første av en planlagt serie drap på venner og bekjente. Foto: Idaho State Police

Ventet i mørket

Da de hørte Matt avtale med moren sin at han skulle bli hentet, besluttet de å vente til Matt var ute av huset. Så fort han var gått, skulle de fortsette å skremme Cassie, ifølge Brian Drapers forklaring.

– Vi gikk opp i overetasjen, der Cassie hadde lagt seg til å sove. Plutselig begynte Torey å stikke henne med kniv, hevdet han.

– Jeg var til stede, men drapet var utelukkende Brian Drapers verk, hevdet Torey Adamcik på sin side.

– Jeg trodde det hele bare skulle være en lek. Vi likte skrekkfilmer.

Men etterforskerne tvilte på guttens fremstilling av egen uskyld.

<b>TILSTO:</b> Brian Draper beskrev livet sitt som uten retning og uten venner i tiden opp mot drapet på klassevenninnen Cassie Jo Stoddart. 
TILSTO: Brian Draper beskrev livet sitt som uten retning og uten venner i tiden opp mot drapet på klassevenninnen Cassie Jo Stoddart.  Foto: NTB/AP Photo/Idaho State Journal/Doug Lindley

Filmet tilståelse

Og etter hvert begynte Brian Draper å samarbeide med etterforskerne.

Han ledet dem til et skogsområde der de to kameratene hadde gravd ned maskene og knivene de hadde brukt under angrepet, i tillegg til et videoopptak. Opptaket forsterket politiets mistanke om at begge guttene var innblandet i drapet.

I dagene før drapet på Cassie hadde de to kameratene nemlig spilt inn flere filmsnutter der de både pratet om at de ønsket å ta livet av Cassie, samt at de ønsket å bli berømte seriemordere.

– Vi beklager til Cassies familie, men siden vi har fått vite at hun vil befinne seg alene i et stort hus denne helgen, skal hun bli det første offeret i vår drapsrekke. Og vi skal drepe henne alt i kveld. Vi går for høye dødstall, sier Brian Draper i ett klipp, datert 22. september 2006, dagen drapet på Cassie fant sted.

– Hun er vår venn, men noen ganger må man gjøre nødvendige ofre. Når dere FBI-etterforskere endelig ser dette, vit at dere var for sent ute, smiler Torey Adamcik inn i kameraet.

Les også: (+) Kate var 18 år da hun møtte «Hammermannen». For seriemorderens utvalgte ofre ventet en grufull skjebne

I et videoklipp tatt opp rett etter drapet, tilsto de i detalj og gjorde dermed jobben enda enklere for etterforskerne:

– Vi har nettopp drept Cassie. Jeg skjelver, kan man høre Torey Adamcik si.

– Jeg kjørte kniven inn i halsen hennes og så henne ligge der død. This is not a fucking joke, sier Brian Draper.

<b>LEDERFIGUR:</b> Torey Adamcik ble av påtalemyndigheten beskrevet som hjernen bak det skrekkfilm-inspirerte drapet på Cassie Jo Stoddart.
LEDERFIGUR: Torey Adamcik ble av påtalemyndigheten beskrevet som hjernen bak det skrekkfilm-inspirerte drapet på Cassie Jo Stoddart. Foto: NTB/AP Photo/Idaho State Journal/Joe Kline

Dødsliste

Torey Adamcik blånektet likevel for enhver befatning med drapet på Cassie: Filmsnuttene kameratene spilte inn hadde bare vært del av en skrekkfilm de to laget.

Men påtalemyndigheten følte seg sikre på at de hadde nok beviser til å ta ut tiltalte mot begge to for både drapsplanleggingen og for selve drapet.

Foto: Privat/Facebook

Blant bevisene var en dødsliste håndskriftseksperter fastslo at begge guttene hadde skrevet. Listen inneholdt navnene til flere av deres klassekamerater.

Påtalemyndigheten mente at Torey Adamcik hadde vært en lederfigur som hadde fått med seg den villfarne Brian Draper på sin plan: De hadde sammen planlagt og gjennomført drapet på Cassie, og ville også drept Matt om han ikke hadde blitt hentet av sin mor.

Juryen delte påtalemyndig­hetens oppfatning om hendelses­forløpet, og både Brian Draper og Torey Adamcik ble i 2007 dømt til livsvarig fengsel uten mulighet for prøveløslatelse for drapet på Cassie Jo Stoddart.

– Min søster var bare en snill og godhjertet person som var vennlig mot alle hun møtte. Hun ble drept av noen hun trodde var hennes venner, uttalte hennes bror senere til Idaho State Journal.

Les også: (+) Lærerparet ble drept på brutalt vis, og ingen skjønte hvorfor – så kom den rystende sannheten frem

Angrende synder

Brian Draper innrømmet etter hvert sin rolle i drapet og har i ettertid uttrykt anger.

I et intervju fra fengselet i 2013 fortalte han at på tiden for drapet var en person med få venner og lav selvtillit som slet med å finne sin plass i verden. Inspirert av Columbine-massakren i 1999 ønsket han å utføre en skoleskyting og drepe flest mulig ofre, for på den måten å bli lagt merke til av samfunnet.

Ifølge ham var det Torey Adamcik som foreslo at de isteden skulle begå et knivdrap inspirert av «Skrik»-filmen.

– Hver for oss tror jeg ingen av oss hadde utført drapet. Men sammen ble vi en dødelig kombinasjon. Jeg ser nå hvor galt det Torey og jeg gjorde, var og jeg skulle gjort hva som helst for å ha det ugjort. Cassie var min venn og jeg angrer sterkt. Hun var bare et fint menneske, sa han i intervjuet.

I et intervju fra fengselet fastholdt Torey Adamcik sin uskyld.

– Jeg føler at jeg soner en annen manns straff, hevdet han og krevde saken sin gjenopptatt.

Men for døve ører. I 2019 avviste en domstol hans begjæring om gjenopptagelse. Dermed må han i likhet med Brian Draper sone resten av livet bak murene.

Kilder: allthatsinteresting.com, ranker.com, Wikipedia.org, Distractify.com, Idaho State Journal, State of Idaho v. Draper, Torey Michael Adamcik v. State of Idaho.

Les også: (+) «Thomas» (18) er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

Denne saken ble første gang publisert 22/03 2022, og sist oppdatert 31/03 2022.

Les også