=

Foto: Gyldendal

Smart å ha i matboksen

  • Ostebiter
  • Kokt egg, eggerøre
  • Skinkeruller
  • Kjøttboller
  • Biter av sursild eller makrell i en liten boks
  • Cottage Cheese eller Kesam med rørte bær
  • Kyllinglår
  • Staver av gulrot, kålrot og agurk
  • Paprikaringer
  • 1/2 kiwi
  • Fruktbiter pakket i plast
  • Røde salatbønner (skylt)

Kilde: «Barn i balanse» av Fedon Lindberg og Merete Hansen-Møllerud (Gyldendal)

Emma Th. Hansen

Dette skjer med barna år for år

Se alt som skjer fra 1-åringen tar sine første skritt til 5-åringen stiller eksistensielle spørsmål.

Vi har tidligere satt fokus på den følelsesstyrte debatten som har gått i kjølvannet av trenden med «designermatpakker» og spørsmål omkring nordmenns innarbeidede matpakketradisjon.

At mat er sterkt knyttet til følelser, fikk indremedisiner og kostholdsekspert Fedon Lindberg erfare til gagns da han plutselig dukket opp på 2000-tallet og ikke bare pirket, men røsket, i nordmenns oppfatninger blant annet om hvor sunt brød er.

- De fleste vet at kosthold spiller en rolle for helsen, likevel skal det ofte mye til for å endre spisevanene sine, selv når man egentlig vet at de ikke er optimale, sier han og fortsetter:

- Den tradisjonelle matpakka med brødskiver var et fornuftig tiltak da den kom. Det var en tid med mindre tilgang på råvarer, det ville for eksempel ikke vært noe poeng i å anbefale avokado da. Men tidene har forandret seg. Se bare hvor mye som har skjedd siden jeg kom til Norge i 1986, sier han og humrer lett ved tanken før han legger til:

- Det er klart det er legitimt å stille spørsmålstegn ved hvilke vaner vi gir barna våre.

Se opp for skjult sukker

Det største problemet med barnas kosthold i Norge i dag, sier Lindberg, er at de får for mye raske karbohydrater (spesielt fra sukker og hvitt mel) og for lite grønt og fisk. Det kan det være lurt å tenke på når man setter sammen nisten. For å nå målet om fem om dagen bør man dessuten spise grønt til hvert måltid, mener han.

- Og se på helheten. Barnet spiser jo også hjemme. Er ikke fisk populært i matboksen, kan det hende dere finner en favoritt til middag. Og spiser barnet brød på skolen, så server gjerne noe annet hjemme, sier han.

Han advarer dessuten mot de skjulte sukkerfellene. Appelsinjus inneholder for eksempel like mye sukker som vanlig brus, kneipp er ikke mye sunnere enn loff, da det inneholder mye hvitt mel og belaster blodsukkeret omtrent like mye, og brunost er ikke bedre enn Nugatti, mener Lindberg.

- Hvis du ser på næringsinnholdet, har brunost samme sammensetning som melkesjokolade når det gjelder karbohydrater og fett. Brunost er dessuten blitt utsatt for høy temperatur for å få en karamelliseringseffekt, noe som fører til at det dannes uheldige stoffer.

- Jeg mener selvsagt ikke at man skal fråtse i Nugatti, men vil få frem at man ikke alltid spiser så sunt som man tror, sier han.

Ønsker tipsbøkene velkommen

Det er altså ingen grunn til at matpakka må se ut slik den alltid har gjort, mener indremedisineren. Og at noen kommer med gode tips og råd om hvordan den kan se ut, ser han på som positivt. Selv ga han ut barnematboka «Barn i balanse» sammen med klinisk ernæringsfysiolog Merete Hansen-Møllerud i 2008. Hans erfaring er at folk stadig etterspør konkrete råd og løsninger i en hektisk hverdag.

- Det er flott å bli inspirert og utvide horisonten, det ser jeg ingen problemer med. Og vil du forme stjerner og hester, så gjør gjerne det. Men fargerik og innbydende niste kan du også lage raskt, du trenger ikke å drive origami på maten for å få til det.

Uansett om du gjør deg ekstra flid med matpakka eller ikke: Her er flere tips som kan piffe opp nisten.

=

GODT OG SUNT: En innholdsrik kyllingsalat får fort bein å gå på. En sjelden gang kan du sende med jus, men la vann være hoveddrikken. © Foto: Cappelen Damm

Kyllingsalat

Ingredienser

  • kyllingbiter (gjerne rester fra gårsdagens middag)
  • ostebiter (for eksempel mozarella, feta eller vanlig gulost)
  • 1/2 mango
  • brune salatbønner eller kikerter på boks (skylt og godt avrent)
  • revet gulrot

Til barn over 3 år kan du i tillegg ha oppi:

  • litt babyspinat eller annen bladsalat
  • 1-2 ss pinjekjerner

Tips!

Send gjerne med en liten boks med fransk dressing som barnet selv kan helle over rett før lunsj (rist kjapt sammen extra virgin olivenolje, litt eddik og en ts sennep og eventuelt en ts flytende honning eller sukker).

=

POPULÆRT: Pesto er deilig, for eksempel over kokt fullkornspasta. © Foto: Cappelen Damm

Hjemmelaget grønn pesto

Ingredienser

  • 2 dl extra virgin olivenolje
  • 100 g pinjekjerner
  • 1 potte basilikum
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 dl revet parmesan

Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene med en stavmikser til du får en masse med en jevn, kremet konsistens.

Holder i 3-4 dager i kjøleskap i tett boks.

OBS! Passer til barn over 3 år.

PASTASALAT: Bruk fullkornspasta som et sunnere alternativ! © Foto: Colourbox

Pastasalat

Ingredienser

  • ca. 150 gram fullkornpasta
  • 4 cherrytomater
  • 2 skiver skinkepålegg
  • 1/2 mozarella
  • basilikumblader

Tilbehør

  • Små bokser med blåbær, bringebær og usaltede nøtter (NB! Nøtter bare til barn over 3 år)
  • 1/2 avokado fylt med biter av paprika og med litt sitronsaft over (så blir den ikke brun)
  • 1 grovt rundstykke eller brødskive med smør
=

SÅ GODT: Hjemmelaget knekkebrød er sunt og godt. © Foto: Cappelen Damm

Hjemmelaget knekkebrød

Ingredienser

  • Ca. 2-3 stekeplater
  • 4 dl grov sammalt hvete
  • 4 dl store havregryn
  • 2 dl knuste valnøtter eller hasselnøtter
  • 1 dl knuste linfrø
  • 1 dl sesamfrø
  • 1 ts salt
  • 7 dl vann

Fremgangsmåte

Rør sammen alle ingrediensene i en bolle. Deigen skal være løs og klissete. Bre den utover tre bakeplater med bakepapir. Vil du ha tykkere knekkebrød, bruker du to.

Stek på varmluftinnstilling ved 160 grader i 25 minutter. Ta ut brettene og skjær et knekkebrødene i ruter. Sett dem inn i ovnen igjen og senk temperaturen til 150 grader. Stek videre i 45-50 minutter, til de har fått en fin, gyllen farge. Avkjøl på rist.

Lag gjerne stor porsjon og ha i frysen.

=

PLUKK OG MIKS: Et eksempel på en innholdsrik matboks. Bruk det dere har, fantasien og det barnet liker. © Foto: Cappelen Damm

Ligg i forkant

Siv Eide har skrevet boka «Lunsjboks» sammen med Kjersti Brinch Lund. Her er hennes tips til matboksen.

  • Ligg litt i forkant og ha ting i huset som du vet er populære i matboksen. - Det kan være noen cherrytomater, sukkererter, oliven, en mild ost, noen blåbær eller usaltede cashewnøtter, sier Siv Eide.
  • Sett deg små mål, man klarer det man klarer. Selv prøver jeg å bake noe enkelt og passende nistefyll en gang eller to i måneden, for eksempel knekkebrød eller grove vafler, gjerne på søndager. Det er også en fin ting å gjøre sammen med barna, sier Siv Eide.
  • Husk at middagsrester ofte er super nistemat. - Lag en litt større porsjon av kyllinglårene eller omeletten til middag, og vips så har dere fin nistemat neste dag.
  • Variasjon er viktig for å gjøre maten mer spennende. - En slager hos oss er for tiden kokt fullkornpasta med hjemmelaget pesto.
  • La gjerne barna være med og forberede nisten. - Da øker sjansen for at den blir spist. Mine synes det er gøy å være med og kutte opp frukt og grønt og å lage råkostsalat, minstemann synes det er stas å få legge mat oppi boksen.
  • Gi gjerne barna valg mellom sunne ting. - Vil du ha bringebær eller blåbær? Oliven eller avokado?

Kilde: «Lunsjboks» av Siv Eide og Kjersti Brinch Lund (Cappelen Damm)

Tone Rise

Opphetet matpakkestrid

Noen gjør seg ekstra flid med matpakka til barna sine. Det har skapt debatt.

FRUKT OG GRØNT: Send med barna frukt og grønt i matpakka. Det er delikat, sunt og godt, og dessuten er det ernæringsmessig bedre å spise frukt eller bær enn å drikke for eksempel juice. © Foto: Colourbox

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!