Hva står først?

Ingrediensene skal stå i fallende rekkefølge på emballasjen. Står det for eksempel hvetemel før sammalt, er det brukt mest hvetemel.

Dette kan villede

Navnet: Mange brød høres veldig sunne ut, uten at de er det. Et «Sportsbrød» kan for eksempel være fint som bare det.

Fargen: Å få brød til å se grovere ut enn de er, er en enkel sak: En dæsj malt eller sirup, og saken er biff.

Emma Th. Hansen

Dette skjer med barna år for år

Se alt som skjer fra 1-åringen tar sine første skritt til 5-åringen stiller eksistensielle spørsmål.

- Vi trenger ikke brød for å være sunne. Men er du glad i det og spiser en del, bør du vite litt om hva du putter i deg, sier Merete Hansen-Møllerud.

Hun er klinisk ernæringsfysiolog i HM Kostveiledning og har blant annet samarbeidet mye med lege Fedon Lindberg.

- Les på emballasjen og se på selve brødet. Da kan du finne ut en god del om hvor sunt det er, forteller hun.

Her er hennes råd om hva du bør se etter.

Sjekk dette

Hvor tungt: Jo mer grovmalt mel og hele partikler, jo bedre, og jo mer vil brødet veie. Er det lett som en fjær, er det nok mest fint mel som er brukt.

Hva slags mel: Havre, bygg og rug er sunnere enn hvete. Hansen-Møllerud mener dessuten at spelt er et bedre valg enn vanlig hvete.

Hvor mye hele partikler: Hele korn og frø er veldig bra. Les på posen og inspiser brødet når du har skåret en skive hjemme. Kan du se noen frø? Er det bare loff med pyntekorn?

Hva slags fett: Ja til fett fra frø og sunne oljer som oliven og raps. Vær skeptisk hvis det bare står vegetabilsk fett (hvorfor kan de ikke si hva slags?). Marint fett bør du også være på vakt overfor. Det harskner relativt lett og kan bety transfett.

Hvor mye proteiner: Brød er en karbohydratkilde, og proteiner bør komme fra pålegget. Likevel, jo mer proteiner og jo færre karbohydrater, jo bedre.

Tyngre brød inneholder gjerne grovt mel og hele partikler, det gir et sunnere resultat. Foto: Brodogkorn.no/studio Dreyer Hensley © James Hensley

Hvor mye kostfiber

Jo grovere brødet er, jo mer kostfiber inneholder det. Kostfiber er viktig både for fordøyelsen og for at kroppen skal kunne kvitte seg med giftstoffer i tarmen.

- Rundt åtte gram eller mer er bra, sier Hansen-Møllerud.

Er brødskalaen misvisende?

- Sammalt fint mel er ikke så mye bedre enn hvitt. Den største forskjellen er at du får i deg litt mer vitaminer, mineraler og fiber av det som er sammalt, men det har ikke så mye lavere GI, sier Hansen-Møllerud og legger til:

- Likevel får et brød som bare inneholder fint sammalt mel, full uttelling på brødskalaen.

Hun mener derfor skalaen delvis er misvisende.

- Det er også et tankekors at skalaen ikke tar hensyn til ingredienser som hele frø og hakkede nøtter, snarere kan det trekke ned, fordi det tar plassen fra mel, enda det gjør brødet sunnere, fortsetter ernæringsfysiologen.

Leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn er ikke enig.

- Man kan ikke se hvor grovt et brød er, og skalaen gjør det enklere å velge ut fra egne ønsker og behov. Vil du ha sunt brød, gå for et som er merket med «grovt» (trekvart diagram) eller «ekstra grovt» (fullt diagram) på brødskalaen.

- Men er det ikke uheldig at et luftig brød med bare sammalt mel gir samme uttelling som et tungt et fullt av kli, kim og hele frø?

- Du får i deg både kostfiber og mange viktige næringsstoffer fra brød bakt på sammalt mel, selv om det er finmalt, sier Nordbø.

Når det gjelder frø og nøtter, minner hun om at brødskalaen er et mål for hvor mye sammalt mel, hele korn og eventuelt tilsatt kli brødet inneholder.

- Men det er klart at også andre ting spiller positivt inn, sier Nordbø.

Varier korslagene når du baker brød. Og bruk gjerne hele korn og frø. Brodogkorn.no/studio Dreyer Hensly © Jim Hensley

Ekspertens brød

Lag Merete Hansen-Mølleruds eget lettvinte hverdagsbrød. Denne oppskriften har hun delt på bloggen sin: meriata.blogg.no

Ett brød:

250 gram grovt rugmel

250 gram fint speltmel

2 dl store havregryn

2-3 dl frø (sesam, lin, solsikke, gresskarkjerner)

En snau pakke tørrgjær

1 ts salt

5 dl lunkent vann, med en klunk appelsinjus oppi hvis du bruker spelt

1 ts honning

Bland det tørre. Løs opp honningen i vann (40 grader). Rør det hele sammen (deigen skal være løs). La det heve i 40 minutter. Ha deigen over i en brødform dekket med bakepapir. Sett den inn i kald ovn og skru temperaturen på 50 grader. Etter 20 minutter øker du temperaturen til 200 grader. Stekes i cirka 45 minutter.

Tynne skiver og økologisk brød

- Jeg har ingen problemer med å anbefale litt sunt brød til dem som ikke er spesielt følsomme for karbohydrater. Men skjær tynne skiver og sørg for masse proteiner og sunt fett fra pålegget, sier Johnny Laupsa-Borge.

Han er ernæringsrådgiver ved Medisinsk Helsesenter i Ulvik og fagjournalist i helsemagasinet VOF (Vitenskap og fornuft).

- Men velg helst økologisk. Det inneholder blant annet mer næringsstoffer og færre soppgifter, legger han til.

Han er enig med Hansen-Møllerud når det gjelder kornvalg, og anbefaler i tillegg glutenfrie kornslag som ris, hirse, bokhvete, amarant og quinoa.

Og aller sunnest er brødet, ifølge Laupsa-Borge, hvis det er hevet med surdeig -

da blir det lettere å fordøye, det gir mer næring og får lavere GI. Han anbefaler dessuten brød bakt på spiret korn.

- Det er bedre for fordøyelsen og gjør det lettere for kroppen å ta opp næringsstoffene.

Se på

  • Hvor tungt er brødet?
  • Hvor mye grovt og sammalt mel? Velg et som har minst tre eller fire røde kaker på brødskalaen.
  • Hvor høyt opp på ingredienslisten er siktet hvetemel?
  • Hva slags korn og mel er brukt?
  • Er det mye hele frø og korn?
  • Hva slags fett er brukt?

Enda sunnere? Se på

  • Er brødet økologisk?
  • Er det hevet med gjær eller surdeig?
  • Er kornet spiret?

Ikke se på

  • Navnet, det kan villede.
  • Fargen, det kan være juks.

Spis mindre hvete

Vi får i oss ensidig mye hvete framfor andre kornslag her i landet. Når vi også vet at det hvetemelet bakeren bruker, er bearbeidet slik at man skal kunne få raskere hevetid, blant annet ved at det tilsettes ekstra gluten, er det grunn til å være bevisst. Stadig flere utvikler intoleranse overfor hvetemel. Dette er en viktig grunn til at man bør variere med andre kornslag, og gjerne bake brødet selv. Kilde: dinside.no

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!