Historien bak: Galdhøpiggen

Hvem var førstemann på Galdhøpiggen?

Galdhøpiggen besøkes hvert år av flere tusen turgåere. Men hvem var først, og når ble fjellet et høydepunkt – bokstavelig talt – for fjellvandrerne?

Pluss ikon
<b>NORGES TAK:</b> Galdhøpiggen er etter hvert blitt et populært turistmål.
NORGES TAK: Galdhøpiggen er etter hvert blitt et populært turistmål. Foto: Erik Johansen
Sist oppdatert

Galdhøpiggen i Jotunheimen i Lom kommune er, med sine 2468,8 meter over havet, Norges høyeste fjell og en av de mest populære turdestinasjonene vi har. Hver sommer tar flere tusentall vandrere seg opp til toppen av Norge.

De går enten den fem kilometer lange turen fra Juvasshytta over Styggebrean, eller de starter på Spiterstulen som ligger 1520 høydemeter fra toppen, og som er en tur på 5,3 kilometer. I august 2015 tok 2600 mennesker opp til Galdhøpiggen. Det står som den foreløpige besøksrekorden.

Lars Sulheim og William Fairbanks på toppen av Galdhøpiggen 15. august 1885. Bildet er hentet fra boken «Spiterstølen» og er trolig det første som ble tatt på toppen av Galdhøpiggen. 
Lars Sulheim og William Fairbanks på toppen av Galdhøpiggen 15. august 1885. Bildet er hentet fra boken «Spiterstølen» og er trolig det første som ble tatt på toppen av Galdhøpiggen.  Foto: Faksimile

Første forsøk

I bølgeskvulpet etter Nansen og Amundsen kan det virke som om nordmenn alltid har hatt en trang til utforske nye steder, og sette sine føtter der hvor ingen mann har vært før dem. Slik var det også med Galdhøpiggen.

I august 1844 ankom professor Baltazar Mathias Keilhau plassen Spiterstulen, som på den tiden var en seter som lå langs ferdselsveien gjennom Visdalen i Jotunheimen. Keilhau var geolog og fjellklatrer, og senere kjent som en av «Jotunheimens oppdagere». Med seg hadde han studentene Hansteen og Andresen, og disse var på det Keilhau kalte «en vitenskabelig Reise i Jotunfjeldene».

To ganger – fortrinnsvis den 8. og 9. august det året – forsøkte Keilhau og hans studenter å nå toppen av Galdhøpiggen, eller «Spidsen av Ymes Fjeldet», som de kaller det i sine notater. Men Keilhaus nådde aldri toppen. Han måtte snu på det som de lokale bøndene etter hvert kalte «Keilhaus topp» (2355 moh.), som ligger 750 meter øst for Galdhøpiggen.

<b>FOR ALLE:</b> I dag er Galdhøpiggen et turmål for flertallet, også barn.
FOR ALLE: I dag er Galdhøpiggen et turmål for flertallet, også barn. Foto: Gorm Kallestad
<b>MINNEPLATE:</b> Knud O. Vole har fått sitt eget minnesmerke. Han bygget den første Volehytta i 1888.
MINNEPLATE: Knud O. Vole har fått sitt eget minnesmerke. Han bygget den første Volehytta i 1888. Foto: Bård Løken

Ubestigelig?

De første:

★ Førstemenn på toppen var Steinar Sulheim, Ingebrigt N. Flotten og Lars Arnesen i 1850.

★ Første «turist» på toppen var Axel Abro i 1855. 

★ Første kvinne på toppen var Rønnaug Sulheim i 1856.

★ Første menn til ­toppen via den bratte vestflanken var Johannes Vigdal og Richard F. Ball i 1886.

★ Første vinterbestigning ble gjennomført 1. juledag 1887 av Knud O. Vole, Thomas Thomassen Heftye og Carsten Borchgrevink. 

★ Den første som gikk til toppen fra Røisheim, og som da gikk ruta som en tar fra Juvasshytta, var Ole Røisheim, og han tok trolig turen i 1855. 

Etter professorens mislykkede forsøk på å nå toppen, ble Galdhøpiggen ansett som ubestigelig fra alle kanter. Men eieren av Spiterstulen – seteren som Keilhau hadde som utgangspunkt for sitt toppturforsøk – ville det annerledes.

Steinar Sulheim ble født i 1815, og han var den siste av sin slekt som bodde på gården Nigard Sulheim. Faren til Steinar døde da Steinar var i slutten av tenårene, og da var det opp til sønnen å få gården til å gå rundt. Det sies at Steinar var en dyktig og initiativrik gårdbruker. Blant annet var han den første i Jotunheimen som begynte med tamreindrift, og i 1836 lagde han et tilbygg på Spiterstulen for å huse den økende strømmen av fotturister i Jotunheimen.

I 1850 tittet Steinar opp mot Galdhøpiggen, som hans tidligere gjest på setra, professor Keilhau, hadde prøvd å bestige seks år tidligere. Mon tro om det ikke lot seg gjøre å bestige toppen lell?

En kur mot bronkitt

I en tid hvor kun hardt arbeid og fornuftige gjøremål var idealet, tok det seg imidlertid dårlig ut å vandre rundt i fjellet, tilsynelatende uten mål og mening. En gårdbruker gikk liksom ikke i fjellet dersom han ikke var på jakt eller skulle hente inn buskapen, så Steinar kamuflerte eventyrlysten, og fortalte bygdefolket at frisk luft i høyden var det som skulle til for å kurere bronkitt.

I juli det året la Steinar, klokkeren i Lomskyrkja, Ingebrigt N. Flotten (noen steder omtalt som S. Flåten) og læreren Lars Arnesen i vei fra Spiterstulen i retning Galdhøpiggen.

I et brev til sin sønn skriver Flotten at de gikk klokka tolv om natta, og at de nådde toppen klokken seks om morgenen. Han skriver videre at «Vejret var nede i Dalen, Ja lige til Galdhøpiggens Fod meget mildt; men oppe paa Toppen var vinden saa kold, at vore Hænder bleve stive, da vi skulde udskjære vore Navne på en stok, som vi satte ned i sneen».

Flotten beskriver videre utsikten fra toppen, og forteller at han «saa ud over et Hav av hvite Bølger». Bare mot sør kunne han telle 30 tinder, og alle var dekket av snø.

<b>FEIRING:</b> Upåklagelig utsikt fra Galdhøpiggen denne maidagen.
FEIRING: Upåklagelig utsikt fra Galdhøpiggen denne maidagen. Foto: Kine Renée Gregersen
<b>TIL TOPPS:</b> Utstyret var kan hende litt annerledes enn nåtidens, men gleden over å komme til topps, var den samme! (Foto: Leif Burull)
TIL TOPPS: Utstyret var kan hende litt annerledes enn nåtidens, men gleden over å komme til topps, var den samme! (Foto: Leif Burull) Foto: Leif Burull / CrativeCommons

Den første turisten

Slik banet altså tre karer fra Lom seg vei til toppen av Norges høyeste fjell.

Den første som trolig beskrev veien opp til Galdhøpiggen, var Cand.med. Axel Arbo. Arbo ble med Steinar til toppen i 1855, og siden han var den første der oppe som ikke var fra Lom, kan han også regnes som den første turisten på Norges tak.

Arbo skriver i boka «Tourist-Skizzer fra en del av Norges Mærkeligste egne» fra 1859 at det er plass til en stor mengde mennesker på toppen, og at « ... Enhver veed, hvor uendelig det forhøier Nydelsen, at man har naaet Maalet, især naar det er forbundet med saamegen Anstrængelse som i dette Tilfælde, og at man frit og uhindret kan nyde Udsigten til alle Kanter».

Etter Arbos besøk ble Galdhøpiggen sakte, men sikkert en turistdestinasjon. Steinar døde året etter at Arbo nådde toppen, og Spiterstulen ble solgt til Rolv Larsen, som for alvor gjorde den om til en turisthytte.

Foto: Leif Burull / CrativeCommons

I 1956 ble Rønnaug Sulheim, datteren til Steinar, den første kvinnen som nådde toppen, og senere ble det forsket på alternativer ruter opp. Blant annet oppdaget Ole Røisheim ruta over Styggebrean, som i dag er den vanligste ruta til toppen.

<b>TOPPSKÅL:</b> På toppen skulle man skåle i champagne. Bildet er fra 1916.
TOPPSKÅL: På toppen skulle man skåle i champagne. Bildet er fra 1916. Foto: Leif Burull / CrativeCommons

Hyttene

Med utgangspunkt i den nye ruta over Styggebrean ble den første Juvasshytta bygget i 1884. Men selve toppen av Galdhøpiggen trengte også en hytte, mente en av de store fjellførerne i Lom, Knud O. Vole.

Han bygget den første Volehytta i 1888. Hytta målte 4 m² og hadde 172 besøkende i løpet av første sesong. Angivelig ble det servert champagne på toppen, og de skålte for Norge og fjellene, og etter hvert også for kongen og dronninga.

Galdhøpiggen

★ Toppen av Norges og Nord-Europas høyeste fjell ruver 2468,8 meter over bakken. 

★ Utsikten fra toppen sies å være på omtrent 35 000 km². Det vil si i underkant av 10 prosent av landet.

★ Gråhøgda på grensa mellom Os og Tolga i Hedmark skal være det fjerneste punktet man kan se fra toppen. Det ligger omtrent 178 kilometer unna. 

★ Det er to ruter som er vanligst å gå om man skal til toppen av Galdhøpiggen. Den ene går fra Juvasshytta på østsiden av Juvvatnet i Lom. Turen er fem kilometer lang og går over Styggbreen. Den andre ruta går fra Spiterstølen i Visdalen og er 5,3 kilometer lang. (Foto: Lundereng/Gundersen/Vi Menn)

Da den første hytta til slutt måtte gi tapt for vær og vind, satte sønnen til Knud O. Vole opp en ny hytte i 1926. Den sommeren hytta ble satt opp, skal han angivelig hatt 300 turer opp til toppen.

Samtidig satte Lars Sulheim, som på den tiden driftet Spiterstulen, opp en egen hytte på toppen som han kalte Steinarstugu.

Hvilken er høyest?

Både Galdhøpiggen og Glittertind (bildet) har tidvis blitt kalt Norges høyeste fjell. I 1965 ble Glittertinden målt til å være 2472 meter høy, men dette skyldtes den store iskappen på toppen av fjellet. I 2017 var isen på toppen av Glittertind nesten helt borte og da ble fjellet med restene av isen målt til 2457 mo.h.  

Disse to hyttene gikk i hard konkurranse med hverandre, og utvidet stadig tilbudet. Steinarstugu fikk status som posthus på 1950-tallet, og Volehytta fikk matservering fra 1960. I løpet av 60-åra ble begge hyttene omsider blåst over ende, og den hytta som er å finne på toppen i dag, ble satt opp av Knud O. Voles barnebarn i 1975.

Noen tidligere?

I dag er det ikke ansett som en stor bragd å nå toppen av Galdhøpiggen. Det finnes flere ruter å gå, og mange alternative måter å gå dem på. Det arrangeres vinterturer, «soloppgangsturer» og motbakkeløp.

Fra Spiterstulen anbefales det å beregne fire timer for å nå toppen om du går turen om sommeren. Når det er sagt, har folk konkurrert i å nå toppen på kortest mulig tid siden 30-tallet. Rekordholderen er langrennsløperen Reidar Bekkemellem som sprang turen på 1 time og 4 minutter.

Hvis man først er ute etter rekorder, kan nettopp denne rekorden være et forsøk verdt. For øvrig er det ikke helt sikkert at Steinar Sulheim var den første til å nå Norges tak. Ikke langt unna toppen er det nemlig blitt funnet en pilspiss fra yngre jernalder, og da er det ikke utenkelig at noen jegere var der før ham... 

<b>SPITERSTULEN:</b> Herfra anbefales det å beregne fire timer for å nå toppen sommerstid. 
SPITERSTULEN: Herfra anbefales det å beregne fire timer for å nå toppen sommerstid.  Foto: Lise Åserud

Artikkelen ble første gang publisert i Villmarksliv nr. 1-2, 2020.

Denne saken ble første gang publisert 04/03 2020, og sist oppdatert 05/03 2020.

Les også