Det digitale hjem

Del 4: Er skreddersøm uunngåelig?

Kjelleren er gravd ut og grunnmuren tar form, men vår smarthusbygger Kristian Jacobsen har fortsatt ikke gitt opp håpet om en integrert løsning som styrer både strøm og multimedia og er basert på standardprodukter.

KJELLEREN FERDIG: Huset reiser seg raskt og valget av digitalt system rykker nærmere.
KJELLEREN FERDIG: Huset reiser seg raskt og valget av digitalt system rykker nærmere.
Sist oppdatert
GRAVINGEN STARTER: I mai var alt det formelle i orden og Kristian Jacobsen kunne endelig stikke spaden i jorda.
GRAVINGEN STARTER: I mai var alt det formelle i orden og Kristian Jacobsen kunne endelig stikke spaden i jorda.

PDF av del 4

Kristian Jakobsen undersøker det ene systemet etter det andre og kommer til de samme konklusjonene. De lover mye, men når man går dem nærmere etter i sømmene dukker det opp snublesteiner. (Se tidligere artikler).

Huset er i ferd med å reise seg: - Vann og kloakk, radonduk, 500 meter med vannbåren varme og såle er på plass. Nå gjelder det å sette teori lært på Leca-kurs ut i praksis, forteller Kristian.

Parallelt med at han står på hodet i sementen, går tiden, og letingene etter muligheter til å integrere multimediasystem og strømstyringssystem i ett system blir mer og mer desperat.

- Siden siste artikkel har vi fått gått igjennom flere alternativer for å av huset vårt. Vi føler at smarthusjungelen er meget tjukk å komme igjennom siden alternativene er mange, men vi finner aldri det vi ønsker oss, ser det ut til. Enten for lite brukervennlig, for dyrt, for komplisert eller for lite dekkende for våre ønsker.

- Alt eller ingenting

Kristian har undersøkt to nye løsninger. Den ene er Adapt, som tidligere har vært omtalt en rekke ganger i pressen. Han er imponert over systemet, men det skyter over mål i forhold til ønsket om å bruke eksisterende standardteknologi og gjøre det selv.

- Adapt er en norsk produsent av smarthusløsninger der de har en egen styringsenhet som legges på topp av andre lys- og strømstyringsløsninger, samt styring av alt av multimedia. Windows Mediacenter er en del av løsningen. Definitivt det mest optimale systemet og det som ligger høyest på ønskelisten. Vi fikk demonstrert løsningen på Adapt sitt demohus i Holmenkollen, der alle funksjoner ble styrt via touchskjermer og fjernkontroller samt via mobil og internett. Løsningen er fancy og meget tiltalende, med det stopper fort når pris blir et tema. Adapt selger ikke styringsenheten separat og tar kun på seg prosjekter, med prislapper fra rundt 200-300.000 for et fullverdig system. Her skal de selv stå for all prosjektering og installasjon.

Et mulig alternativ?

Hagerup.net er en annen spennende norsk løsning som i samme grad som Adapt syr sammen flere løsninger til en smarthusløsning. Her plukker man fra en rekke ulike systemer og syr sammen til én løsning. Man kan ha forskjellige bakenforliggende systemer bak ett grensesnitt. Kristian synes denne løsningen virker spennende, men har ikke kommet lenger enn å få testet ut en nettdemo, siden det har vært vanskelig å få kontakt med selskapet. Han har med andre ord ikke fått sett det i praksis, og det virker som om selskapet ligger helt i startgropa foreløpig. Han satser på at manglende respons skyldes sommer og ferietid og at han kan omtale denne løsningen nærmere i neste nummer.

Koster mer enn det smaker?

Generelt sett innser Kristian at en ferdig «custom»-smarthusløsning er det mest optimale, men koster deretter. - Dessuten var jo noe av moroa skulle bruke den eksisterende teknologien som er skrytt sånn opp i skyene og vise at den virkelig fungerer, sier Kristian. Han er redd for at resultatet blir et kompromiss. En sammensatt løsning med strømstyring og multimedia i hvert sitt system, men styrt gjennom et windows-basert grensesnitt, noe som vil bli noe billigere en skreddersydd custom-løsning.

- Våre viktigste kriterier er som nevnt tidligere fortsatt brukervennlighet, oppetid, samt at prosjektet er gjennomførbart i et sunt økonomisk aspekt, avslutter Kristian. Jakten fortsetter.

Denne saken ble første gang publisert 13/08 2008, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også