Ukemeny

Ukemeny med feriesmaker

Hold på smaken av ferie med denne maten.

Publisert Oppdatert

Noen av oss er allerede i gang. For første gang på flere uker ble vi vekket av vekkerklokkelyden. Og det minner oss om alt vi har glemt eller fortrengt de siste, late ukene. Matpakker skal lages og middagen skal lages.

Og ikke minst, den må planlegges. Det blir i alle mye bedre om den planlegges. Men, slapp av. Planleggingen er allerede tatt hånd om. Her er nemlig ukemenyen!

For å holde litt på feriefølelsen har jeg hentet oppskrifter fra våre mest populære ferieland. Så, smak på ferien i en uke til!

Mandag: Spagetti Carbonara fra Italia

Som alltid med denne retten vil jeg servere litt råkost først, ettersom denne herligheten er kjemisk fri for grønnsaker. Så, noen staver med friske gulrøtter, litt fennikel og kanskje litt stangselleri og reddiker først gjør susen.

Så er det enkelt: Bland stekt bacon, piskede egg og ost sammen og ha den varme pastaen over slik at det blir en saus av eggene. Herlig, raskt og enkelt!

Tirsdag: Gresk salat fra Hellas

Det er få ting som er så ikoniske som feriemat som den greske salaten. Med litt tsatsiki først er du helt i Hellas.

Onsdag: Hjemmelaget blomkålsuppe fra Norge

Denne er nydelig og fløyelsmyk. Og du vil ikke savne noen verdens ting om du serverer denne og lager tilslørte bondepiker til dessert.

Torsdag: Croque Monsieur fra Frankrike

Noe av hemmeligheten med feriemat er enkelheten. Og dette er en "middag" vi kan unne oss i overgangen til hverdagen, synes jeg. En enkel, men god sandwich som vil fremkalle gode bilder for alle som har spist fransk mat i Frankrike.

Fredag: Pizza med mozzarella og pølse fra Italia

Fredag er pizzadagen! Og denne ganger er det Marits pizza som står for underholdningen. Ukens andre italienske innslag.

Lørdag: Paella fra Spania

Spanias stolteste rett er paellaen. Opprinnelig ble denne laget til arbeiderne i risåkrene. Store panner skulle mette mange munner. Og i pannene havnet, foruten masse ris, det som var tilgjengelig. Om det var sjømat, ble det sjømatpaella. Var det kylling, ble det kyllingpaella.

Og var det begge deler, vel, så ble det en blanding. Legg merke til at kanin også er vanlig i paellaene. Det er slett ikke lite sannsynlig at de opprinnelig ble fanget i åkrene, og dermed bar det i gryte med dem.

Denne varianten er en moderne sak. Og du kommer ikke til angre på at du lager den. Server gjerne en crema catalana til dessert så får du den rette, spanske stemningen.

Søndag: Moussaka fra Hellas

Vi ender opp i Hellas med nok en klassiker, nemlig moussakaen. En herlig blanding av gode auberginer, krydret kjøttdeig med tomatsaus og smeltet ost. En fin måte å lande den første "ferieuka" på.

 

Les også:

Matquiz: Klarer du alle ti?

De raskeste middagene

10 retter med kjøttdeig

Gryterettene som redder hverdagen

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Grillede kyllingspidd med gresk salat og tzatsiki

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

750 g Kyllingfilet

4 ss Olivenolje, extra virgin

4 fedd Hvitløk

1 ts Mynte, tørket

1 ts Oregano, tørket

1 ts Salt

1 ts Pepper, sort og nykvernet

2 ss Sitronsaft

1 bt Mynte, frisk

1 stk Rødløk

1 stk Paprika, gul

4 stk Tomat

1 stk Slangeagurk, i skiver

1 stk Rødløk

1 stk Paprika, grønn

10 stk Oliven, sorte

150 g Fetaost

1 ss Oregano, tørket

1.5 dl Kaldpresset olivenolje

0.5 dl Vineddik

5 dl Yoghurt

0.5 stk Slangeagurk, i skiver

3 fedd Hvitløk

0.25 ts Salt

1 ss Olivenolje, extra virgin

2 ss Hvitvinseddik

1 krm Fruktose

2 ss Mynte

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning