Det er mange store stasjonsvogner på markedet, og flere av disse er ordentlig gode biler. Men hva om du har lyst på noe litt annet? Og behøver du egentlig all den plassen?

Det finnes mange gode alternativer til det tradisjonelle bilvalget, biler som tilbyr noe mer - eller annerledes - samtidig som de fyller familiebilrollen til fulle. Her er fem gode eksempler.

Del denne saken på Facebook og Twitter!

Del

Peugeot 3008

Størrelsesmessig er 3008 - som du finner våre tester av her - en kompaktbil, men siden den blander sammen kompaktbilens egenskaper med litt SUV og litt flerbruksbil, blir resultatet både rommelig og trivelig.

Komforten er god og kjøreegenskapene fine. Den har også gjort det godt i kollisjonstester.

Når den i tillegg leveres med en drivstoffgjerrig, men velfungerende 1,6-liters dieselmotor, blir totalen både rimelig og hyggelig.

En 3008 koster fra 279 900 kr, med 1,6-liters dieselmotor på 112 hk.

FLOTT: Peugeot 3008 er en velkjørende, komfortabel og rommelig bil - samtidig som den er kompakt. © Egil Nordlien HM Foto

Ford Grand C-Max

Den nye flerbruksbilen er ikke stor, men byr på mye plass og praktiske og fleksible løsninger. Den har plass til sju - men de to bakerste setene er riktignok ikke noe sted man har lyst til å være over lengre tid.

Dessuten har den to skyvedører, som gjør den enda mer praktisk i bruk.

Grand C-Max, som du finner vår test av her, er både velkjørende og komfortabel. Sikkerheten er god, og et omfattende motorprogram gjør at du lett finner en som passer egen lommebok.

Bilen koster fra 290 900 kr, med 95-hesters dieselmotor.

PRAKTISK: Ford Grand C-Max er kanskje ikke den peneste bilen på markedet, men gir mye plass og praktiske løsninger. © Ford

Nissan Qashqai+2

Den kompakte SUV-en, som du finner våre tester av her, leveres både med forhjulstrekk og med firehjulstrekk, og særlig førstnevnte utpeker seg som et rimelig og rommelig alternativ til de vanlige stasjonsvognene.

Qashqai+2 er litt lengre og høyere enn den vanlige Qashqai, noe som kommer innvendig plass til gode. Bakerst har den også to ekstra seter, så du kan bli fast fotballtreningssjåfør.

Bilen er komfortabel og ryddig på veien, og relativt små motorer gir både hyggelig pris og pent forbruk.

For 272 000 kr får du en slik med 1,6-liters bensinmotor og 117 hk.

NESTEN-SUV: Nissan Qashqai+2 har mange SUV-gener, men du får den også som prisgunstig, rommelig og sjuseters forhjulstrekker. © Egil Nordlien HM Foto

Subaru Forester

En kombinasjon av kompakt stasjonsvogn og SUV som gjør at du får fordelene fra begge leire - uten å få SUV-ens høye tyngdepunkt.

Forester, som du leser våre tester av her, er ordentlig fin på dårlig vei, den har ryddige kjøreegenskaper, en oppreist kjørestilling, og dieselmotoren er sterk, fin og nøysom. Bilen fungerer også flott på langturen.

Bilen er også rommelig, både for folk og for bagasje. Og den koster heller ikke skremmende mye. For 382 400 får du en versjon med toliters dieselmotor på 147 hk.

LITT SUV: Subaru Forester har mange SUV-gener, og firehjulsdrift, men du slipper det høye tyngdepunktet.

Citroën Berlingo/Peugeot Partner Tepee

Om det er mye plass for pengene du er ute etter, er tvillingmodellene Berlingo og Partner Tepee midt i blinken. Her er det masse plass, fleksible løsninger, skyvedører og et stort bagasjerom.

Med 1,6-liters dieselmotor på 90 eller 109 hk har de også greie fartsressurser, samtidig som forbruket er lavt.

De kjører også godt, med flott komfort. Førermiljøet er enkelt og oversiktlig, men nødvendig utstyr er på plass. I tillegg er sikkerheten god.

Det rimeligste alternativet er en Peugeot Partner med 1,6-liters dieselmaskin på 90 Hk, til 240 900 kr.

PLASSMESTER: Tvillingmodellene Berlingo og Partner Tepee gir veldig mye plass for pengene - og de er komfortable. © Citroën

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!