TRENINGSTIPS

Slik får de tid til trening

Kroppen skriker etter mosjon, men hvordan i huleste skal du rekke og orke det? Vi har spurt tre friskuser om hvordan de finner tid og motivasjon til å få klemt trening inn i hverdagen.

TID TIL TRENING: Silje, Katrine og Malene finner alltid tid til trening - plukk opp deres beste tips!
TID TIL TRENING: Silje, Katrine og Malene finner alltid tid til trening - plukk opp deres beste tips! Foto: Guro Beitohaugen
Sist oppdatert

– Jeg er glad i variasjon, og liker å vite at jeg får trent hele kroppen. Derfor har jeg laget meg tre treningsprogram. Det ene fokuserer på utholdende styrke, det andre på mage, rumpe, lår, og det tredje på armer, skuldre og rygg. Programmene har jeg snekret sammen selv, med øvelser jeg har funnet i magasiner som ShapeUp og på nettsider som Trening.no, pluss at jeg har plukket opp noen øvelser fra gruppetimer.

Katrine Isaksen (26) jobber som barnehagelærer, og har blitt en kløpper på å sette sammen sine egne treningsprogrammer.

- De fleste øvelsene baserer seg på at jeg ikke skal behøve annet utstyr enn selve kroppen, slynger, bosuball og hoppetau. Programmene har jeg rablet ned i en treningsbok som jeg har med meg på senteret, og så føyer jeg til flere repetisjoner etter hvert som jeg blir sterkere og mer utholdende. Man må prøve seg litt fram for å finne ut hva som funker. Og det er lov til å sniktitte på folk på treningsstudioet og øve seg hjemme i stua, hehe.

Les også: 15 sunne mellommåltider, rett fra butikken

Målet hennes er å gjennomføre hvert av disse programmene minst én gang i uka, sånn at det til sammen blir tre økter.

- Jeg legger en plan for når jeg skal få trent fra uke til uke. Dersom timeplanen er stappfull, er det ikke helt krise for meg hvis jeg ikke skulle rekke alle øktene. Da kan jeg isteden gå av T-banen noen stopp tidligere og jogge resten av veien hjem en dag, tulledanse mens jeg vasker leiligheten, eller sette på en treningsvideo og gjøre styrkeøvelser på stuegulvet i 40 minutter. Man sparer mye tid på å ikke måtte dra noe sted.

Motiverende selfies

- Jeg vet at jeg får mer overskudd og sover bedre når jeg er aktiv. Skal jeg for eksempel på en fest en lørdagskveld, føler jeg meg mye freshere hvis jeg har trent tidligere på dagen. Frister det veldig lite å trene en dag, tenker jeg at det viktigste er at jeg meg en tur på senteret, og tar det derfra. Jeg tror ikke man må tenke så mye på at det kommer til å bli slitsomt, men i stedet bare bestemme seg for å gjøre det, og minne seg selv på hvor deilig det blir å slenge seg på sofaen etterpå.

Les også: Sterke lår og stram rumpe med disse øvelsene

Inspirasjon finner hun i bladhylla og på Instagram.

- Selv om jeg aldri har tatt en treningsselfie selv, blir jeg motivert av andre som gjør det. Og så blir jeg innmari gira av program som Best av de beste, Mesternes Mester og Norges beste fighter. En gang jeg og kjæresten min så på sistnevnte program en lørdag, ble vi så gira at vi begynte å trene på stuegulvet med det samme. Haha!

Katrine prøver også å skvise inn så mye hverdagsmosjon som mulig.

- Jeg jobber i en naturbarnehage, og det kan i seg selv være mye trening i å løpe etter alle barna. Jeg er også mye ute og går og jogger med hunden og samboeren min. Det er et smart trekk å ha en sporty kjæreste som kan smitte meg med treningsglede og som jeg kan trene sammen med. I fjor sommer fikk han meg med på å sykle 8 mil på to dager, og nå har han laget et lite styrkehjørne på loftet hvor vi trener av og til.

Trener hvor som helst

TVILLINGMAMMA: Silje har to små barn, men får likevel nok tid til trening i hverdagen.
TVILLINGMAMMA: Silje har to små barn, men får likevel nok tid til trening i hverdagen. Foto: Guro Beitohaugen

Silje Thorstensen (29) er tobarnsmor og jobber som instruktør og gruppetreningsansvarlig på Myrens Sportssenter i Oslo.

– Jeg har alltid likt å bevege meg til musikk. Jeg er ikke den som jogger tre mil en søndag, men det å kunne bruke kroppen samtidig som jeg har det gøy og får tilbringe tid sammen med andre, det er min greie. Jeg får helt gåsehud bare av å tenke på den euforiske følelsen som fyller meg på en gruppetreningstime. Nå er jeg selv instruktør, og selv om det gir meg både mosjon og kjempemye glede å instruere andre, er det jo også en jobb. Derfor presser jeg inn egentrening i tillegg, ved alltid å planlegge godt.

Les også: Det fineste treningstøyet på budsjett

Etter hun fikk barn har hun blitt mer kreativ.

- Har jeg en ledig halvtime hjemme, kan jeg bruke den til å løpe geriljaintervaller opp og ned trappa i 20 minutter, og deretter gjøre styrkeøvelser på stuegulvet i 10 minutter etterpå. Vil jeg se en film, er det ingenting i veien for at jeg samtidig bedriver bevegelighetstrening foran TV-en. Jeg tar også gjerne med meg barna, for eksempel ved sette dem på nakken og gjøre gående utfall, og ikke minst leke aktivt med dem. Krabbe når de krabber, løpe når de løper.

Trener for selvfølelsen

- Jeg liker å trene raskt og effektivt, og synes det er viktig å huske på at alt er bedre enn ingenting. Det å gå en skravletur med en venninne istedenfor å møtes på kafé, eller å ta trappene istedenfor heisen, er også aktivitet.

Silje tror mange har nok for høye forventninger til hva trening kan være.

- Før var jeg mye strengere med meg selv, men nå er målet bare å ha en frisk og sunn kropp og kontinuitet i treningen. Jeg er opptatt av at man skal trene for å føle seg bra. For å få mestringsfølelse og litt magi i hverdagen. Det finnes selvfølgelig dager hvor det ikke frister å trene i det hele tatt, men da minner jeg meg selv på hvor innmari deilig det er etterpå.

Hun har jo tross alt aldri angret på at hun har trent.

- Jeg vet at jeg blir rastløs, lat og i dårlig humør hvis jeg ikke trener, og at jeg nærmest får psykiske problemer av å sitte på rumpa i flere dager uten å bevege meg.

Sunn og enkel kost

- Jeg er ingen tilhenger av dietthysteriet, og tror på balanse. Både når det gjelder trening, kosthold og livet generelt. Før var jeg den som hadde med meg fire matbokser på jobb. Jeg laget alt kvelden i forveien, stekte kyllingfileter, lagde fruktsalater og var ekstremt opptatt av hva jeg puttet i meg. Nå er det tilbake til enklere rutiner, med brødskiver med egg og kaviar eller makrell i tomat til frokost og lunsj, og sunn middag om kvelden. Og så går det mye i smoothies innimellom måltidene.

- Det som er interessant, er at både energinivået og vekta er nesten den samme nå som den var da jeg var ekstra nøye.

Gjør trening tilgjengelig

Malene Rydjord Ausland (26) er utdannet jurist, og jobber for tiden som sykkelinstruktør og i et eventbyrå. Hun holder seg i form med selvdisiplin og ved å gjøre treningen lett tilgjengelig.

TRENINGSTIPS: Malenes beste tips er å gjøre treningen mer tilgjengelig for deg selv.
TRENINGSTIPS: Malenes beste tips er å gjøre treningen mer tilgjengelig for deg selv. Foto: Guro Beitohaugen

– Ved en tilfeldighet begynte jeg å jobbe på et treningssenter etter videregående, og da fant jeg lidenskapen i gruppetimer. Jeg syntes det var så gøy at jeg en stund trente både morgen og kveld, og etter hvert begynte jeg også å jobbe som instruktør selv. Det ble litt i overkant, egentlig. Med årene har jeg fått et mer avslappet forhold til det. Nå stresser jeg ikke med at jeg må trene, men har i stedet funnet en balansert og langsiktig livsstil som jeg liker.

Hun er fremdeles sykkelinstruktør en time i uka, men jobber ellers fullt i et eventbyrå.

- Da blir det naturlig nok mindre tid til trening. Derfor har jeg tilgjengeliggjort treningsmulighetene ved å melde meg inn i et senter som ligger vegg i vegg med jobben. Jeg er nøye med å planlegge hvordan jeg skal rekke å få trent fra uke til uke, og så er jeg streng med meg selv: Har jeg først bestemt meg, er det ingen vei tilbake! Som regel er treningen lystbetont, men det finnes selvfølgelig perioder hvor det føles som et ork. Da prøver jeg å sammenligne helsa med en jobb: Enkelte dager er det ikke kjempegøy på jobben heller, men du må uansett jobbe. På samme måte er det helt essensielt å trene for å holde kroppen sunn og frisk.

Hun minner seg selv på at hun får det så innmari mye bedre hvis hun bare bruker en liten del av dagen til å være i aktivitet.

- Gjør jeg det derimot ikke, blir jeg fort trøtt, rastløs og grinete.

Variasjon er viktig

- Hvis treningslysten uteblir, synes jeg også det er motiverende å ta en prat med en sporty venninne som kan peppe meg. Forleden sa for eksempel venninnen min: «Hva slags menneske vil du være? Har du lyst til å være hun som bare ligger på sofaen?» Dagen etter ble det svetting fremfor sofaen, haha.

Malene liker å trene variert.

- Noen dager kjører jeg styrkeøvelser i studio, mens andre dager synes jeg det er deilig å slippe å presse meg selv og går på kondisjonsgruppetimer. I tillegg prøver jeg å tilbringe litt tid utendørs hver dag. Det tror jeg er bra for både hodet og kroppen. Så jeg går ofte istedenfor å ta bussen, eller tar meg en ski- eller gåtur etter jobb og i helgene. Jeg er veldig glad i naturen, og har nå flyttet til utkanten av sentrum for å komme nærmere marka. På den måten gjør jeg trening lett tilgjengelig, også på hjemmebane.

Denne saken ble første gang publisert 14/02 2015, og sist oppdatert 25/06 2017.

Les også