langtidsvarsel:

Juni har vært brennhet, men juli kan starte med et smell

Juni har vært langt varmere enn normalt i Norge, som de siste dagene har vært varmere enn Syden. Men nå kommer meteorologen med en real kalddusj.

VARMERE ENN MALLORCA: Et temperaturkart fra Windy.com viser situasjonen i Europa fredag kl 11.00. Oslo kan skilte med høyere temperatur enn steder som Gran Canaria, Ibiza og Mallorca. Oslo har vært varmere enn Las Palmas hver dag denne uken.
VARMERE ENN MALLORCA: Et temperaturkart fra Windy.com viser situasjonen i Europa fredag kl 11.00. Oslo kan skilte med høyere temperatur enn steder som Gran Canaria, Ibiza og Mallorca. Oslo har vært varmere enn Las Palmas hver dag denne uken. Foto: Windy.com
Sist oppdatert

Nordmenn, og særlig de i Sør-Norge, har opplevd en fantastisk start på sommeren.

Juni har vært langt varmere enn normalen i hele landet, og mange steder må man 18 år tilbake i tid for å finne en høyere snitttemperatur enn det som det ligger an til per i dag.

Det viser tall fra meteorolog og statistikk-guru i StormGeo, Roar Inge Hansen.

Han har laget et sannsynlig utfall for juni og det tyder på at de fleste steder i landet vil få 2-3 grader høyere middeltemperatur enn normalt (se faktaboks nederst i saken).

Denne uken har vært eksepsjonell, med temperaturer opp mot 30-tallet flere steder.

Samtidig har det vært kjøligere enn normalt nedover på kontinentet.

– Vi har hatt mye høytrykksdominert vær i juni og gunstig vindretning. Da blir det varmt om sommeren. For at det skal bli kjølig om sommeren må det komme vind fra havet, det vil si fra vest og nord. Særlig for Sør-Norge har det vært mye høytrykk og lite vind fra vest og nord, men for Nord-Norge sin del har det vært mer variert, forklarer meteorolog Roar Teigen, som sitter med langtidsvarselet hos StormGeo.

Værskifte

Temperaturene er ventet å synke noe fra lørdag, men godværet vil likevel fortsette også til uken.

– Men ...

For det er et men.

– Når vi kommer inn i juli er det mye som tyder på at det skal snu. Enten i løpet av neste helg (27. og 28. juni) eller uken etter det, så blir det med stor sannsynlighet lavtrykksdominert vær.

Teigen passer på å understreke at det alltid vil være knyttet stor usikkerhet til prognoser for været så langt frem i tid.

– Du traff jo rimelig greit med varselet ditt for juni?

– Jeg sa vel at juni ville bli den beste sommermåneden i år. Det ser jo bra ut med tanke på det ...

(Samtidig skal det nevnes at ekspertene bommet med varselet for mai. Les hvorfor her.)

– Våtere enn mange setter pris på

Teigen tror nemlig juli kan ende med å bli våtere enn normalen, og påpeker at juli-normalen for nedbør egentlig ikke er så voldsomt tørr i Norge.

– Juli kan bli våtere enn mange setter pris på. Vi skal ikke avlyse juli og si at det blir en eneste lang regnbyge, men starten på juli blir sannsynligvis våt. Jeg tror ikke vi vil se lange perioder med høytrykk, men vi vil få perioder med bedre vær innimellom. Jeg har veldig liten tro på at juli skal by på like mye fint vær som juni.

TORDENBYGER? Du bør være forberedt på tordenbyger i juli, melder meteorologen.
TORDENBYGER? Du bør være forberedt på tordenbyger i juli, melder meteorologen. Foto: Getty Images

– Det kan også ligge an til at vi får en del torden og ettermiddagsbyger, noe som er typisk i juli og august, legger han til.

Meteorologen oppfordrer folk til å følge ekstra godt med på værmeldingen i sommer, og gripe de mulighetene som byr seg.

– Man må utnytte de fine dagene man ser og planlegge uteaktivitetene på godværsdagene, mener han.

Les også: (+) Nordmann sto bak «tidenes viktigste værvarsel» – hindret katastrofe

HETEBØLGE I NORDEN: Dette kartet viser den faktiske temperaturen sammenlignet med gjennomsnittet. Grafikken viser den ventede situasjonen klokken 12 i dag. Som man ser har Sentral-Europa og Sør-Europa kjøligere temperaturer enn normalt. Dette bildet er ventet å snu når man kommer inn i juli, advarer meteorolog Roar Teigen.
HETEBØLGE I NORDEN: Dette kartet viser den faktiske temperaturen sammenlignet med gjennomsnittet. Grafikken viser den ventede situasjonen klokken 12 i dag. Som man ser har Sentral-Europa og Sør-Europa kjøligere temperaturer enn normalt. Dette bildet er ventet å snu når man kommer inn i juli, advarer meteorolog Roar Teigen. Foto: wxcharts.com

– Ikke en ekstremsommer

Klimaforsker ved NORCE og Bjerknessenteret Erik Kolstad, har også sett nærmere på juli-været gjennom prosjektet Seasonal Forecasting Engine (SFE).

Han er ikke like pessimistisk som Teigen, men tror juli-været vil bli tett opp mot det som er normalt i Norge.

Erik Kolstads prognose for normaltemperaturen i juli.
Erik Kolstads prognose for normaltemperaturen i juli. Foto: SFE-prosjektet

– Det vil nok bli vekslende vær, men det er i vår prognose ikke noe som tyder på at vi skal få en unormal eller ekstrem sommer verken den ene eller andre veien. Det blir neppe regn hele tiden, men heller ikke sammenhengende ekstremvarme som vi opplevde i 2018, sier Kolstad til klikk.no.

Les også: Slik kan du tolke værtegnene selv

Hans varsel tyder på at vestlandskysten og Nord-Norge må belage seg på en litt kaldere juli enn normalt, mens Sørøst-Norge vil kunne få litt varmere vær enn normalt.

– Men det er såpass små utslag at det er en del usikkerhet. Man bør ikke planlegge ferien etter dette varselet, mener han.

Sjekk hele SFE-varselet her.

Beregning: Så mye varmere blir juni enn normalt

  • For Oslo og Kjevik skal en bare tilbake til 2018 for å finne en varmere juni enn i år 2020.
  • Bergen og Sola får varmeste juni siden hhv. 2007 og 2002.
  • Tafjord og Værnes får varmeste juni siden 2002.
  • Tromsø og Bodø får varmeste juni siden hhv. 2011 og 2013.

Kilde: Meteorolog Roar Inge Hansen i StormGeo

Denne saken ble første gang publisert 19/06 2020, og sist oppdatert 19/06 2020.

Les også