Se "Grevinnen og hovmesteren" i kveld

Grevinnen og hovmesteren er vist på NRK lille julaften hvert år siden 1980. Den vises normalt ca. klokken 21 som en del av Kvelden før kvelden-programmet.

Les morsomme fakta om programmet hos NRK.

Samme prosedyre i år igjen, blir det når James serverer sherry til Mrs Sophie og de usynlige vennene Mr. Winterbottom, Sir Toby, Mr. Pommeroy og Admiral von Schneider.

Jeg får alltid lyst til å holde Miss Sophie med selskap. Den beste måten å gjøre det på er å dele bordets gleder med den selskapssyke damen.

James' spenstige vinvalg

Når det gjelder vinvalg er jeg ikke sikker på at James er helt kompetent. Tørr sherry til karrisuppe? Hadde den enda vært halvtørr, men neida: "a very dry sherry, Miss Sophie... Very dry. Straight out of the cellar, this morning, Miss Sophie", sier han og later som han har peiling.

"White wine with the fish" er det ikke noe å si på, men jeg er nesten glad vi ikke får vite hva slags hvitvin. Jeg tror han ville snublet igjen, nemlig.

For, hva er det han serverer til kyllingen?

Champagne.

Riktignok på Miss Sophies oppfordring, men man får inntrykk av at de har avtalt på forhånd.

Champagne passer til alt, så og si. Derfor er det ikke feil med bobler til kyllingen. Men, champagne til kylling er i beste fall uvanlig. Vinvalget er så originalt at vi ikke kan tiltro den ustø James denne treffsikkerheten. Jeg tror han har blingset.

Helt til slutt klarer James å ro det hele i land med litt portvin til frukten. Og det er nettopp denne egenskapen Miss Sophie setter slik pris på hos James: Han kommer alltid i mål til slutt.

Schkål!

Her er oppskriftene:

Her finner du 5.000 oppskrifter du kan kose deg med!

Lyst på daglig oppskrifter? Følg Sjuve på Facebook!

Matprat.no

Mulligatawny

Dette er en karrisuppe som er mest kjent for å bli servert til Mrs Sophie hver lille julaften.

Ingredienser:

1 stk høne

60 g linser

3 stk løk

2 ts karri

1 l hønsebuljong

3 dl kokosmelk

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Lisa Westgaard

Mandelpanert hyse

Til 4 porsjoner:

800 g hysefilet

2 ss hvetemel

1 ts salt

0,5 ts pepper

1 stk egg

1 dl finhakkedemandler

margarintil steking

Høyde (px): Bredde (px):
Peter Berg

Kylling med 40 hvitløkfedd

Det høres mye ut med 40 hvitløkfedd, men når de bakes i ovnen som her blir de søte og myke og de mister stinget som fersk hvitløk her. Dersom du har en potetpresse slipper du å skrelle alle feddene først. Det går også ann å presse feddene gjennom en metalsikt, men det kan være litt vrient.

Til 4 porsjoner:

1 stk kylling

rosmarin kvister

timiankvist

40 stk hvitløksfedd

3 ss crème fraîche

olje

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!