Jeg har satt sammen en ukesmeny som favner vidt. Ja, helt fra Sverige til India via Sør-Spania. Her er ukens ukemeny!

Pasta med nøtter

Vi starter uka med en enkel pastarett. Den lager du ved å ha mandler og hasselnøtter i stekepanna i noen minutter før du kjører dem i en kjøkkenmaskin. Sammen med litt smør gjør dette sausen som gjør pastaen morsom. Og så har du litt parmesan og persille ved servering som gjør alle blide.

Sjøtunge, eller annen fisk i panne

Ukas vanskeligste rett. Den klassiske sole à la meuniere, møllerens flyndre, krever nemlig at du flår flyndra. Slik gjør du det. Eller er alt veldig enkelt å få til.

Servér den gjerne med litt nykokte poteter og kanskje en ertepuré.

Gazpacho

Mer sommerlig suppe kan man neppe tenke seg. Gazpacho er nesten som en flytende salat av rå grønnsaker. Og jeg kommer i alle fall i godt humør av å tenke på sørspanske Andaluzia hvor denne suppen kommer fra.

Gazpachoens konsistens bestemmer du selv ved hvor mye vann du bruker. Noen liker den tykkere enn andre, akkurat som med pølser, uten sammenligning for øvrig.

Ovnsbakt laks eller ørret

Denne lakseretten kan du legge på grillen eller bake i ovnen. Og det er ikke den engang den beste nyheten, det er nemlig at sausen også er klar når du tar laksen ut av folien. Ja, og grønnsakene da. Du kan gjerne servere en potetsalat til.

Albondigas, spanske kjøttboller

De spanske kjøttbollene er enkle å lage og solen skinner på tallerkenen med en herlig safransaus. Til disse kjøttbollene foreslår jeg å lage en liten herlighet med sopp, fennikel og parmesan...

Kylling tikka

Det er så lekende enkelt å lage denne varianten: Bland kyllingbiter med yoghurt, krydder, tomat og kokosmelk og legg det i en ildfast form før du lar ovnen gjør resten av jobben. Servér for eksempel med kul ris eller god couscous.

Biff rydberg

Denne oppskriften er på svenskenes luksus pytt-i-panne og tar navn etter hotellet hvor den ble populær. Her finner du biff, poteter, løk, honning og purre i en salig blanding.

Ha en god uke!

Mandag:

Erik Hannemann

Pasta med nøtter

En enkel og kul pastarett som kan bli middagen din.

Til 2 porsjoner:

300 g pastaskruer

4 ss smør

3 ss mandler

3 ss hasselnøtter

1 ss estragon, eller timian, basilikum etc

1 stk gulrot

150 g sukkererter

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Sjøtunge

Smørflyndre (sjøtunge) på klassisk vis. Denne kalles sole a la meuniere i Frankrike.

Ingredienser:

1 stk sjøtunge, også kalt smørflyndre (eller annen småflyndre)

salt og pepper

3 ss hvetemel, og/eller litt brødkrum

olje/smør til steking

40 g smør

2 stk sitronbåter, eventuelt

persille

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Erik Hannemann

Gazpacho

Du lager gazpacho på noen få minutter. Den spanske spesialiteten er kald, frisk og nydelig.

Ingredienser:

4 stk tomater, store

0,5 stk agurk

1 stk paprika, rød eller grønn

1 fedd hvitløk

1 skiver brød, uten skorpe, gjerne daggammelt

0,5 dl olivenolje, eller litt mer

salt

1 ts eddik, sherryeddik eller annen

en bit med løk, eventuelt

kaldt vann

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Erik Hannemann

Ovnsbakt ørret

Bak laks eller ørret med denne sausen og få en helt ny smaksopplevelse.

Ingredienser:

1 stk ørret, eller laksefilet

1 stk appelsin

1 stk fennikel

2 stk sjalottløk

2 dl crème fraîche

1 ts estragon

2 ss gressløk

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Erik Hannemann

Albondigas

Spanske kjøttboller på sitt beste.

Ingredienser:

Kjøttboller

0,5 kg kjøttdeig

3 skiver brød, gjerne loff eller kneipp

2 ss løk, finhakket

1 stk egg

2 ss persille

1 fedd hvitløk

1 klype cayennepepper

Safransaus

1 dl hvitvin

safran, noen tråder

2 dl kremfløte

3 ss smør

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Erik Hannemann

Chicken tikka masala

Her er en enkel oppskrift på klassikeren kylling tikka masala.

Til 4 porsjoner:

1 stk hel kylling, eller bryst/lår i biter

2 dl yoghurt, helst tykk matyoghurt

2 ss garam masala

3 ss olje

3 fedd hvitløk

1 bokser tomat

1 dl kokosmelk

2 stk løk

koriander

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Colourbox (illustrasjonsfoto)

Biff Rydberg

Verdens beste pytt-i-panne. Server med speilegg, pepperrotkrem og syltede rødbeter.

Til 2 porsjoner:

400 g entrecôtei serveringsstykker

4 stk mandelpotetere.l. kokte eller rå

3 stk gulroti skiver

0,5 stk rødløki grove biter

0,5 stk purrei grove biter

1 ts honning, mild

2 ts worchestershiresauseller soyasaus

2 kvast bladpersille

0,25 kvast sitron

salt

pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!