Joda, det er fantastisk med noen dager med pinnekjøtt, medister og ribbe, men at det er spesielt sunt skal vi ikke påstå.

Likevel - det er lov å kose seg i julen, men så kan det være godt å spise noe som er litt sunt og fresht.

Her gir Det Nye ShapeUp sine faste matspaltister Mia Eckhoff og Irina Smit deg 4 deilige oppskrifter du bør sjekke ut - og legg merke til at de bruker mange av de samme ingrediensene i flere av oppskriftene, slik at det skal bli litt enklere:

Surdeigspanini med gul pesto

Dette trenger du - 2 porsjoner:

Surdeigsbrød

1–2 tomater

1 neve spinat

3–4 skiver mozzarella

Gul pesto:

1 raspet gulrot

1 bit ingefær

saften fra 1/2 sitron

3 ss olivenolje

1–2 ss ristede pinjekjerner, solsikkekjerner eller cashewnøtter

1/4 ts kummin

litt salt

Slik gjør du:

Kjør alt sammen i en blender eller med en stavmikser til du får en jevn og passe tykk pesto.

Legg alt pålegget på surdeigsbrødet og legg i et toastjern eller paninijern til brødet er sprøtt og osten er smeltet.

Tips: Surdeigsbrød kan gi lavere blodsukkerstigning sammenlignet med vanlig brød.

SURDEIGSPANINI MED GUL PESTO: Kjør alt sammen i en blender eller med en stavmikser til du får en jevn og passe tykk pesto. © Linda Krabberød/Margrethe Myhrer Studio

Gulrotmuffins med avokadokrem

Du trenger til 8 små muffins:

3 egg

3 ss yoghurt naturell eller kokoskrem

1 ts honning

0,5 dl nøytral olje

3 dl mel (vi brukte sammalt speltmel)

1 dl havregryn

2 ss linfrø

2 ss bakepulver

2 never raspet gulrot

3 ss revet parmesan

1 liten klype salt

Slik gjør du:

Visp eggene luftige og tilsett yoghurt eller kokoskrem, revet gulrot, olje og honning. Bland godt før du tilsetter de tørre ingrediensene. Rør godt om og ha 2 ss røre i hver muffinsform.

Stek på 180 grader i cirka 25 minutter. Du ser at de er ferdige når de har en gylden skorpe på toppen

Avokadokrem

Du trenger:

1 boks lett Philadelphia

1 avokado

1 lime

1 stor klype koriander

Slik gjør du:

Bland alt i en bolle og bruk en stavmikser for å få kremen helt jevn. La den stå i kjøleskapet litt før du smører den på muffinsene.

GULROTMUFFINS MED AVOKADOKREM: Disse passer perfekt til lunsj. Vil du ha skikkelig proteinrike muffins med færre karbohydrater, kan du erstatte mel og havregryn med mandelmel. © Linda Krabberød/Margrethe Myhrer Studio

Indisk vegetargryte

Du trenger til 2 porsjoner:

1 gul løk

2 ss raspet ingefær

1 boks hakkede tomater

1/2 boks kokosmelk (cirka 2 dl)

1 ts diverse krydder, garam masala, paprikapulver, koriander, kummin, salt

1/2 ts cayennepepper

1 ss olivenolje

1 boks med kikerter (cirka 300 g)

1–2 porsjoner villris (cirka 1–2 dl)

1 granateple

1 neve fersk koriander

Slik gjør du:

Grovhakk løken og fres i en kjele på middels varme med 1 ss olivenolje og litt salt til løken får en gyllen farge. Tilsett 2 ss revet ingefær og en boks med hakket tomater.

Kok i cirka 2 minutter og tilsett deretter krydderblandingen. Kok dette i cirka 5 minutter, før du tar kjelen av platen og kjører blandingen jevn med en stavmikser.

Ha kjelen tilbake på platen og tilsett kokosmelk og kikerter. Smak til med salt og andre krydder, og la gryten få ett raskt oppkok før du serverer. Topp med litt fersk koriander.

Mens du lager gryten koker du opp ris. Når risen er ferdig tilsetter du litt granateple og fersk koriander.

INDISK VEGETARGRYTE: Her er det masse kikerter som kroppen trenger, siden kikerter har et rikelig innhold av B-vitaminet folat, som ikke kroppen vår kan produsere selv. © Linda Krabberød/Margrethe Myhrer Studio

Auberginelasagne

1–2 personer som middag

Du trenger:

1 stor aubergine

2 never fersk spinat

10 stk. pannestekte sjampinjonger

1/2 fersk mozzarella

1 neve revet parmesan

Tomatsaus:

3 tomater

1 gul løk

1 eple

1 neve frisk basilikum

1 ss epleeddik

1 ss olivenolje

3 ss tomatpure

1 liten bit chili

1 dl vann

litt salt og pepper

Slik gjør du:

Skjær auberginen i 1 cm tykke skiver, ha de på et stekebrett med bakepapir og litt olivenolje over. Stek på 150 grader i 30 minutter, til de har blitt myke.

Grovhakk tomatene, løken, eplet og chilien. Fres det i en kjele med olivenolje. og tilsett vann, tomatpure, og epleeddik. Kok på svak varme under lokk i cirka en time, til den er redusert til halv størrelse. Smak til med krydder og urter. Når tomatsausen er avkjølt, ha den over i blender eller kjør med stavmikser til en passe jevn tomatsaus.

Bruk en ildfast form og legg lagvis aubergine, tomatsaus, stekt sopp, spinat og ost. Legg to lag eller mer, til du har brukt opp alle råvarene. Topp med ost og stek i ovnen på 180 grader i 15–20 minutter.

AUBERGINELASAGNE: Ja, aubergine i stedet for kjøtt! Aubergine har et høyt innhold av kostfiber og kan dermed hjelpe til bedre fordøyelse. © Linda Krabberød/Margrethe Myhrer Studio

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!