Emma Th. Hansen

Dette skjer med barna år for år

Se alt som skjer fra 1-åringen tar sine første skritt til 5-åringen stiller eksistensielle spørsmål.

Et godt kosthold betyr mye for immunforsvaret, konsentrasjonen og generell velvære. Og i dag opplever vi at diabetes 2 stadig rammer yngre mennesker og andelen overvektige barn øker. Derfor er det så viktig at vi voksne hjelper barna så de opplever matglede og blir opptatt av hva de bruker som drivstoff i den fantastiske mekanismen som kroppen er.

- Det beste er å spise mat av mest mulig rene råvarer. Lager dere maten selv, vet dere også hva dere får i dere, og dere slipper mye salt, sukker og uheldige tilsetninger, sier Tine Berg-Hansen, ernæringsfysiolog ved Dr. Hexebergs klinikk i Bærum.

Lag en plan

Mange er forvirret på grunn av motstridende kostholdsråd fra ulike eksperter. Men ingen eksperter er uenige i at rene råvarer er bra, at vi bør spise mer grønt og mindre sukker og andre raske karbohydrater, som blant annet finnes i fint mel, lyst brød og hvit ris.

- Men hvordan skal man klare å minimere bruken av ferdigmat i den hektiske hverdagen de fleste av oss har?

- Lag en plan, råder Berg-Hansen og utdyper:

- Sett dere ned på familieråd og bli enige om hva dere skal spise til middag hver dag i den kommende uken. Og hva dere trenger å fylle skap, kjøleskap og fryser med av gode råvarer for at dere skal ha det dere trenger i en uke. Deretter handler dere inn, sier hun.

NB! Husk at godt planlagt handling en gang per uke også er god økonomi, det vet enhver forbrukerøkonom. Ferskvarer som holder kortere enn en uke, tar dere inni mellom.

- På vårt kjøleskap henger det en ukeplan der det står alle aktivitetene barna skal være med på, og hva vi skal ha til middag hver dag, sier Berg-Hansen og legger til:

- Kommer dere først inn i en god rutine, går det av seg selv. Hverdagen blir for eksempel mye enklere bare av at dere voksne vet hva dere skal ha til middag når dere drar hjem fra jobb.

TIPS: Ha alltid frosne grønnsaker som brokkoli, blomkål, spinat og erter i fryseren til bruk i matretter eller som tilbehør, gjerne i mos. Bra mat som kjapt tilberedes og holder lenge! © Foto: Colourbox

Middagsrester i matboksen

Variert er et viktig stikkord for god kost.

- Pass på at dere varierer mellom fisk (mager og fet), egg, og ulike typer kjøtt. Og bruk alltid masse grønt! sier Berg-Hansen.

- Kan du gi noen generelle måltidsråd?

- La meg bruke min egen familie som eksempel, sier Berg-Hansen, som har mann og to barn på 12 og 15.

- Til frokost spiser vi gjerne naturellyoghurt med litt nøtter og frukt, eller hjemmelaget frokostblanding, kokte egg eller eggerøre.

I matboksen på jobb og skole har vi gjerne middagsrester fra dagen før (vi lager ofte ekstra stor porsjon så vi har til det) eller hjemmelaget knekkebrød med godt pålegg. Og alltid rå grønnsaker til.

Hva har dere i skapet?

- Når barna kommer hjem fra skolen, da kommer plyndringstimen, fortsetter Berg-Hansen humrende.

- Da er de sultne og skuffer og skap ransakes etter noe godt.

Det avgjørende på dette tidspunktet er naturlig nok hva dere faktisk har i skap og skuffer:

- Er de fulle av kjeks og boller, er det det de spiser. Har dere derimot sørget for at det barna finner, er nøtter (uten salt og tilsatt fett), bær, sunne knekkebrød, masse bra pålegg osv., er det jo det de velger. Hos oss lager de seg ofte en smoothie med bær på denne tiden, for eksempel.

Og viktigst av alt: Pass alltid på å ha flere typer grønnsaker tilgjengelig, gjerne også stående framme.

- Hos oss får alltid staver av agurk, paprikaskiver, sukkererter, cherrytomater og babygulrøtter bein å gå på når det står framme.

NYE VANER: Et godt tips er å erstatte lørdagsgodt med et bugnende frukt- og grøntfat. © Foto: Colourbox

«Sett dere ned på familieråd og bli enige om hva dere skal spise til middag hver dag i den kommende uken.» Tine Berg-Hansen

Kjapp kvalitetsmiddag

Så var det middagen:

En typisk middag kan være stekt fisk, kylling eller kjøtt. Kanskje med sjy til, og blomkål- eller brokkolipuré som tilbehør: Kok biter av brokkoli og/eller blomkål i fem minutter, hell av vannet, ha i en smørklatt og mos med en stavmikser. Smak til med havsalt og pepper og gjerne litt revet muskatnøtt.

- Kjapt og godt, og barna elsker det! sier Berg-Hansen.

Hvis du ikke heller ut alt kokevannet og tilsetter en skvett fløte og litt buljong (gjerne økologisk), har du brått en deilig suppe, sier Berg-Hansen.

Prøv også ertepuré som tilbehør til fisk/kjøtt: På samme måte som blomkål-/brokkolimos, bare med frosne erter.

- Enda kjappere, og helt klart barnas favoritt, sier Berg-Hansen.

Anne Myklebust Odland

Smaker økologisk frukt og grønt bedre?

Velger man økologisk dyrket frukt og grønt i Norge blir man pent nødt til å leve med årstidene. Men hva med smaken?

Ikke bare strengt

- Trenger barn generelt kosttilskudd?

- Nei, ikke hvis de spiser variert og får i seg nok frukt og grønt og fet fisk, sier Berg-Hansen, som ikke mener man skal være streng hele tiden, men at det viktige er hva man gjør til daglig.

- Og da bør man spise rent, naturlig og sunt, er mine råd. Dere vil snart oppdage at det smaker bedre enn ferdigmat også, sier hun.

Et lass om dagen!

Charlotte Mohn, kjent som Dagbladets kokk og fra TV 2-serien «Jenter på hjul» brenner for å motivere folk til å få i seg de berømte fem om dagen. Hun har samme erfaring som Berg-Hansen når de gjelder å ha frukt og grønt tilgjengelig.

- Sett frem gulrøtter i staver, blomkålbiter, reddikker, og sukkererter og en hjemmelaget guacamole eller dipp av rømme med friske urter og krydder, så skal dere se at fem om dagen nås - og forbigås - på null komma niks!

Et annet tips er dessuten å erstatte lørdagsgodt med et bugnende frukt- og grøntfat, forteller hun

- Kos må ikke være godteri! Gå heller i butikken og fyll opp handlekurven med forskjellig frukt og grønt. Og ikke vær redd for å la barna smake nye varianter. Prøv for eksempel mango, papaya, lichi, stjernefrukt, vannmelon, melon og ananas og skjær opp i skiver. Og kall det kos, for det er det det er! Bare så mye sunnere.

Bær, ja takk!

Bær er rike på antioksidanter, vitaminer og mineraler. Dessuten gir de generelt mindre sukker enn mange frukter. Hage- og skogsbær er også garantert fri for sprøytemiddelrester.

FØLG GLADE BARN PÅ FACEBOOK

Heap of ripe berries=

Bær er rike på antioksidanter, vitaminer og mineraler. © Foto: Colourbox

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!