Har du noen gang tenk på hvor navnet på bilen du kjører stammer fra?

Mange av navnene er familienavn, mens andre har en mer sammensatt bakgrunn, som for eksempel Alfa Romeo: Alfa, opprinnelig skrevet A.L.F.A., kommer fra Società Anonima Lombarda Fabbrica Automobili, direkte oversatt "AS Lombardiske bilfabrikk". Romeo kom til i 1920, fem år etter at Accomandita Ing. Nicola Romeo & Co (som slo seg kraftig opp på krigsmateriell i første verdenskrig) hadde tatt over nesten alle aksjer.

Dette betyr de andre bilnavnene

Audi: Latin, imperativ entall av "audire", betyr "lytt" eller "hør" på norsk. Navnet oppsto etter en god, gammeldags krangel om navnerettigheter. August Horch grunnla bilmerket Horch, men forlot merket etter uenighet med styret. "Horch" betyr nettopp "lytt", og det var en latinkyndig gymnasiast som kom opp med navneforslaget Audi.

BMW: Godt kjent for de fleste - Bayerische Motoren Werke.

Chevrolet, Chrysler, Citroën og Dodge er alle familienavn.

Alfa Romeo Giulietta 1,6 JTD=

ALFA: Startet med produksjon av krigsmateriell. FOTO: Terje Bjørnsen

Jaguar XF Oslo 15052008 Bymiljø=

JAG: Grunnlagt som Swallow Sidecar Company, lagde sidevogner og brukte kortformen SS. FOTO: Egil Nordlien, HM Foto

Fiat: Forbokstavene i Fabbrica Italiana Automobili Torino. Altså Italiensk bilfabrikk Torino.

Ferrari: Etternavnet til grunnleggeren Enzo Ferrari betyr "smed". Passende for en bilprodusent.

Ford og Honda er familienavn.

Hyundai: Fra et koreansk ord som betyr "modernitet".

Jaguar: Grunnlagt som Swallow Sidecar Company, lagde sidevogner og brukte kortformen SS. Jaguar var først en modellbetegnelse, men hele firmaet tok navnet i bruk fra 9. april 1945, da SS var blitt en belastet bokstavkombinasjon. Grunnleggeren het for øvrig Lyons til etternavn; lydlikt med engelsk for "løver".

Jeep: Uklar opprinnelse. En utbredt oppfatning er at Jeep stammer fra forkortelsen GP (uttalt på engelsk). GP skal ifølge ulike teorier stå for general purpose, altså "allbruk", eller for government-use + P, der P var en kode for en gitt akselavstand. En annen og i dag mer populær teori er at navnet er hentet fra "Skipper'n"-karakteren Eugene the Jeep, et mystisk dyr som kunne dukke opp overalt i tegneserien.

Kia: "Ki" skal bety noe slikt som "stige opp", pluss "a" for Asia.

Ferrari California 08_vmbi_08=

FERRARI: Etternavnet til grunnleggeren Enzo Ferrari betyr smed. FOTO: HM Arkiv

Land Rover: Rover kan bety "omreisende". "Land" kom til for å understreke at denne Rover-serien var lagd for folk på landet.

Lexus: Et skapt ord som minner om luksus på en rekke språk.

Mazda: Navnet skal være hentet fra gudenavnet Ahura Mazda, en asiatisk gud for kunnskap og harmoni. Dessuten minner det mye om grunnleggerens etternavn, Matsuda.

Mercedes: Bilmerket fikk jentenavnet sitt etter dattera til Emil Jellinek, en østerriksk forretningsmann som bidro sterkt til at bilen ingeniør Carl Benz hadde konstruert, ble kjent.

Mini er selvforklarende.

Mitsubishi: Av japansk "mitsu" og "hishi", som betyr "tre romber" (skjeve ruter). De tre rombene finner du i logoen. Ofte oversatt med "tre diamanter".

Nissan: Av Ni-San, som igjen er kortform for firmanavnet Nihon Sangyo.

Opel, Peugeot, Porsche og Renault er alle familienavn.

Oslo15052008 Jaguar XJ SML Jaguar vs Lexsus Jaguar Lexsus=

LEXUS: Minner om luksus. FOTO: Egil Nordlien HM Foto

Saab: Bilproduksjonen sprang ut av flyfabrikken Svenska Aeroplan Aktiebolaget.

Škoda: Familienavn (tegnet på toppen av s-en angir det som svarer til en norsk sj-lyd; "Sjkoda").

Smart: Et smart navn, først og fremst (som produsenten innstendig mener skal staves med liten s). Men også en sammensetning av bokstaver fra klokkeprodusenten Swatch, bilmerket Mercedes og art (kunst). Den lille bilen var opprinnelig et samarbeidsprosjekt mellom Swatch og Mercedes.

SsangYong: Betyr "tvillingdrage".

Subaru: Det japanske navnet på stjernetegnet Pleiadene, på norsk også kjent som "De syv søstre". I Japan regner de bare seks stjerner til stjernebildet, og de finner du i logoen. Subaru betyr dessuten "slå seg sammen", og moderkonsernet besto opprinnelig av seks selskaper.

Suzuki: Familienavn.

Øyer 10022012 Subaru XV=

SUBARU: Det japanske navnet på stjernetegnet Pleiadene, på norsk også kjent som De syv søstre. FOTO: Egil Nordlien, HM Foto

Toyota: Familienavn satt sammen av "toyo" og "ta", der det første betyr " rik" og det andre "risåker". Rik risåker, altså, ikke riskoker.

Volvo: Latin for "jeg ruller". Fra starten i 1915 en forsøksavdeling grunnlagt av den svenske kulelagerprodusenten SKF, som ville finne nye bruksområder for en ny lagertype.

Volkswagen: Lett å glemme når en ser luksusmodeller som Phaeton og Touareg, men navnet betyr fortsatt "folkevogn".

Kilder: Wikipedia (engelsk og tysk), boka "Ordomord" av Sylfest Lomheim, ordbøker, produsenter

=

VOLVO: Jeg ruller (altså er jeg). FOTO: Volvo

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!