Del på smaken og finn nye skatter

Hvilke sanger, artister og album hører du mest på? Har noen andre akkurat samme musikksmak som deg? Last.fm kan gi deg svaret.

Publisert Oppdatert

Sosiale nettjenester som Myspace, Nettby og Facebook er i vinden som aldri før. Nettsurfere over hele verden bruker slike tjenester daglig for å holde kontakt med gamle venner i tillegg til å få nye.

Men hva med en nettjeneste som lar deg treffe folk med samme musikksmak som deg? Selv om du ikke skulle være så interessert i den sosiale delen, kan Last.fm gi deg mye moro bare ved å gi deg statistikk over hvilken musikk du har hørt på.

Last.fm er en nettjeneste fortrinnsvis for folk som hører en del musikk på PC. Tjenesten benytter seg av et lite program som rapporterer tilbake til din profil på Last.fm hvilken musikk du hører på. De innsamlede dataene blir del av din musikalske profil og av felles statistikk over hvilke artister, sanger og album som blir hørt mest på.

LES OGSÅ: Utfordrer iTunes

Musikkprofilen din kan du sammenligne med andre brukere manuelt, men den sammenlignes også kontinuerlig med andres, og det gir deg blant annet en liste med personer som hører på det samme som deg, samt en oversikt over en rekke nye artister som du kanskje liker.

Tjenesten er både gratis, nyttig og morsom. Vi hjelper deg i gang.

Installasjon

Første skritt er å gå til www.last.fm og opprette en brukerprofil. Som allerede nevnt er Last.fm avhengig av at du først laster ned et program som rapporterer til din profil hvilke sanger du hører på. Når du har opprettet en profil og logget deg inn, kan du laste ned dette programmet.

LAST NED: Klikk på ikonet for din musikkspiller, eller bare på linken «Download Last.fm for your desktop»

LAST NED: Klikk på ikonet for din musikkspiller, eller bare på linken «Download Last.fm for your desktop» Foto: Gratis

Så fort programmet er ferdig nedlastet, kan du starte installasjonen og følge anvisningene på skjermen. Med dine opplysninger om brukernavn og passord, vil programmet automatisk kobles mot profilen din. Kontroller også at din musikkspiller dukker opp i listen av avspillerprogrammer som installasjonsveiviseren for Last.fm oppdager.

Spill i vei

AVSPILLER: Velg hvilket avspillingsprogram du bruker. Det er ingen problem å velge flere programmer hvis du måtte ønske det.

AVSPILLER: Velg hvilket avspillingsprogram du bruker. Det er ingen problem å velge flere programmer hvis du måtte ønske det. Foto: Gratis

Når denne installasjonen er ferdig, er tjenesten klar til bruk. Full oversikt får du ved å gå til www.last.fm og logge deg på din profil, men programmet som du nettopp installerte, er også en måte å benytte utvalgte deler av tjenesten på.

Nå er det bare å spille i vei. Informasjon om alt du spiller av, som har korrekt informasjon om artist og sangtittel, samles opp og lagres på din profil. Profilen din blir altså til etter hvert som du spiller av nye sanger. Og dette er den helt avgjørende biten for å få anbefaling av ny musikk og for å kunne sammenligne musikksmaken din med andre brukere.

LES OGSÅ: Syltynn nettbutikk fra SonyEricsson

Dersom du har brukt et avspillingsprogram som har egne logger over hva du har hørt på, vil disse med stor sannsynlighet automatisk bli overført til din Last.fm-profil. Med hensyn til bærbare avspillere, lager iPod en logg over avspilt musikk. Denne synkroniseres med iTunes, og iTunes kan igjen synkronisere musikkloggen med Last.fm, og dermed starter du ikke på «bar bakke» med Last.fm

Anbefalt musikk

En av de kanskje mest spennende mulighetene, er å kunne oppdage ny musikk. Etter hvert som du spiller dine sanger, vil din historikk sammenlignes med andre brukere og du vil få tips til ny musikk som du kanskje liker.

NORSK MUSIKK: Last.fm oppdaget med en gang at det var Hellbillies vi spilte av i Winamp.

NORSK MUSIKK: Last.fm oppdaget med en gang at det var Hellbillies vi spilte av i Winamp. Foto: Gratis

Disse anbefalingene plukkes ut på grunnlag av hvilke artister andre brukere hører på, som også hører på artister du har hørt på. Sanger som du kanskje liker, samles sammen og legges til i en liste som heter «recommendations». Disse kan du spille av enten direkte fra www.last.fm eller fra Last.fm-programmet.

Brukerene gir også artistene «tags» eller nøkkelord, og på grunnlag av det vil du også få oversikter over lignende artister, slik at du mer manuelt kan lete fram artister du kanskje liker.

LES OGSÅ: Slepen og syltynn: vi har testet iPod Nano

Musikkstatistikk

Statistikk er et viktig stikkord for Last.fm. Tjenesten gir deg nemlig både statistikk over hva du har hørt på, det andre brukere har hørt på, samt at du innenfor hver artist finner statistikk over hvilke av deres låter som har flest avspillinger. Her kan det være morsomt nok å sjekke hvilke sanger, artister og album du selv har hørt mest på over en viss periode.

Dette, i tillegg til felles topplister for artister og låter basert på samtlige Last.fm-brukeres avspillinger, er bare noen av måtene statistikken kan presenteres på.

ANBEFALT: Ettersom vi hadde hørt på norsk musikk tidligere, var Dum Dum Boys en av de anbefalte artistene.

ANBEFALT: Ettersom vi hadde hørt på norsk musikk tidligere, var Dum Dum Boys en av de anbefalte artistene. Foto: Gratis

LES OGSÅ: Fire av fem laster ned, en av fem betaler

Konserter og begivenheter

En del datoer for konserter og andre begivenheter finner også veien til Last.fm, og finner du en konsert du skal på, kan du slutte deg til gruppen av andre brukere som skal dit. På samme måte som med artister, sanger og album, kan selvsagt arrangementet diskuteres med de andre brukerene.

En liten del

Det som vi her har nevnt, er bare en liten del av hva last.fm har å tilby. Tjenesten har også et arkiv med musikkvideoer, og i tillegg kommer selvsagt funksjoner som alle sosiale nettjenester har, som for eksempel mulighet for å legge til venner, melde seg inn i grupper og sende meldinger, for å nevne noe.

POPULÆRT: For Pink Floyd sin del, er det «Wish You Were Here» som har hatt flest avspillinger den siste uka.

POPULÆRT: For Pink Floyd sin del, er det «Wish You Were Here» som har hatt flest avspillinger den siste uka.

Last.fm er også en nyttig måte for å skaffe seg informasjon om artister, eller for den saks skyld være med å bidra med informasjon selv. Mange artister har også lydklipp for enkelte av sine låter, men på grunn av opphavsrett er dette ofte begrenset til et halvt minutts avspilling, men enkelte artister tilbyr også gratis låter i full lengde.

I det hele tatt er Last.fm en spennende tjeneste dersom du har litt interesse for musikk.

LES OGSÅ: Test av Creative Zen X-fi

KONSERT: På Last.fm kan du komme i kontakt med andre last.fm-brukere som skal på samme konsert som deg.

KONSERT: På Last.fm kan du komme i kontakt med andre last.fm-brukere som skal på samme konsert som deg. Foto: Gratis

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning