HØYLYTT SEX:

Fordeler ved å stønne under sex

– Kan øke opphisselsen.

Pluss ikon
POSITIV STØNNING: Alle kan lære seg å stønne under sex, ifølge sexologen. Men det passer ikke for alle.
POSITIV STØNNING: Alle kan lære seg å stønne under sex, ifølge sexologen. Men det passer ikke for alle. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Kanskje har du tenkt at stønning under sex er noe bare pornostjerner gjør, men det trenger ikke nødvendigvis være slik.

Faktisk kan det å stønne under sex ha flere positive innvirkninger på sexlivet til helt vanlige folk.

Ifølge en studie fra 2012, publisert i det fagfellevurderte tidsskriftet Journal of Social and Personal Relationships, tydet funnene på at de som stønnet også hadde et bedre sexliv.

I en annen studie publisert i velkjente Archives of Sexual Behaviour i 2011, kom det derimot frem at de heterofile kvinnene i studien ikke nødvendigvis stønnet samtidig som de hadde orgasme.

66 prosent av de spurte sa de stønnet for å gi partneren orgasme fortere og 87 prosent sa at de brukte lyder for å øke selvtilliten hans.

EKSPERT: Kjersti Antonsen er sexolog, driver sexpodcasten «Midt i fleisen» og den erotiske nettbutikken Ouioui.
EKSPERT: Kjersti Antonsen er sexolog, driver sexpodcasten «Midt i fleisen» og den erotiske nettbutikken Ouioui. Foto: Petter Berg

– Tegn på nytelse

Kjersti Antonsen er sexolig, podcaster og driver den erotiske nettbutikken Ouioui. Hun forklarer at det gjerne er to typer stønning som foregår under sex – av den gode og vonde sorten.

I denne artikkelen skal vi konsentrere oss om den gode.

– De fleste tenker nok på stønning under sex som et tegn på nytelse. Når vi føler nytelse begynner vi ofte å stønne, litt som når katten maler, sier Antonsen.

– Å stønne fordi det gjør vondt kan også være godt, spesielt om man driver med BDSM.

– Når nytelsen tar over, slapper nervesystemet av, og da er vi ikke like gode på å kontrollere hva slags lyder vi gir fra oss. Det sies at folk som stønner har et heftigere sexliv enn de som ikke gjør det, og visse undersøkelser støtter oppunder dette, men om det er vitenskapelig bevist er tvilsomt.

Les også: 6 samleiestillinger hun elsker

Fordeler ved stønning

Det amerikanske kvinnemagasinet Women's Health Mag har snakket med amerikanske sexeksperter som deler sine tanker rundt stønning under sex:

– Dine egne lyder kan hjelpe til å øke opphisselsen, sier seksualpsykolog Dr. Laurie Mintz, samtidig som hun er klar på at stønning ikke nødvendigvis er for alle.

Her er noen mulige fordeler det å stønne under sex, både for deg og partneren din:

1. Du kan enkelt kommunisere og veilede partneren din

Lyder i sengen kan hjelpe deg å kommunisere hva du liker og ikke til partneren din.

– Har man sex med en partner som er helt stille, er det fort gjort å tenke at man gjør noe feil, eller at partneren er et helt annet sted emosjonelt. Litt stønning, sukking og andre verbale tilbakemeldinger for å guide partneren er nyttig. Og så er det ganske pirrende å vite at partneren liker det man holder på med, sier sexolog Antonsen.

– Kan stønning sees på som en snarvei til bedre sexkommunikasjon?

– Ja, i de fleste tilfeller er det en god måte å kommunisere på. Dessverre er det ofte slik at damer som faker (orgasme, red. anm.) stønner for mye, så det kan jo villede litt, men de fleste er jo ærlige, da.

2. Tennende for partneren

– Det er veldig tennende for en partner at partneren deres stønner, og man kan oppleve å bli kåt av det i seg selv. Veldig ofte blir partneren din veldig tent på deg, og det er en hyggelig ting å gjøre for å vise partneren at man har det bra, sier sexologen.

Les også: Mange kvinner sliter med å få orgasme: – Dessverre fortsatt tabubelagt

3. Virker befriende

Har du aldri testet å lage lyder under sex før, bør du prøve det ut for å finne ut om du liker det, råder Antonsen. Kanskje opplever du å bli overrasket:

– Om man ikke har for vane å lage lyder under sex bør man teste det ut for det kan føles veldig befriende. Noen ganger blir sex altoppslukende, og det er jo dit man vil komme; til det stedet hvor alt bare flyter i hverandre, hvor sansene jobber og kroppen vibrerer av nytelse.

– Kan alle bli «stønnere», eller passer det ikke for alle?

– Alle kan bli det hvis man har lyst til det. Det handler om å gi seg litt hen, la kroppen ta over og la seg rive med. Da klarer man ikke helt kontrollere hva man gjør, og jeg gjetter at de fleste som forsøker å få det til, synes det er en litt annerledes opplevelse. Men hvis man ikke har lyst, skal man også få lov til å slippe.

Les også: Dette er våre vanligste fetisjer

Slik kan du trene deg på stønning

Ikke alle stønner, noen kan synes det føles unaturlig å lage lyder under sex, eller de synes det er ukomfortabelt, forklarer Antonsen.

Og er du ikke en «stønner» fra før, er det bare én ting å gjøre – nemlig teste det ut:

– Det er litt som med alt annet når det kommer til sex – man vet ikke hvordan det er før man har prøvd. Man må teste det for å se om man føler seg komfortabel med det. Det er som å spise oliven, man liker det kanskje ikke første gang man prøver, og må gjøre det noen ganger.

Også seksualpsykolog Mintz mener det beste rådet er å prøve seg frem, for eksempel når du onanerer.

– Ærlig talt er det det samme jeg anbefaler for å bli komfortabel med en rekke ting: Prøv det på egen hånd.

Les også (+) Jeg vet ikke om jeg klarer å se på. Det er kameraten min dette her. Men jeg har lyst på ham

Sexologens råd er å trene i det små:

– Begynn med å puste tungt. Få med deg hele magen, vær avslappet og kjenn at kroppen din faktisk ligger nedpå madrassen.

– Er du anspent, forsøk å lande mentalt før dere setter i gang med forspillet.

– Bruk pusten og slipp fra deg et «ah» og et «åh» når det føles litt ekstra digg.

– Hold deg gjerne litt fast i lakenet eller dynen mens du slapper av i resten av kroppen. Fokuser på nytelsen, ikke tenk så mye, men tør å slippe ut et sukk eller et lite stønn når det føles litt ekstra digg.

– Lydene du kommer med blir et språk partneren raskt kommer til å forstå. Svake stønn og noen «ah og «åh» betyr «gjerne litt mer av det der, takk» og blander du inn noen ord som «åh, det følges digg» eller «ah, sånn ja» læres språket enda litt raskere av den andre parten.

– Det er jo tidspunkter hvor rå orgasmeskrik passer bedre enn andre, så pass på at du, og eventuelt en partner, får litt tid for dere selv. Et tomt hus uten andre å ta hensyn til enn seg selv er nyttig innimellom. Å ha sex og kvele alle stønn mens man tygger på dyna er digg det også, men ingenting er som å slippe løs alt og bare la det stå til.

Les også: Ekspertene knuser sexmyter folk fortsatt tror på: – Bare tull og tøys!

Denne saken ble første gang publisert 20/11 2020, og sist oppdatert 05/10 2022.

Les også