Ekte 68-ere spiser ikke seipanetter. Og kvinner tar fortsatt ikke hjulskiftet. En landsdekkende undersøkelse som YouGov for Dekkmann viser at bare sju prosent av kvinner skifter hjulene selv når de er i et forhold.

Tilsvarende andel blant menn er på 51 prosent. Nesten annenhver kvinne svarer at hun overlater hjulskiftet til partneren sin.

- Det har nok litt med interesser å gjøre. Fra gammelt av har det vært vanlig å fordele oppgaver slik at mannen tar seg av bilen. Hjemme hos oss er det også jeg som skifter hjul, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF

Han har følgende anbefaling til alle som skal skifte hjul i ukene fremover.

- Uansett om du er mann eller kvinne - ta en titt i instruksjonsboken som ligger i bilen. Der står det punkt for punkt hvordan du skal skifte hjul.

Undersøkelsen viser også at hver fjerde bileier overlater hjulskiftet til profesjonelle

- Generelt vil jeg oppfordre kvinner til å forsøke seg litt mer. Da slipper du å være helt hjelpesløs dersom du skulle punktere. Hjulskift er ikke vanskelig, og en punktering skjer gjerne når det passer minst, sier Torleiv Haukenes, produktsjef i Dekkmann.

Se video: Slik skifter du hjul selv

=

HJELPELØS: Dekkekspert oppfordrer kvinner til å forsøke seg på hjulskift slik at man ikke blir hjelpeløs dersom en punktering skulle oppstå. FOTO: Newspress

Om undersøkelsen

Undersøkelsen er gjennomført av YouGov på oppdrag av Dekkmann. Undersøkelsen er gjort blant et representativt utvalg på 1000 respondenter. Utvalget er segmentert på kjønn

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!