FORTSATT BLID: Kristian Jakobsen har hatt en stri tørn med å finne de riktige løsningene til huset han bygger i Fredrikstad.

FORTSATT BLID: Kristian Jakobsen har hatt en stri tørn med å finne de riktige løsningene til huset han bygger i Fredrikstad.

Alle som har bygget hus vet at det er en lang, tøff, komplisert og dyr prosess. Når man, som Kristian Jakobsen, i tillegg ønsker å få til en brukervennlige og prisgunstige smarthusfunksjoner blir utfordringene bare flere og større.

Mangler standarder

Selv om mange leverandører på glanset papir forteller at du kan levere alle de smarthusfunksjoner du måtte ønsker, har vår husbygger opplevd at reklamen ikke alltid holder mål. I tillegg er smarthusfunksjoner fortsatt et område som mangler standarder og det blir fort mye skreddersøm skal man få til det man ønsker. Og skreddersøm er som kjent mye dyrere enn standard konfeksjon.

Fremtidsrettet

Jakobsen opplevde også at leverandører av skreddersøm ville ha alt eller ingenting - inkludert utstyret som skulle brukes som TV-er og lignende. Da blir det fort dyrt. Jakobsen har også vært på jakt etter en løsning som er fleksibel nok til at komponenter skal kunne byttes ut og at systemet skal kunne vokse med ny teknologi, nye funksjoner og nye bruksområder.

Les hele saken

Hallvard Lunde, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!