Noen av oss er allerede i gang. For første gang på flere uker ble vi vekket av vekkerklokkelyden. Og det minner oss om alt vi har glemt eller fortrengt de siste, late ukene. Matpakker skal lages og middagen skal lages.

Og ikke minst, den må planlegges. Det blir i alle mye bedre om den planlegges. Men, slapp av. Planleggingen er allerede tatt hånd om. Her er nemlig ukemenyen!

For å holde litt på feriefølelsen har jeg hentet oppskrifter fra våre mest populære ferieland. Så, smak på ferien i en uke til!

Mandag: Spagetti Carbonara fra Italia

Som alltid med denne retten vil jeg servere litt råkost først, ettersom denne herligheten er kjemisk fri for grønnsaker. Så, noen staver med friske gulrøtter, litt fennikel og kanskje litt stangselleri og reddiker først gjør susen.

Så er det enkelt: Bland stekt bacon, piskede egg og ost sammen og ha den varme pastaen over slik at det blir en saus av eggene. Herlig, raskt og enkelt!

Tirsdag: Gresk salat fra Hellas

Det er få ting som er så ikoniske som feriemat som den greske salaten. Med litt tsatsiki først er du helt i Hellas.

Onsdag: Hjemmelaget blomkålsuppe fra Norge

Denne er nydelig og fløyelsmyk. Og du vil ikke savne noen verdens ting om du serverer denne og lager tilslørte bondepiker til dessert.

Torsdag: Croque Monsieur fra Frankrike

Noe av hemmeligheten med feriemat er enkelheten. Og dette er en "middag" vi kan unne oss i overgangen til hverdagen, synes jeg. En enkel, men god sandwich som vil fremkalle gode bilder for alle som har spist fransk mat i Frankrike.

Fredag: Pizza med mozzarella og pølse fra Italia

Fredag er pizzadagen! Og denne ganger er det Marits pizza som står for underholdningen. Ukens andre italienske innslag.

Lørdag: Paella fra Spania

Spanias stolteste rett er paellaen. Opprinnelig ble denne laget til arbeiderne i risåkrene. Store panner skulle mette mange munner. Og i pannene havnet, foruten masse ris, det som var tilgjengelig. Om det var sjømat, ble det sjømatpaella. Var det kylling, ble det kyllingpaella.

Og var det begge deler, vel, så ble det en blanding. Legg merke til at kanin også er vanlig i paellaene. Det er slett ikke lite sannsynlig at de opprinnelig ble fanget i åkrene, og dermed bar det i gryte med dem.

Denne varianten er en moderne sak. Og du kommer ikke til angre på at du lager den. Server gjerne en crema catalana til dessert så får du den rette, spanske stemningen.

Søndag: Moussaka fra Hellas

Vi ender opp i Hellas med nok en klassiker, nemlig moussakaen. En herlig blanding av gode auberginer, krydret kjøttdeig med tomatsaus og smeltet ost. En fin måte å lande den første "ferieuka" på.

Mandag:

Erik Hannemann

Spaghetti Carbonara

Dette er antakelig den enkleste oppskriften på Spaghetti Carbonara noensinne. Mine damer og herrer - her er pasta carbonara!

Til 2 porsjoner:

1 pk bacon

250 g spagetti

3 stk egg

salt og pepper

100 g parmesan

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Grillede kyllingspidd med gresk salat og tzatsiki

Til 4 porsjoner:

750 g kyllingfilet

4 ss olivenolje, extra virgin

4 fedd hvitløk

1 ts mynte, tørket

1 ts oregano, tørket

1 ts salt

1 ts pepper, sort og nykvernet

2 ss friskpresset sitronsaft

1 bt mynte, frisk

1 stk rødløk

1 stk paprika, gul

Gresk salat

4 stk mellomstor klase tomat

1 stk slangeagurk, i skiver

1 stk rødløk

1 stk paprika, grønn

10 stk oliven, sorte

150 g gresk fetaost

1 ss oregano, tørket

Dressing

1,5 dl kaldpresset olivenolje

0,5 dl vineddik

Tzatsiki

5 dl gresk yoghurt ev. like deler 1% kesam og 8% kesam

0,5 stk slangeagurk, i skiver

3 fedd hvitløk

0,25 ts salt

1 ss olivenolje, extra virgin

2 ss hvitvinseddik

1 krm fruktose ev. sukker

2 ss finhakket frisk mynte

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Erik Hannemann

Blomkålsuppe

Blomkålsuppe har aldri vært bedre...

Ingredienser:

1 stk løk

2 stk blomkål

2 dl kremfløte

5 skiver bacon

3 skiver loff

salt og nykvernet pepper

1 ts muskat

1 ss gressløk, finhakket

olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Erik Hannemann

Croque monsieur

Dette er en av verdens mest populære sandwicher. Det finnes uttalige varianter, men dette er klassikeren. Noen liker å skjære bort skorpene.

Ingredienser:

2 stk loffskive

1 ts sennep

2 ts smør

2 skiver kokt skinke

2 skiver gruyère (eller vanlig hvitost)

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Marit Røttingsnes Westlie

Tynn italiensk pizza

Pizzabunnene er perfekte å forsteke og putte i fryseren. Så er du klar for travle dager.

Til 6 porsjoner:

650 g hvetemel

1 g salt

15 g gjær, fersk

4,25 dl vann, ca. 20 grader

Tomatsaus

1 bokser tomatboks

1 ts oregano tørket

1 ts salt og nykvernet pepper

Topping

mozzarella

spekeskinke

spekepølse i skiver

ruccola

cherrytomat

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Christopher Sjuve

Paella

Paella er spanias nasjonalrett. Nydelig mat som er morsom å lage sommer som vinter.

Til 4 porsjoner:

20 stk kyllingklubber

2 stk løk

3 stk hvitløksfedd

300 g paellaris

2 dl hvitvin (eller tørr sherry)

2 stk store tomat

1 ts cayennepepper

1 klype safran

1 stk paprika, rød

200 g erter

25 stk reker

0,5 kg blåskjell

3 ss finhakket persille

1 stk sitron

salt og pepper

1,5 l fiskebuljong ebuljong (bland gjerne ut ferdigkjøpt)

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Peter Berg

Klassisk moussaka

Moussaka er grekernes svar på lasagnaen. Rettene ligner mye, men i moussakaen er pastaen byttet ut med aubergine. Aubergine er ubrukelig før den blir utsatt for masse varme. Da blir den til gjengjeld svært medgjørlig og smaker nydelig sammen med tomat og kjøttsaus.

Til 4 porsjoner:

2 stk aubergine

1 stk squash

1 stk løk, finhakket

2 fedd hvitløk, knust

0,5 kg kjøttdeig

2 stk tomatboks

1 ts anis, malt

2 ts oregano, tørket

1 ts sukker

1 ss hvitvinseddik

100 g ost, revet

2 dl melk

3 dl kremfløte

2 stk eggeplomme

2 ts maisenna

olje, til steking

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!