FISK: Bak filet av torsk, sei eller laks! Dersom barnet ditt er blant dem som ikke er begeistret for fisk, kan du for eksempel lage fisketaco eller bruke annet krydder som gjør den rene fiskesmaken mindre fremtredende. © Foto: Colourbox

Emma Th. Hansen

Dette skjer med barna år for år

Se alt som skjer fra 1-åringen tar sine første skritt til 5-åringen stiller eksistensielle spørsmål.

Et sunt og variert kosthold betyr mye for immunforsvaret, konsentrasjonen og helsa generelt. Barn som vokser har et stort behov for næringsstoffer, og disse finnes det mest av i mat basert på mest mulig rene råvarer.

Vi har tidligere satt fokus på at å lage maten fra bunnen av ikke trenger å være mye mer pes enn å kjøpe ferdigprodukter.

- Det trenger ikke nødvendigvis å ta så mye tid. Det handler om planlegging, sier Margit Vea, faglærer i ernæring, kursholder, forfatter og blogger. Hun har skrevet kokeboka "Mat for barn" sammen med Lise Galaasen.

Det gjelder med andre ord å finne fram til hva som fungerer best i hverdagen for dere. Og det finnes mange gode tips mot tidsklemma.

Kjappe favoritter

Her er noen av Margit Veas kjappe og enkle favoritter på kjøkkenet.

  • Bak filet av laks, sei eller torsk med potetbåter i ovnen. Ha på litt olje og salt, og gjerne et strøk persillepesto på fisken.
  • Surr en pose frosne grønnsaker med litt hvitløk og soyasaus i wok eller stekepanne. Her er varianten med kål og gulrot et knalltips. Tilsett gjerne litt fisk eller kyllingfilet også.
  • Surr fløte med litt eplemost eller sitron, og ha oppi noen skiver røkt laks rett før servering. Ha over nykokt fullkornspasta. Sannsynligvis barnas nye favoritt.
  • Kok biter av blomkål eller brokkoli med litt potetterninger og litt løk. Ha oppi litt buljong eller en fløteskvett og mos det hele med stavmikser.
  • Lag omelett med for eksempel biter av brokkoli, grønn paprika, løk, potetskiver eller skinke. Litt revet ost på toppen setter prikken over i-en. Lettlaget, godt og fullverdig måltid.
  • Kjapt tilbehør får dere hvis dere lager en salat basert på ferdig vasket salat i pose. Tilsett for eksempel noen tomatskiver, litt agurk og en skvett olje/sitron. Litt dyrere enn å kjøpe salathode, men da blir det til gjengjeld ikke noe svinn.
  • Hjemmelaget potetmos er også ypperlig tilbehør. Og det er kjappere å lage enn du tror: Kok potetbiter myke i vann, hell av væsken, tilsett en fløteskvett, litt smør, havsalt, pepper og gjerne litt muskatnøtt. Kjør den glatt med stavmikser.

GODE RÅVARER: Lær barna å bli mer fortrolige med å lage mat ut fra naturlige og gode råvarer. © Foto: Colourbox

=

MAT FOR BARN: ""Kokoshøne"" er kjempegodt! © Foto: Faktum

Kokoshøne

2 ss smør

3 ts karri

1 løk, grovhakket

1 rød paprika i strimler

1 dl rosiner

kjøtt av 1 kokt høne

3 1/2 dl hønsebuljong (se gen oppskrift, eller bruk buljongterning, helst økologisk)

1 ss Maizenna

frosne erter

1 ts balsamicoeddik (kan sløyfes)

Fres løk, paprika og karri i smør til løken er blank. Ha i kokos, rosiner og hønsekjøtt. Hell over buljongen, men spar en liten skvett som du rører ut maizenaen i. Ha i denne jevningen, erter og ev. balsamico til slutt. La det koke opp og stå og syde i fem minutter før du også har denne jevningen oppi gryta. Server med naturris eller kokte byggryn.

=

KYLLING: Tilbered kyllinglår med peanøttsaus - en vinner hos de aller fleste barna! © Foto: Colourbox

TIPS!

Rød karripasta har de i asiatiske innvandrerbutikker og i velassorterte dagligvareforretninger. Har du det ikke, bruk bare salt og pepper i stedet.

Kyllinglår med peanøttsaus

Kyllinglår

12 kyllinglår

1 ts paprikapulver

1/2 ts hakket hvitløk

salt og nykvernet pepper

2 ss olje

Stek dem i ovnen på 200 grader til de er sprø og gylne og kjøttet løsner fra beinet.

Peanøttsaus

2 ss usaltede peanøtter finmalt med stavmikser

1 ts rød karripasta

1 ss fiske- eller soyasaus

2 dl kokosmelk

1 ts sukker (gjerne brunt)

saft av lime

litt frisk koriander eller persille til pynt

Fres peanøtter og karripasta lett i olje. Ha i saus og kokosmelk og rør godt. Smak til med sukker og lime. Stør over friske urter før servering. Dypp kyllinglårene i peanøttsausen.

Kilde: Oppskriftene er hentet fra boka "Mat for barn" av Margit Vea og Lise Galaasen (Faktum)

Tone Rise

Ordentlig mat på 1-2-3

Å lage maten fra bunnen av trenger ikke være mye mer pes enn å kjøpe ferdigprodukter. Bare se her!

DESSERT: Bær er sunt og godt, og perfekt som dessert for store og små - særlig i sommerhalvåret. Dersom barnet ditt ikke liker bærene alene kan du lage smoothie eller kutte og blande med for eksempel vaniljekesam. © Foto: Colourbox

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!