Det digitale hjem

Del 5: Avgjørelsens time

Hjemme-PC' husbygger Kristian Jakobsen har fått erfare at det er langt fram til man kan shoppe standardkomponenter og sy sammen det digitale hjemmet. Men huset hans er i ferd med å reise seg, og han må gjøre noen valg.

STRAMMER SEG TIL: Huset skyter i været og tvinger fram valget av styresystemer.
STRAMMER SEG TIL: Huset skyter i været og tvinger fram valget av styresystemer.
Sist oppdatert
STRØMVALGET: Valget av strømstyringssystem vil bestemmer infrastrukturen og hvordan ledningene skal strekkes.
STRØMVALGET: Valget av strømstyringssystem vil bestemmer infrastrukturen og hvordan ledningene skal strekkes.
HUSET: Slik vil det ferdige huset ligge i terrenget.
HUSET: Slik vil det ferdige huset ligge i terrenget.

PDF av del 5

Etter å ha lest solskinnshistorier om digitale hjem med automatikk fra a til å, regnet Kristian i starten med å kunne velge et styringssystem til huset sitt, trekke kabler, koble til utstyret og kunne ta det i bruk. Men virkeligheten var en annen og minner om dataalderens barndom, med systemer som bare delvis snakker med hverandre. De flotte demohusene vi har sett i media er vanligvis ikke basert på enkel integrasjon av standardutstyr, men på skreddersøm der ingeniører med spesialkompetanse bygger løsningen. De eksisterende standardløsningene innen strømstyring har liten eller ingen integrering med IT- og multimediasystemene, og de færreste elektroinstallatørene har kompetanse på installasjon og integrasjon av slike systemer.

Valgte norsk

Men valget tvinger seg fram.

- Ettersom grunnmuren er oppe og snekkeren er i full gang med bjelkelag og reisverk er vi nå helt avhengig av å ta avgjørelser på hva slags infrastruktur vi skal velge for å styre huset vårt, sier Kristian. Han har fortsatt ikke funnet det endelige styringssystemet for strøm og multimedia i dette vilnisset av tilbud og velger å benytte underliggende systemer som kan integreres inn i ett styringssystem. Med håndverkernes pust i nakken og krav om en kjapp avgjørelse på hvor ledningene skal gå, trakk systemet Elkomatic det lengste strået.

- Elkomatic skal styre alt av lys, temperatur og alarmer (brann og tyveri) i huset, forteller Kristian.

- De har også en løsning som vi skal benytte på kjøkkenet og teknisk rom for vann der sensorer for vann automatisk vil stenge hovedkranene for huset dersom det er lekkasje. Går alarmen fordi vannet automatisk er slått av på grunn av en lekkasje, eller tyverialarmen går, vil vi bli varslet på mobilen.

- Vi valgte Elkomatic ikke bare på grunn av denne snertne funksjonaliteten, men også på grunn av deres flotte design på brytere og termostater, som er designet av Einar J. Hareide. At det er en norsk produsent av utstyret som er et kvalitetsstempel som gir oss trygghet med tanke på support på løsningen.

Valget av Elkomatic innebærer at Elko skal levere alt av brytere, termostater, sensorer, vannsensorer, alarm, aktoatere, dimmere, samt selve mastergeneratoren til strømstyringen av lys og varme.

Helhetlig planlegging

Men valg av strømstyringssystem er kun en dråpe i havet av videre avgjørelser som nå må tas.

- Vi har så vidt begynt å trekke prefixrør med strøm- og bussledninger, og det er ikke få kilometer med ledning som vil gå med, sier Kristian, som registrerer at snekkeren er småirritert fordi han borrer kanaler i bjelkelaget hans hele tiden.

- Hele familien, jeg, kone og junior har gått igjennom hvert rom i kjelleren og bestemt alt fra bryter og stikkontaktplasseringer til hvilke rom som skal ha dimbare lys, hvor vi skal ha TV-er og hvilke rom som kun trenger bevegelsessensorer som lysbrytere. For enkelhetens skyld har jeg sørget for å få tegnet alt dette pluss lys og lampeplassering inn i en plantegning. Vi har satt av to tekniske rom - et i kjeller og et i 1. etasje. Fra rommet i kjelleren skal vi styre det vannbårne systemet, bergvarmepumpa, varmtvannstanker, rør-i-rør skap. Kort sagt alt som har med vannet å gjøre. Teknisk rom i første etasjen inneholder alt av sterkstrøm - strømtavle, svakstrøm, serverløsning, audio og videoløsning, samt ventilasjon. Infrastrukturen mot disse tekniske rommene er i ferd med å falle på plass.

Integrerende systemer

I skrivende stund har Kristian kommet i kontakt med flere potensielle styringssystemer som skal kunne integrere strøm/lys, ventilasjon, samt audio og video. Bygningsselskapet YIT har en løsning som heter Cue, som Kristian synes virker meget spennende og venter på å få demonstrert. Dette er overliggende styringssystem som gir et grensesnitt som skal kunne styre strøm, multimedia osv. - Vi klarte ikke å finne et enhetlig system som ikke kostet skjorta, men dette ser ut til å være et godt alternativ om det kan integrere to forskjellige systemer under ett konsoll, noe det lover.

Hagerup er også en spennende løsning som skal sjekkes ut. Det minner om YIT-løsningen, men kommer fra en mye mindre aktør og er mindre utprøvd. Vi vil komme tilbake til disse styringssystemene og også til hva vi velger når det gjelder audio og videodistribusjon. Her er det mange muligheter og valget vil avgjøre hvordan lyd og bilde skal distribueres rundt om i huset og hvordan kablingen skal være.

Denne saken ble første gang publisert 13/08 2008, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også