Det digitale hjemmet

Del 6: Det lysner i Fredrikstad...

Et år er snart gått siden Kristian Jakobsen bestemte seg for å kombinere drømmehuset sitt med visjonen om det digitale hjemmet. På papiret og produsentenes nettsider ser alt rosenrødt ut, men i praksis har det vært mange skjær i sjøen. Det er på tide med en oppsummering. Det kan være lys i tunnelen.

Smarthusprosjektet i Fredrikstad har vart i over ett år. Nå lysner det.
Smarthusprosjektet i Fredrikstad har vart i over ett år. Nå lysner det.
Sist oppdatert
TEORI OG PRAKSIS: På nettsidene virket det så greit, men praksis var noe annet, sukker Kristian Jakobsen. Heldigvis virker det nå som det er lys i tunnelen.
TEORI OG PRAKSIS: På nettsidene virket det så greit, men praksis var noe annet, sukker Kristian Jakobsen. Heldigvis virker det nå som det er lys i tunnelen.
DRØMMEN: Visjonen av drømmehuset. (Modell: Meter arkitektur as.)
DRØMMEN: Visjonen av drømmehuset. (Modell: Meter arkitektur as.)

PDF av del 6

Med en attraktiv tomt i hjembyen Fredrikstad ville Kristian realisere visjonene som leverandører og produsenter har hatt liggende på demosidene sine siden årtusenskiftet.

Etter mange år i IT-bedrifter er han teknologisk i forkant, har lært de forskjellige teknologiene å kjenne og ikke minst skaffet seg mange verdifulle kontakter i teknologimiljøene. Da muligheten bød seg, tente han på ideen om å bygge det digitale hjemmet fra grunnen av og sette det sammen så enkelt som mulig. Visjonen var at alt skulle snakke sammen - multimedia, strømstyring, sikkerhet og klimaanlegg.

Kabling i bunnen

Et linjebasert grunnsystem var en klar forutsetning for Kristian. Mange trådløse enheter på et begrenset område ville forårsake interferens og støy, noe som kunne gå ut over hastigheten. Et annet viktig moment var at man ikke vet hvilke psykiske og fysiske bivirkninger det vil ha på sikt å befinne seg over tid i et hus med utallige trådløse forbindelser på kryss og tvers. Han har ingen betenkeligheter med å styre enkeltting trådløst, men poengterer at det totale systemet må være basert på ledninger i gulv og vegger.

Kablingen er nå snart ferdig. I skrivende stund er Kristian i innspurten med å bore hull i bjelkene og trekke prefix-rør for kilometervis med ledninger som skal danne ryggraden i smarthuset hans. For enkelhetens skyld er alle strøm- og bussledninger pluss lys- og lampeplassering lagt inn i en plantegning. Alt er lagt opp fra bryter- og stikkontaktplasseringer til hvilke rom som skal ha dimbare lys, hvilke rom som skal ha TV-er og hvilke rom som kun trenger bevegelsessensorer som lysbrytere.

Sær strømstyring

Det opprinnelige målet var å få inn et system som forente både multimedia og strømstyring. På internett var det mange løsninger, men det viste seg at det dreide seg om forskjellige standarder og proprietære løsninger. Kristian fant systemer for strømstyring, sikkerhet og klima, men de var som regel ikke integrerte og multimediadelen manglet.

Systemene for strømstyring som lot seg oppspore hadde det til felles at de var svært komplekse og uten forbindelse med IT-løsningen. En standard for strømstyring som pekte seg ut og hadde vært på markedet en stund, var X10-standarden, som Kristian hadde store forventninger til en stund, fordi det skulle ha en overgang til multimedia og Windows Mediacenter. Men det franske selskapet som skrøt av denne løsningen svarte ikke på henvendelser, og om de hadde gjort det ville det antagelig strandet på manglende norsk installatørkompetanse.

Dette viste seg å være et gjennomgangstema. Kristian fikk erfare at noen systemer har fokus på strømstyring, mens andre har på multimedia, noen har proprietære komponenter og så videre.

Det mest alvorlige problemet er manglende faglig kompetanse på den enkelte systemene. Den som kan strømstyringssystemer har ikke greie på IT og omvendt. - Ønsket om å ha et styringssystem i Windows Mediacenter for både strømstyring, klima og multimedia kan se ut til å strande på at det ikke finnes elektrikere i Norge som har kompetanse på det, kommenterer Kristian.

To separate grensesnitt?

Allerede for flere måneder siden vurderte Kristian å bite i det sure eplet, legge de opprinnelige ambisjonene på hylla, og skille de to systemene. Altså benytte et multimediasystem basert på Mediacenter- grensesnittet og et strømstyringssystem basert på et annet grensesnitt. Strømstyringssystemet skal administrere lys, klima, ventilasjon, alarm, overvåking og ikke minst få oversikt over driften av varmepumpe, som skal drives ved bergvarme. Multimedia-løsningen skal integrere alt som kan styres via MS Mediacenter-grensesnittet, inkludert høyttalere integrert i tak og vegger i de forskjellige rommene som skal kunne streame musikk fra serveren og sørge for backup, synkronisering og lagring. Hvitevarene kan også bygges inn i styresystemet, og Kristian har foreløpig ikke avgjort om han vil koble komfyr, fryser og kjøleskap sammen med PC, PDA, mobil.

Flere leverandører tilbyr riktignok et integrert system, men når Kristian har gått dem nærmere etter i sømmene, viser det seg at det stort sett dreier det seg om såkalte custom-installasjoner - skreddersøm der leverandøren leverer en helhetlig løsning fra a til å i en prisklasse som sprenger Hvermansens økonomiske rammer.

I 12. time

Med tidspresset som viktig pådriver måtte Kristian ta et valg. På strømstyringssiden endte han opp med Elkomatic. Dette systemet skal styre alt av lys, temperatur og alarmer (brann og tyveri) i huset og har også en funksjon der sensorer for vann automatisk vil stenge hovedkranene for huset dersom det er lekkasje. Går alarmen fordi vannet automatisk er slått av på grunn av en lekkasje, eller tyverialarmen går, varsles han på mobilen. Viktig for valget var også designet på utstyret og at det står en norsk produsent bak som kan gi support. Valget innebærer at Elko skal levere alt av brytere, termostater, sensorer, vannsensorer, alarm, aktoatere, dimmere, samt selve mastergeneratoren til strømstyringen av lys og varme.

I skrivende stund er det fortsatt håp om et integrert system, selv om sanden nå renner kjapt ut av timeglasset. Kristian avventer i spenning et møte med bygningsselskapet YIT, som skal ha en løsning som heter Cue. Dette dreier seg om et større system skalert ned til forbrukernivå, et overliggende styringssystem som forener de to systemene under ett grensesnitt. Kanskje går det godt til slutt, slik at Kristian kan styre strøm, multimedia og alt det andre fra samme konsollet. Vi krysser fingrene. Avgjørelsens time er svært nær. Huset skal etter planen stå ferdig til påske, og det har ikke vært noen forsinkelser så langt. Fortsettelse følger.

Denne saken ble første gang publisert 18/08 2008, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også