Jeg er oppvokst med at julekaken skulle bakes julaften morgen. Det viktige var at det måtte være helt ferskt! Godt smør og brunost er et bra følge til kakeskivene om du ønsker det.

(2 stk.)

150 g smør

6 dl melk

50 g gjær

150 g sukker

1 ts salt

2 ts kardemomme

1,2 kg hvetemel

1 egg

150 g rosiner

Pensling:

1 egg

Smelt smøret og varm melken til ca. 37 grader, alle råvarene bør ha romtemperatur. Rør ut gjæren i den lunkne væsken og bland så inn resten av ingrediensene.

La kjøkkenmaskinen gå noen minutter på sakte fart før du øker farten. Elt i ca. 10 minutter til deigen slipper bollen. Dekk deigen med plast og la den heve i ca. 2 timer. Om du ønsker, elter du inn rosiner og eventuelt sukat i bollene.

Del deigen i to og lag runde emne som settes på en bakeplate med bakepapir i bunnen. La den få hvile på benken under plast eller klede i ca. ½ time.

Stekes i ovnen på midterste rille ved 200 grader i ca. 20 minutter eller til den er ferdig stekt. Bank på toppen og hør om du hører en hul lyd, høres det, er den ferdig.

Avkjøles på rist.

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!