Slik flyr du drone helt lovlig

Fem regler du faktisk må kunne når du flyr drone

Hvor kan du egentlig fly drone lovlig og sikkert?

<b>DRONER:</b> For rundt 5000 kroner får man kjøpt droner som har en rekkevidde på to kilometer og en flytid på 30 minutter.
DRONER: For rundt 5000 kroner får man kjøpt droner som har en rekkevidde på to kilometer og en flytid på 30 minutter. Foto: Pixabay, illustrasjonsfoto
Sist oppdatert

Hva gjør du om naboen flyr drone på egen eiendom? Eller hva om du ønsker å filme deg selv med drone i en nasjonalpark, for eksempel på Hardangervidda? Og, kan man lage en dramatisk video ved å fly utenfor kanten på Preikestolen?

Svaret på spørsmålene er ja. Og nei.

Som hobby-dronepilot kommer du nemlig ikke unna å måtte forholde deg til noen generelle regler, men også kjenne til spesifikke forskrifter for området du beveger deg i.

Fem hovedregler

Luftfartstilsynet har laget fem hovedregler (se faktaboks) det stort sett bør være lett å forholde seg til. Det ene kravet er å holde en avstand på 150 meter fra folk, bygninger og trafikk.

<b>DRONEREGLER:</b> Kjell-Sture Johansen, Luftfartstilsynet.
DRONEREGLER: Kjell-Sture Johansen, Luftfartstilsynet. Foto: Luftfartstilsynet

– Høydebegrensningen for en hobbydrone er 120 meter. Betyr det at grensen på 150 meter skal sees på som en horisontal avstandsregel?

– Ja, er det korte svaret vi får fra Kjell-Sture Johansen, konstituert seksjonssjef for ubemannet luftfart i Luftfartstilsynet. Han understreker at han da svarer på reglene som gjelder for bruk av hobbydroner.

– Og, avstandsbegrensningen gjelder selv om jeg tar av og lander på min egen eiendom?

Fem hovedregler for å fly drone

1. Du skal alltid kunne se dronen, kun fly i dagslys og fly den på en hensynsfull måte. Aldri fly i nærheten av ulykkessteder.

2. Ikke fly nærmere enn 5 kilometer fra lufthavner med mindre annet er avtalt.

3. Ikke fly høyere enn 120 meter over bakken.

4. Ikke fly over festivaler, militære områder eller sportsarrangementer. Hold en avstand på 150 meter.

5. Ta hensyn til andres privatliv. Husk reglene for bruk av foto og video av andre personer.

– Ja, så lenge du er nærmere enn 150 meter fra naboens hus er dette ikke greit, sier Johansen.

Han understreker at Luftfartstilsynet kun ser på det som handler om flysikkerhet, mens det som går på personvern er Datatilsynets domene.

Overvåkning med drone

<b>MISBRUKSPOTENSIAL:</b> Droner kommer til å ha et større misbrukspotensial i fremtiden hvis flere begynner å bruke de, sier Anders Ballangrud som er kommunikasjonsrådgiver i Datatilsynet.
MISBRUKSPOTENSIAL: Droner kommer til å ha et større misbrukspotensial i fremtiden hvis flere begynner å bruke de, sier Anders Ballangrud som er kommunikasjonsrådgiver i Datatilsynet. Foto: Datatilsynet

– Konsekvensen med å fly over mennesker er at man kan å fange opp identifiserbare personer, og at man begynner samle inn personopplysninger, sier Anders Ballangrud som er kommunikasjonsrådgiver i Datatilsynet.

– Privat bruk av droner er billig og tilgjengelig, sier Ballangrud.

Han forteller derimot at droner til privatbruk er sjeldent brukt til overvåking, og mest bare for å fly eller ta naturbilder eller bilder av private anliggender. Men han tror droner kommer til å ha et større misbrukspotensial i fremtiden hvis flere begynner å bruke de.

– Kanskje man hobbyflyr litt, men det er fort gjort at du begynner å fange opp mennesker. Og det finnes ingen egne fotoregler for droner. De bildene som blir tatt med droner faller inn under akkurat samme personvernsregler som med vanlig opptak med film og bilder, sier Ballangrud.

Det er ikke lov å filme folk på nudiststrender, sier han, men problemet er at det vil være vanskelig å vite hvem som eier dronen om det skjer.

  • Minimer innsamling av informasjon (bilder/film) hvor mennesker eller andre objekter kan identifiseres. Dett kan for eksempel gjøres ved å fly droner der det ikke er andre personer tilstede, eller ved å ta i bruk personvernvennlige systemer som sladding av bilder, fravær av opptaksfunksjon og automatisk sletting av informasjon du ikke trenger.
  • Vær synlig når du bruker droner! Gi informasjon på eget initiativ til personer i nærheten av der du flyr.
  • Ikke bruk bilder eller informasjon fra dronen til andre formål enn det informasjonen opprinnelig var samlet inn for.
  • Sørg for at informasjon du samler inn sikres på en tilstrekkelig måte. Dette innebærer at du må vurdere sikkerheten i programvaren du bruker i dronen og styringssystemet, i tillegg til sikkerheten der du oppbevarer informasjonen etter flyving. Informasjon skal bare være tilgengelig for de som har behov for den!
  • Ha klare avtaler. Hvis du samler inn informasjon på vegne av en kunde eller oppdragsgiver – sørg for at dere har klare avtaler for hvem som eier informasjonen og hvordan informasjonen skal behandles av de involverte partene.

Kilde: Datatilsynet.no

Se mer

– Det er gjerne ikke før bilder eller video kommer ut i det offentlige at de som er rammet blir gjort oppmerksom på at de er fanget på opptak og sender inn klager, sier han.

LES OGSÅ: Slik henger du opp hengekøya

Når naboen flyr for nært

– Som nabo, hva kan jeg gjøre dersom min nabo flyr drone for nær eller over min eiendom?

– Jeg ville jo først ha snakket med naboen og hørt hvorfor han flyr drone. Det kan jo være at vedkommende flyr lovlig. En RO3-operatør har en avstandsgrense på mindre enn 50 meter og et medlem av Norges Luftsportforbund kan ha lov til å fly nærmere enn 150 meter i gitte situasjoner, sier Johnsen – og peker på at det er flere som kan ha grunner for å fly så nært.

– En eiendomsmegler vil for eksempel kunne ta bilder av eiendommen så lenge det ikke er mennesker i bildet som kan identifiseres, sier Johansen, men peker igjen på at man da raskt beveger seg over i regelverket for personvern.

– Vi ser kun på sikkerheten. Skjer flygingen lavt over og rundt en barnehage, er det eksempel på noe som ville kunne være en faktor vi kunne ha reagert på, sier han.

Dersom naboen ikke har gode forklaringer på droneflygingen, kan man sende inn en bekymringsmelding til Luftfartstilsynet – eller ringe politiet.

Johnsen forteller at det skjer at de deler ut advarsler til droneflygere som ikke følger regelverket.

Dersom flygerne ikke innretter seg etter reglene, kan vedkommende anmeldes. Straffen, om man blir dømt, kan være både bøter og fengsel – og inndragning av dronen. Spesielt alvorlig ser de på hendelser som skjer innenfor 5 kilometer fra en lufthavn uten å være koordinert med lufttrafikktjenesten (tårnet).

LES OGSÅ: Slik hører du på podcast - enkel guide

Kan jeg skyte ned en drone?

– Kan man selv reagere mot det man oppfatter som ulovlig droneflyging. Kan jeg for eksempel skyte ned en drone som flyr over min eiendom?

– Da er vi nok raskt over på det som handler om nødverge i strafferetten, og det er ikke vårt område, sier Johnsen.

– Høydebegrensningen på 120 meter over bakken, betyr det at det er ulovlig å fly utenfor kanten av et fjell, for eksempel Preikestolen?

– Det er ikke lov. Det har vært tolket at om man er nær objektet, så kan det gjøres, men det finnes ingen hjemmel for dette. Så, når vi blir spurt er svaret at dette ikke er lov. Unntaket her er medlemmer av Norsk Luftsportsforbund, som har egne regler for piloter som flyr FPV* med briller, men også disse må fly aktsomt og ikke sette annen luftfart i fare, sier Johnsen.

<b>IKONISK:</b> Fordelen med en drone er at man kan ta ikoniske bilder, som dette av Henningsvær i Lofoten. (Foto: Scanpix)
IKONISK: Fordelen med en drone er at man kan ta ikoniske bilder, som dette av Henningsvær i Lofoten. (Foto: Scanpix) Foto: NTB scanpix

Nasjonalparker og verneområder

Reglene for droneflyging blir litt vanskeligere med en gang du beveger deg inn i en nasjonalpark eller et vernet område.

Her gjelder fortsatt de generelle reglene, men det kan være forbud eller spesielle krav som gjelder.

– Det er forskriften som følger verneområdet som bestemmer, sier Asgeir Blixgård, som er nasjonalparkforvalter for Reisa nasjonalpark med kontor på Storslett i Troms og Finnmark.

Han forklarer at man i forskriften skal se om det står noe om modellfly, siden droner i denne sammenhengen behandles likt med modellfly. Drone går ikke under begrepet luftfartøy, og bruken er ikke definert som motorferdsel, sier han.

– Står det spesifikt at modellfly eller drone er forbudt, ja så er det forbudt, sier Blixgård. Står det derimot ikke at det er forbudt, så har ikke forvaltningsmyndigheten hjemmel til å forby bruken.

Det er imidlertid ikke nødvendigvis fritt fram likevel.

– De fleste forskriftene har en paragraf som handler om aktsomhet, som sier noe som at man skal opptre aktsomt og forsiktig og ikke forstyrre dyrelivet, sier Blixgård. Han peker spesielt på at fugler som er territorielle kan, spesielt i hekkesesongen, føle seg truet av en drone, sier han.

LES OGSÅ: Gjøken - en psykopat med vinger

For å finne ut om du befinner deg i et verneområde, så kan du sjekke kart i Naturbase.no. Her vil du finne ut om området du skal fly drone i er et verneområde.

Neste skritt er å søke i Lovdata eller Naturbase etter forskriften. For eksempel finner vi ingenting om modellflyging i forskriften om vern av Hardangervidda, mens det i forskriften for vern av Langsua nasjonalpark står: «Unødvendig støy er forbudt. Bruk av motordrevet modellfly og lignende er forbudt.»

I klartekst betyr det at droneflyging i Langsua nasjonalpark ikke er lov, mens det på Hardangervidda er lov, så lenge du holder deg innenfor de andre reglene som gjelder for droneflyvning – og at du oppfører deg «omsynsfullt og varsamt for ikkje å skade natur- og kulturverdiar, forstyrre dyreliv eller beitedyr eller vere til ulempe for andre», som det heter i forskriften for Hardangervidda nasjonalpark.

PODKAST: Kan du friluftslivets trafikkregler?

Lov likevel?

Men, selv om det i utgangspunktet ikke er lov å fly drone – enten det er i en nasjonalpark eller i nærheten av en flyplass, så kan det likevel være muligheter.

– Ønsker du å fly innenfor 5-kilometersgrensen for en flyplass, kan du kontakte tårnet for å avklare mulighetene for det. Dersom de ikke har mye trafikk og du ikke flyr direkte i inn- og utflygingssonen, så kan det være at tårnet kan gi klarsignal, sier Kjell-Sture Johansen, konstituert seksjonssjef for ubemannet luftfart i Luftfartstilsynet.

Han peker på at det handler om å gi trygg og god informasjon.

Også i en nasjonalpark med forbud mot droneflyging, kan man søke nasjonalparkstyret om lov til å fly, opplyser Asgeir Blixgård.

Han forklarer at årsaken til at det er ulike regler for de ulike verneområdene, handler om at mange, slik som Hardangervidda, ble vernet så tidlig at dette med droner ikke var en problemstilling.

1. Følg de fem hovedreglene fra Luftfartstilsynet (se faktaboks høyere opp i artikkelen)

2. Sjekk på naturbase.no eller andre karttjenester om området du planlegger å fly i er vernet. Hør også gjerne hos lokale nasjonalparkstyrer (www.nasjonalparkstyre.no/)

3. Sjekk hos Lovdata.no hvilke regler som gjelder for det aktuelle verneområde

4. Er du i tvil: Spør og grav: Hør med kommunen, nasjonalparksenter, fylkesmannen, nasjonalparkstyret eller Statens naturoppsyn

Se mer

Han sier det jobbes med nye maler for verneforskriftene også med tanke på andre nye aktiviteter, men at det tar tid å endre forskriftene.

Likte du denne saken? Få mer innhold fra Villmarksliv. Abonner på vårt nyhetsbrev her.

Du har alltid vikeplikt!

Selv om du flyr lovlig og gjør alt riktig, så er det likevel en ting man må passe på.

– Mange helikopterpiloter har lov til å fly lavt, også under 120 meter. Dronen vil alltid ha vikeplikt, så om man flyr drone og det kommer et helikopter, så må dronen vike, sier Johnsen i Luftfartstilsynet.

Les også (+) Test: Den beste sommerbåten

Se video: Ørn vs. drone:

Denne saken ble første gang publisert 07/07 2020, og sist oppdatert 07/07 2020.

Les også