Våre vanligste fetisjer:

– Slik lek er oftere høyere på ønskelisten hos kvinner enn menn

Enkelte fetisjer går igjen hos mange av oss.

VANLIGST BLANT KVINNER: Kvinner fantaserer i langt større grad enn menn om å bli dominert.
VANLIGST BLANT KVINNER: Kvinner fantaserer i langt større grad enn menn om å bli dominert. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Det sies at når noe eksisterer, eksisterer det også en fetisj for det, ifølge de uskrevne internettreglene, blant annet gjengitt av Urban Dictionary.

– En fetisj er når gjenstander eller kroppsdeler som i utgangspunktet ikke er seksuelle, oppleves som veldig seksuelt tiltrekkende og opphissende. Visse handlinger som får en bestemt følelsesmessig betydning kan også falle inn under dette begrepet, forklarer psykolog Lillian Rydning hos Avansert seksualitet.

PSYKOLOG: Lillian Rydning er psykolog, har skrevet boka «Sex gode grunner» og jobber med foredrag og kurs hos Avansert seksualitet.
PSYKOLOG: Lillian Rydning er psykolog, har skrevet boka «Sex gode grunner» og jobber med foredrag og kurs hos Avansert seksualitet. Foto: Avansert seksualitet

Med andre ord, det er svært mye som egentlig kan være en fetisj.

Noen fetisjer er sentrert rundt forskjellige rekvisitter og gjenstander – for eksempel klesplagg og sko.

Andre fetisjer dreier seg rundt hvordan noe kjennes ut når man tar på et bestemt objekt eller blir berørt. Da kommer opphisselsen først og fremst fra de fysiske fornemmelsene og følelsene det vekker, forklarer psykologen.

– Vanligvis snakker vi om en fetisj først når det er kulturelt uvanlig å tenne på det som personen tenner på, siden det er langt ifra uvanlig å tenne på for eksempel undertøy. Dette er eksempler på fetisjer som er så vanlig at mange av oss ikke tenker på det som en fetisj, men det møter likevel teknisk sett definisjonen, sier Rydning.

Likevel er enkelte fetisjer mer vanlige enn andre.

Dette er våre vanligste fetisjer

1. Lett bondage

En lett form for bondage er sannsynligvis en av våre vanligste fetisjer, sier psykologen.

– Mye innenfor BDSM har også blitt såpass vanlig at folk ikke tenker på det som en fetisj lenger når man drar frem håndjernene.

PSYKOLOG: Marina Manuela de Paoli er spesialist i sexologisk rådgivning (NACS) og driver praksis gjennom Lommesexologen.
PSYKOLOG: Marina Manuela de Paoli er spesialist i sexologisk rådgivning (NACS) og driver praksis gjennom Lommesexologen. Foto: Pressefoto

Bondage handler om å begrense den ene partens bevegelsesfrihet, for eksempel gjennom binding med tau, lenker eller håndjern.

Parten som blir bundet er ofte den underdanige i en dominant/underdaning-relasjon. Bondage er for mange knyttet til sex, men langt fra alle som driver med bondage har sex samtidig.

Les også: Tegn på at partneren din er avhengig av porno

2. Føtter

Fotfetisj er en av våre aller vanligste fetisjer, og spesielt vanlig er det blant menn, forteller sexolog Marina Manuela de Paoli, spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), som driver praksis gjennom Lommesexologen.

Har man en fotfetisj, tenner man på føtter, tær og ankler. Dette kan gjerne også være i sammenheng med høye hæler, andre typer sexy sko og nylonstrømper.

– Vi vet at området i hjernen som styrer kjønnsorgan, tær og føtter ligger rett i nærheten av hverandre. En mulig sammenheng mellom opphisselse og seksuell pirring som gjelder tær og føtter kan oppstå, sier hun.

VANLIG FETISJ: Føtter, gjerne i kombinasjon med sexy sko og/eller nylonstrømper, er en veldig vanlig fetisj.
VANLIG FETISJ: Føtter, gjerne i kombinasjon med sexy sko og/eller nylonstrømper, er en veldig vanlig fetisj. Foto: Getty Images

– Noen liker å suge og gi massasje til tær og føtter, forklarer sexologen.

Les også: BDSM: – Vanligere enn du tror

3. «Wetlook», klær av lakk og PVC

Brukes som en samlebetegnelse på klær som ser «våte» ut. Plagg i PVC og lakk er populære eksempler.

– Søker man på «sexy klær» på Finn.no, er det dette som kommer opp, sier de Paoli.

– En klient gikk på skole i England som barn, hvor de hadde en tegneklasse. Alle skulle ha på seg en plastliknende frakk for å beskytte klærne mot maling. Klienten min var sju år gammel på det tidspunktet, men kjente følelser i timen. Senere skjønte han at det var seksualiteten sin, forteller sexologen.

– Som voksen trengte han bare se litt skinnende PVC-klær for å bli veldig kåt. For ham er dette en viktig del av hans tenningsmønster og han kjøpte lakk og skinnende klær til sin kjæreste.

«WETLOOK»: Kler og tilbehør i PVC eller lakk er en fetisj for mange.
«WETLOOK»: Kler og tilbehør i PVC eller lakk er en fetisj for mange. Foto: Getty Images

4. Underkastelse

Du trodde kanskje samtykkende dominante/underdanige forhold var vanligst i BDSM-miljøet, men det er en vanlig fetisj blant folk flest.

– Kvinner fantaserer i stor grad om underkastelse og om å bli dominert, og slik lek er ofte høyere på ønskelisten hos kvinner enn menn, forteller psykolog Rydning.

Dominanse kan innebære å bli kommandert, følge gitte regler eller frihetsberøvelse. Det trenger ikke nødvendigvis være fysisk, og kan også foregå for eksempel over melding eller sosiale medier.

Les også: Knuser BDSM-myter: – Folk tror vi vil ha sex med så mange som mulig

I tillegg til disse er også lær, sexy undertøy og ballonger vanlige fetisjer.

Sexolog Marina Manuela de Paolis tips til deg som vil utvide din seksuelle horisont og utforske noe du tror kan være en fetisj:

  • For å få et fullverdig sexliv må du prøve å finne ut hva som pirrer deg. Spør deg selv: «Hva pirrer meg? Hva kjenner jeg kåtskap av?». Mange tar seg ikke tid til å tenke over dette.
  • Seksualiteten utvikles ikke av seg selv. Si til partneren din: «Skal vi prøve dette?» og vær litt nysgjerrig. Det er ingenting å skamme seg over. Det kan gi helt ny giv til sexlivet når man kjeder seg og alt har gått i stå.
  • Seksualiteten er en reise man kan gjøre sammen eller alene, avhengig av sivilstatus. I blant overskrider man noen små grenser og finner ut at dette var spennende men ikke noe for meg/oss og går videre i utforskningen.
  • Det finnes også mye god erotisk litteratur. Har du en idé om at du kanskje liker dominans eller underkastelse? Prøv i så fall å lese den klassiske erotiske romanen «Historien om O», som handler om en kvinne som sier ja til å være sexslave.
  • Tenner du på tanken om et utsvevende sexliv, kan du prøve å lese de seksuelle memoarene «Catherine Ms seksuelle liv».
Se mer

Usikkert hvordan fetisjer oppstår

Det er fortsatt ikke sikkert hvordan fetisjer utvikler seg, men mange sexologer tror at grunnlaget legges allerede i barneårene.

– Man tror fetisjer oppstår fordi det har skjedd en kobling mellom seksuell opphisselse og det som senere blir fetisjen ved at disse to har skjedd samtidig. Mannen med strømpebuksefetisj har kanskje opplevd å være seksuelt opphisset samtidig som vedkommende har sett/kjent på en strømpebukse. Dermed har de to blitt koblet sammen for personen seksuelt, sier psykolog Rydning.

Hun legger til at det ikke er en tilstrekkelig forklaring, fordi det i tillegg må være noe annet i personens såkalte seksuelle læringshistorie som også spiller inn. At fetisjer sannsynligvis har et slikt uskyldig utgangspunkt, gjør at det ikke er noe unaturlig, unormalt, rart eller galt i å ha en fetisj.

– Dersom fetisjen din ikke skader deg selv eller andre, og ikke vekker sterkt ubehag eller lidelse for din egen del, regnes fetisjer som helt normale. Fetisjer kan i stedet være med på å vise oss hvor variert menneskelig seksualitet kan være, sier Rydning.

Kjønnsforskjeller i fetisjer

Vi mangler fortsatt pålitelig data når det gjelder hvilke fetisjer som er vanligst, fordelt på kjønn, forklarer psykolog Rydning.

– Kvinner ser ut til å ha større preferanser for dominanse/underkastelse og eventuelle objekter knyttet til det. Menns fetisjer har en mye større spennvidde og er oftere mer objektrelatert. Menns fantasier involverer for eksempel oftere objekter, mens ingen av kvinners vanligste fantasier gjør det, forklarer hun.

Selv om det finnes lite forskning på feltet, eksisterer det nettbaserte spørreundersøkelser som har sett på tematikken. På tross av metodiske svakheter, eksempelvis et sannsynligvis lite tilfeldig utvalg av respondenter, indikerer de likevel et tydelig mønster, sier Rydning.

– Menns fetisjer var svært varierte og de hadde større interesse for gjenstander enn kvinner. Menn har også flere av de mer tabu fetisjene enn kvinner. Menn viser for eksempel betydelig mer interesse for for eksempel insekter, avføring, dyresex og nekrofili enn kvinner. Fotfetisjer, å tenne på at ting er skittent og å føre ting inn i urinrøret er også i liten grad delt av kvinner, sier psykolog Rydning.

Kvinners tenningsmønster derimot, handlet i stor grad om mannlig dominans og situasjoner hvor kvinnen underkaster seg.

– Langt flere kvinner enn menn har for eksempel en ting for tung bondage, playrape, kvelning, spanking og for at kvinnen er den som underkaster seg. Selv om menn tilsynelatende er mer kinky enn kvinner, matches de altså av kvinner når det gjelder samtykkende dominanse/underkastelse. De vanligste fantasiene hos kvinner involverer imidlertid sjeldent objekter, slik de vanligste mannlige fantasiene ofte gjør, sier hun.

Les også: Slik introduserer du partneren for sexleketøy

Denne saken ble første gang publisert 24/08 2020, og sist oppdatert 03/09 2020.

Les også