Denne uka tenker jeg det passer godt med enkel og temmelig lett mat. Ikke slankekost, men mat som ikke tar showet fra de måltidene vi skal innta i neste uke. Mitt forslag til denne førjulsmenyen er preget av noen juleingredienser som kveite og kalkun, litt asiatiske smaker og krydderier som hører denne tiden til. Her er mitt forslag til ukemeny:

Mandag: pasta med nøtter

Denne uka begynner med noen julenøtter (sorry, hadde bare nøtt). De kommer sammen med pasta, gulrøtter og sukkererter.

Tirsdag: asiatisk laks

Asiatisk fiskeretter har vi en god del av. Denne oppskriften er det undertegnede som står for. Her får du en god og enkel oppskrift med enkle, asiatiske smaker og masse, deilig spinat.

Onsdag: kalkun med estragon

Kalkun er det mange som skal spise de nærmeste dagene, men denne varianten er en enkel hverdagsvariant (og slett ikke den helstekte varianten som serveres til festen)

Torsdag: Kveitemiddag

Kveite er juletradisjon for mange. Den stolte fisken blir her servert med persillerøtter og frisk sitronsaus.

Fredag: chili con carne

En herlig gryte med chili con carne kan gjerne dobles, så har du litt ekstra mat når du plutselig trenger det i julestria.

Lørdag: kylling med kanel

Kanel er opplagt et av julekrydderne. Her setter det anvendelige krydderet smak på kyllingen. Ja, det kommer jeg i julestemning av!

Søndag: sitronpasta

Noen vil kanskje like å spise det Grevinnen og hovmesteren spiser denne kvelden. Gjerne for meg! Andre vil kanskje ta det litt rolig og spare seg til dagen etter. Da er en frisk sitronpasta løsningen.

Mandag:

Klikk.no

Asiatisk laks

Slik blir den asiatiske laksen god... I oppskriften finner du lime, soya og chili og hvitløk.

Til 4 porsjoner:

4 dl jasminris

4 ss smør

2 fedd hvitløk

1 ts chili flak (pepperflak, eller vanlig pepper)

3 ss honning

4 ss limesaft

3 ss soyasaus

300 g spinat

4 stk laks ebiter

Høyde (px): Bredde (px):

Mandag:

Inkognito

Kalkun- og estragongryte

Kalkun blir godt med estragon! Prøv denne superenkle oppskriften med kalkun.

Til 4 porsjoner:

600 g kalkun

2 ss smør

4 ss estragon, frisk, hakket

50 g pinjekjerner

1 beger rømme

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Mandag:

Erik Hannemann

Kveitemiddag

En kveitemiddag blir velykket med persillerøtter og denne sausen.

Ingredienser:

2 skiver kveite (omtrent 200 gram hver)

4 stk persillerot

persille eller gressløk

4 stk laurbærblad

Sitronsaus

2 stk eggeplomme, romtemperert (viktig)

1 ts vann

1,5 dl solsikkeolje

0,5 dl olivenolje

salt og pepper

0,5 stk sitron

Høyde (px): Bredde (px):

Mandag:

Peter Berg

Chili con carne med rømme og tortilla

Chili con carne er nydelig hverdagsmat som metter og varmer. Det er overraskende enkelt å lykkes med chili con carne og når du serverer med tortillachips og rømme er suksessen sikret.

Til 4 porsjoner:

2 stk løk

0,5 kg kjøttdeig

1 ss tomatpuré

2 stk tomatboks

5 fedd hvitløk, skrelt

3 stk soltørkede tomater, hakket

3 stk gulrøtter, skrelte

2 bokser bønner, f. eks kidneybønner

1 ts kuminfrø

1 ts korianderfrø eller pulver

1 stk chili, eller flere

1 ts chilipulver

2 stk paprika

4 ss rømme

tortillachips

Høyde (px): Bredde (px):

Mandag:

Christopher Sjuve

Kylling med kanel

Kyllingen blir morsom med denne oppskriften.

Ingredienser:

4 stk kyllingbryst

8 stk sjalottløk

50 g rosiner

25 g pinjekjerner

salt og pepper

3 stk kanelstang

Høyde (px): Bredde (px):

Mandag:

Erik Hannemann

Pasta med nøtter

En enkel og kul pastarett som kan bli middagen din.

Til 2 porsjoner:

300 g pastaskruer

4 ss smør

3 ss mandler

3 ss hasselnøtter

1 ss estragon, eller timian, basilikum etc

1 stk gulrot

150 g sukkererter

Høyde (px): Bredde (px):

Mandag:

Erik Hannemann

Sitronpasta med pinjekjerner

Så enkelt er det å lage pasta med mye, god smak.

Ingredienser:

250 g pasta

3 stk egg

100 g parmesan

1 stk sitron

75 g pinjekjerner

eventuelt litttimiantil pynt

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!