Loyalty Group, konsulentfirmaet som utfører AutoIndex-undersøkelsen, har nå sanket erfaringer fra 61 000 eiere av biler som er førstegangsregistrert mellom 2007 og 2009.

På en skala fra 0 til 1000, scorer SUV-en Lexus RX hele 870 poeng og blir kåret til vinner. Men, det er tett i toppen.

Mercedes E-klasse, som lenge slet med et dårlig rykte etter rustproblemer på begynnelsen av 2000-tallet, scorer noe overraskende nøyaktig like mange poeng som Lexus RX.

Konkurrentene til E-klasse, Audi A6 og BMW 5-serie, er havner noe bak på listen med sjette- og sjuendeplass.

Den tredje mest populære bruktbilmodellen er en enda større overraskelse. Modeller fra premiummerker som Lexus, Mercedes BMW og Audi dominerer nemlig i toppen, men Skoda kaprer likevel tredjeplassen med familiebilen Superb - ett fattig poeng bak de to på topp.

Blant SUV-ene er det Subaru Forester, VW Tiguan og Honda CR-V som scorer best, foruten vinneren Lexus RX.

To på topp 5

Også Mercedes C-klasse gjør det godt i undersøkelsen. Fjerdeplass og 863 poeng er et meget godt resultat, men kun ett poeng foran mellomklassekonkurrentene Volvo S60 og BMW 3-serie.

Neste ikke-premiummerke på lista, er Toyota Prius på en tiendeplass. Toyota vinner dessuten småbilklassen med Yaris, tar tredjeplass blant flerbruksbilene med Corolla Verso og en sikrer en solid fjerdeplass med Auris blant mange og sterke kandidater i kompaktklassen (Golf-klassen).

Audi A3 går av med seieren foran BMW 1-serie og VW Golf i kompaktklassen.

=

Dette er Autoindex 2014:

60 971 bileiere Norge, Sverige og Danmark har sagt sin mening i AutoIndex 2014. 13 334 av svarene er norske.

Svarene gjelder bileiere med biler førstegangsregistrert i perioden 2007-2009. Svarene gjelder kun spørsmål om selve bilen og kjøreopplevelsen, ikke forhandler- og verkstedservice.

Gjengangere i bunn

Snur vi listen på hodet, ser vi at Fiat Punto/Grande Punto er dårligst av de 88 bilene som representert i undersøkelsen.

Jubelen står neppe i taket hos Citroën heller, som har hele fire bilmodeller (C4, Berlingo, C1 og C3) blant de ti nederste.

Da gjør Citroën C5 det bedre. I mellomklassen/større biler får den 810 poeng, like bak Ford Mondeo og Skoda Octavia, og kommer bedre ut enn biler som Volvo V50, Opel Insignia og Mazda 6. På bunn i denne klassen finner vi Saab 9-5 (793 poeng), Opel Vectra (790 poeng) og Peugeot 407 (777 poeng).

Men denne Citroën-en gjør det bra

Citroën gjør det også brukbart i klassen for flerbruksbiler der Citroën C3 Picasso får 822 poeng, og dermed havner på andreplass bak vinneren Skoda Roomster.

Citroën C4 Picasso (802 poeng) gjør det bedre enn biler som VW Touran (799 poeng), Ford S-Max (785 poeng) og Mazda 5 (776 poeng).

På bunn i flerbruksbilklassen finner vi Renault Scenic/Grand Scenic (766 poeng), Citroën Berlingo (756 poeng) og Seat Altea (750 poeng)

Overraskelsene

De største overraskelsene i autoindexen er kanskje at en bil som Ford Focus havner så langt ned på listen som en 78. plass, og at storselger-SUV-en Mitsubishi Outlander ikke presterer bedre enn en 69. plass.

=

Fiat Punto Evo=

MISFORNØYD: Eierne av Fiat Punto Evo er de minst fornøyde. © Handeland, Petter

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!