varsler snø på fjelltoppene:

Temperaturene halveres i hele landet: – Pakk med dunjakke og stilongs

Meteorologene heller kaldt vann nedover ryggen på Norges-turister før fellesferien. De ser heller ingen klar varmeperiode i det fjerne.

VARSLER KULDE OG SNØ: Fotturister sikret med tau krysser Styggebreen på vei fra Juvasshytta til Galdhøpiggen i juli, 2013. Hvert år besøker mellom 25.000 og 30.000 mennesker Norges høyeste fjell. Sommeren er høysesongen.
VARSLER KULDE OG SNØ: Fotturister sikret med tau krysser Styggebreen på vei fra Juvasshytta til Galdhøpiggen i juli, 2013. Hvert år besøker mellom 25.000 og 30.000 mennesker Norges høyeste fjell. Sommeren er høysesongen. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
Sist oppdatert

Tidenes Norgesferie er i gang for mange, og mandag 6. juli starter fellesferien.

Mens juli har bydd på rekordvarme og tropiske tilstander, ser juli ut til å starte med langt mer beskjedne temperaturer, og langtidsmeteorologens spådom om at juni vil bli den beste sommermåneden, ser foreløpig ut til å holde vann.

– Juni har vært eksepsjonelt varm. Lørdag ble det satt varmerekord i Trøndelag da det ble mål 34,3 grader på Værnes, men i løpet av de neste dagene vil temperaturen bli godt over halvert over hele landet, forteller vakthavende meteorolog hos StormGeo, Ina Ynnesdal.

– Troms og Finnmark vil få 5 til 10 grader på dagtid, Nordland og Midt-Norge 10 til 15. Sør-Norge vil kunne få noen dager til med 15-20, men etter hvert 12-15 grader til uken. I høyfjellet som for eksempel Hardangervidda, vil man få 5-10 grader på dagtid denne uken, fortsetter hun.

– Uken vil bli preget av stor variasjon i været med regnbyger og litt lettere vær innimellom i hele landet. Det som er sikkert er at tirsdag vil hele landet få oppleve nedbør i større eller mindre grad, konstaterer hun.

Obs-varsel: Styrtregn i Finnmark

Det er ventet kraftige regnbyger i deler av Finnmark, fra mandag kveld til tirsdag ettermiddag kan det lokalt komme 40-50 mm i Øst-Finnmark og på Vidda, melder Meteorologisk institutt.

Minusgrader og snø

Meteorologisk institutt varsler også en ustabil vær-uke, og vakthavende meteorolog Magni Svanevik ber alle som har tenkt seg på topptur om å kle godt på seg.

Fotturister på Galdhøpiggen må for eksempel være forberedt på tre minusgrader og snø torsdag og fredag.

– Temperaturen synker over hele landet fra tirsdag. Onsdag til fredag blir de kjøligste dagene. Det vil bli minusgrader og nedbøren vil komme som snø på de høyeste fjelltoppene fra Jotunheimen og nordover. Galdhøpiggen, Glittertind, Snøhetta, Store Skagastølstind og Fannaråkken er fjelltopper som vil få surt vær med minusgrader og snø denne uken.

Det er imidlertid ikke ventet at det vil komme snø på fjellovergangene.

– Hvorfor blir det kjøligere?

– Været er ikke lenger preget av høyttrykk lenger og varmluft fra sør, men går mer over på nordavind. Det kommer inn arktiske luftmasser og kald luft fra nord, forklarer Svanevik.

KALD NATT: Natt til fredag kan bli riktig så kald i hele landet. Det lyseblå feltet indikerer minusgrader.
KALD NATT: Natt til fredag kan bli riktig så kald i hele landet. Det lyseblå feltet indikerer minusgrader. Foto: WXCharts

Les også: (+) Hvem var førstemann på Galdhøpiggen?

– Vått til helgen

Hun forteller at hele landet må være forberedt på regn og regnbyger i perioder. I tillegg vil det kunne blåse sørvestlig frisk bris til liten kuling på kysten av Sør- og Øst-Norge.

– Denne uken blir nok ikke den beste for båttur her, konstaterer Svanevik.

Også i Nord-Norge kan det bli kuling på kysten, men det roer seg i løpet av onsdagen.

Ynnesdal legger til at StormGeo forventer at et kraftig regnvær vil treffe Sør-Norge førstkommende helg.

– Det kan potensielt bli ganske vått i hele Sør-Norge, men så er vi usikre på om nedbøren kommer lørdagen eller søndagen, sier Ynnesdal.

Les også: Ti fantastiske toppturer i Norge

Ingen varmebølge i sikte

Verken Svanevik eller Ynnesdal klarer å se noen tydelige tegn på at en ny kraftig varmeperiode vil feste grepet med det første.

– Det ser ut som det er generelt kaldere nå fremover. Tirsdag til fredag blir nok blir den kjøligste perioden, mens vi får normale eller litt under normale sommertemperaturer etter hvert. Været vil være ustabilt i hele landet, og jeg kan absolutt ikke se noe hetebølge i første halvdel av juli.

Ynnesdal i StormGeo ber folk pakke med seg godt med klær – og gripe de fine dagene.

KALDERE ENN NORMALT: Denne uken blir stort sett kaldere enn juli-normalen i hele landet. Dette kartet viser prognosen for fredag morgen, da det er ventet å være 6-10 grader kaldere enn normalt i så og si hele landet.
KALDERE ENN NORMALT: Denne uken blir stort sett kaldere enn juli-normalen i hele landet. Dette kartet viser prognosen for fredag morgen, da det er ventet å være 6-10 grader kaldere enn normalt i så og si hele landet. Foto: WXCharts.com

– Juli-været ser ut til å bli uforutsigbart, og det vil bli vanskelig å planlegge en uke frem i tid. Værmeldingene kan endre seg mer fra dag til dag fordi lavtrykkene er svakere om sommeren og kan bli «pushet» mer rundt fra prognose til prognose. Du må rett og slett pakke med deg solkrem, solbriller, badeshorts, men også den tynne dunjakken, paraplyen og til og med stilongsen. Du må ta vare på de dagene du ser det blir fint vær og leve i nuet, oppfordrer hun.

– Kan man si noe om neste uke?

– Det er vanskelig å forutsi neste uke, men vi ser fortsatt lavtrykk som virrer rundt mot Skandinavia. Det er vanskelig å forutsi hvordan de treffer. Det er i det hele tatt ikke så lett å være sommer-meteorolog, humrer Ynnesdal.

Les også: Frykter avføringssjokk i norsk natur

Turarrangør: – Dette må folk huske på

Juvasshytta arrangerer daglige fotturer til Galdhøpiggen. Daglig leder Anne Wangen, tar varselet om snø med knusende ro, men oppfordrer folk om å kle godt på seg.

– Det er fullbooket her til tiende august, og mange hundre går turen hver dag. Vi har sendt ut en liste til alle som har booket på forhånd om at man må ha på seg ull innerst og vindtett og vanntett ytterst. Gode sko er veldig viktig da det er litt bløtt på breen nå.

Ifølge Wangen avlyser de aldri turer på forhånd, ettersom værvarsler ikke alltid stemmer.

– Vi avlyser aldri turer, men det hender at vi må snu. I går var vi oppe 60 stykker og fikk fine turer til tross for en del regn. I dag er det fine forhold og vindstille. Vi må bare kle oss etter været og gå uansett, det er alltid folk som gjerne vil opp og har satt av akkurat denne ene dagen, sier hun.

Denne saken ble første gang publisert 29/06 2020, og sist oppdatert 29/06 2020.

Les også