Sove ute i hengekøye

Ekspertenes beste tips: Slik henger du opp hengekøya

Dette må du tenke på når du skal sove ute i en hengekøye.

<b>HENGEKØYE:</b> Tursøstrene Hege og Stine Schultz Heireng har mange døgn i hengekøye. Her får du deres beste tips for hvordan du henger opp en hengekøye.
HENGEKØYE: Tursøstrene Hege og Stine Schultz Heireng har mange døgn i hengekøye. Her får du deres beste tips for hvordan du henger opp en hengekøye. Foto: Hallvard Lunde
Sist oppdatert

SOVE UTE I HENGEKØYE: Hege og Stine Schultz Heireng, bedre kjent som Tursøstre.no, har bodde flere netter i hengekøye enn de fleste.

I fjor kom de ut med boka «Kortreist», som beskriver 70 fine nærturer fra Norges 15 største byer. Her deler de sine beste tips til hvordan du henger opp en hengekøye når du skal sove ute.

VIDEO: Tips og guide til ulike typer hengekøyer

Hvor langt mellom trærne?

– Se etter trær som er fra tre til fem meter fra hverandre, anbefaler Hege Schultz Heireng som en passe avstand mellom trærne du skal henge køya i. Trærne må være tykke nok til å tåle vekta på den som skal ligge der. Her anbefaler «Tursøstre» å bruke låret som målestokk.

– Er treet like tykt eller tykkere enn låret ditt, er det tykt nok til at du henger trygt og godt.

Se video om hvordan du henger opp en hengekøye her - husk å abonnere på vår YouTube-kanal:

– Trærne du skal henge i, bør også være friske og ikke ha døde greiner som henger over der du skal sove, siden de kan ramle ned om det skulle begynne å blåse, sier Stine Schultz Heireng.

<b>SOV UTE:</b> Hege og Stine Schultz Heireng, også kjent som Tursøstre, har gitt ut boken «Kortreist – 70 fine hengekøyeturer» i nærheten av Norges største byer. Boken kommer nå i tredje opplag.
SOV UTE: Hege og Stine Schultz Heireng, også kjent som Tursøstre, har gitt ut boken «Kortreist – 70 fine hengekøyeturer» i nærheten av Norges største byer. Boken kommer nå i tredje opplag. Foto: Hallvard Lunde

Bruk trevennlige remmer

De fleste hengekøyer leveres med remmer eller snorer som skal brukes når den skal henges opp. Noen av disse remmene, eller snorene, er relativt tynne og kan påføre treet skade.

Hege Schultz Heireng anbefaler at man bytter ut de tynne snorene med noen brede og mer trevennlige remmer, slik at man unngår unødvendig slitasje på trærne.

Dette vil spesielt gjelde på steder der det er stor hengekøyetrafikk.

Kjøper du nye remmer, så bør du også se etter remmer som enkelt lar deg justere høyden på hengekøyen. Noen remmer har flere ulike fester, mens andre opphengsstropper lar deg justere høyden helt individuelt.

Hvor høyt over bakken?

Tursøstrene forklarer at remmene bør henges på treet cirka to meter over bakken – eller så høyt du selv klarer å henge snorene. Lengden på remmene justeres slik at vinkelen mot treet er cirka 60 grader og at hengekøya til slutt henger cirka 50 centimeter over bakken.

– Du bør ikke henge så høyt at du slår deg om du skulle falle ut, men heller ikke så lavt at rumpa tar i bakken. Hengekøya kan også sige litt i løpet av natta, så man må ha litt å gå på, sier Stine Schultz Heireng. Hun peker også på at hengekøyen skal henge slik at det også er lett å komme seg opp i hengekøya og gå ut av køya.

TREVENNLIG: Bruk helst opphengsstropper til hengekøyen som er skånsomme mot treet. Foto: Hallvard Lunde
TREVENNLIG: Bruk helst opphengsstropper til hengekøyen som er skånsomme mot treet. Foto: Hallvard Lunde
FORSIKTIG: Har du en hengekøye med tynne remmer, så vurder om du kan bytte til remmer som er mer skånsomme for trærne. Spesielt i områder med mye trafikk, kan tynne stropper medføre økt slitasje på trærne. Foto: Hallvard Lunde
FORSIKTIG: Har du en hengekøye med tynne remmer, så vurder om du kan bytte til remmer som er mer skånsomme for trærne. Spesielt i områder med mye trafikk, kan tynne stropper medføre økt slitasje på trærne. Foto: Hallvard Lunde

Bruk mønesnora

<b>MØNESNOR:</b> Noen hengekøyer, som Amok Draumr, kommer med en mønesnor. Det gjør det ofte litt lettere å henge opp hengekøyen slik at man ligger riktig.
MØNESNOR: Noen hengekøyer, som Amok Draumr, kommer med en mønesnor. Det gjør det ofte litt lettere å henge opp hengekøyen slik at man ligger riktig. Foto: Hallvard Lunde

Noen hengekøyer har en såkalt mønesnor. Det er en snor som går over selve hengekøya.

– Mønesnora er fin å bruke når man henger opp hengekøya. Er den vannrett og helt strukket ut når du er ferdig å henge opp hengekøya, så vil du også ligge godt i hengekøya, sier tursøstrene.

Noen ganger brukes mønesnora også for å holde myggnettet, slik at det skapes et «rom» inne i hengekøya og at man slipper at myggnettingen legger seg over ansiktet når man skal sove.

Podcast: Skikk og bruk for friluftsfolk. Hør på Spotify, Podcaster, Google Podcast eller Acast.

<b>SOVE UTE:</b> Med hengekøye, en god sovepose, et godt liggeunderlag og kanskje til og med en underdyne under hengekøya, så kan du sove godt selv om det er kaldt ute.
SOVE UTE: Med hengekøye, en god sovepose, et godt liggeunderlag og kanskje til og med en underdyne under hengekøya, så kan du sove godt selv om det er kaldt ute. Foto: Hallvard Lunde

Denne saken ble første gang publisert 15/06 2020, og sist oppdatert 19/04 2021.

Les også