Endelig en ny uke! Og her får du servert en god blanding av nye retter og gamle kjenninger. Her er ukens ukemeny!

Mandag: Gulrotsuppe

Dette er vinnersuppa. Det er ikke tilfeldig at denne spises på en mandag. For, selv om du ikke har fått handlet ennå, så er det svært sannsynlig at du allerede har gulrøtter. Gulrøttene trenger bare selskap av løk, buljong og crème fraîche for at det skal bli fest. Enkelt, kjapt og godt. Noen vil kanskje nevne at det er sunt også.

Tirsdag: Kedgeree

Denne smaksrike, indiske fiskeretten har masse varmende krydder i seg. Selv om man skulle tro den var skapt for kjølige, norske høstdager har denne retten sitt opphav i India. Litt røkt fisk sammen med karriris og kokte egg er utgangspunktet for denne retten.

Onsdag: Kålpai

Nå er det masse god kål å få i butikkene. Selv om det meste er ment å havne i får-i-kål-gryten, er det faktisk lov å lage noe annet med den. For eksempel denne utmerkede kålpaien.

Den kan spises som den er, men passer godt til denne laksen, saltbakt kylling og er en vinner til stekte pølser.

Torsdag: Torsk med hasselnøtter og blomkål med parmesan

Torske med hasselnøtter har blitt en klassiker. Denne gangen kombinerer vi den med blomkål og parmesan. Dersom du også vil ha poteter til kan noen kjappe, fløtegratinerte poteter.

Fredag: Kalkunfilet

Jeg skrev om trikset som gjør filetene supergylne og smakfulle. Når det er i boks, er resten av matlagingen en ren glede. Servér de gylne stykkene med en klassisk og supersmakfull ris, eller kanskje med ertepuré.

Lørdag: Finnbiff

Det er tid for lørdagskos! Og når du lager finnbiff på denne måten, ja, da kan du glede deg: Lag en blomkålkrem som du legger stekt reinskav og crème fraîche på toppen av før du drysser over med bacon og serverer med gulrøtter. En kul måte å variere en velkjent klassiker på, synes jeg.

Søndag: Innbakt laks med verdens beste potetsalat

Under den vakre, gylne og sprø overflaten skjuler det seg flere overraskelser. Du får to saftige laksefileter som ligger mot hverandre og mellom der, et lag med urtesmør med sitron. Og ikke nok med deg, men du får også en potetsalat som ingen, så langt, har hatt annet enn gode ord å si om. Potetsalaten lages med grønne bønner, pinjekjerner og parmesan.

Mandag:

Erik Hannemann

Gulrotsuppe

Denne gulrotsuppa er så billig du får den. Prøv deg fram med ulike krydder som anis, ingefær, appelsin og timian!

Til 2 porsjoner:

1 stk løk

400 g gulrot

1 stk buljongterning eller én spiseskje flytende buljong

2 ss crème fraîche

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Kedgeree - indisk røkt fisk

Røkt fisk er fantastisk. Med litt krydder blir det enda bedre.

Til 4 porsjoner:

400 g røkt kolje (eller annen hvit fisk)

2 dl ris (gjerne basmatiris)

4 ss olivenolje

2 stk løk (hakket)

4 ss karri

1 ss muskat

2 ss fløte

100 g smør

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Erik Hannemann

Kålpai med spekeskinke

Dette er den nye hverdagsmaten.

Ingredienser:

2 stk egg

2,5 dl melk

200 g hvetemel

1 ts salt

0,5 stk kålhode

5 skiver spekeskinke

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Erik Hannemann

Torsk med hasselnøtter

Jeg lover: Torsken har aldri vært bedre...

Ingredienser:

400 g torskefilet

50 g hasselnøtter

50 g rosiner

1 kvist rosmarin, kan sløyfes eller byttes mot støtt, tørket rosmarin

salt og pepper

1 stk egg

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Erik Hannemann

Blomkål med parmesan

Blomkål blir ikke kjedelig med denne oppskriften.

Ingredienser:

blomkål

3 ss gressløk, hakket

50 g parmesan

1 ss kapers

0,5 stk sitron

1 fedd hvitløk

4 ss smør

olje til pensling

salt og pepper

3 skiver loff, eller brød

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Erik Hannemann

Stekt kalkunfilet

Det er skorpen som avgjør. Sjekk dette knepet.

Ingredienser:

1 stk kalkun filet (ett kalkunbryst)

5 ss hvetemel

1 knivsodd cayennepepper

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Erik Hannemann

Finnbiff med blomkål og bacon

Finnbiff (reinskav) blir supert på denne måten.

Ingredienser:

500 g finnbiff

1 stk løk

4 skiver bacon

4 stk gulrøtter

persille

2 dl crème fraîche

salt og pepper

1 stk blomkål

150 g smør

1 stk poteter

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Erik Hannemann

Innbakt laks

Bakt laks i lekker innpakning. Butterdeigen er crispy og inni finner du deilig, saftig laks med nydelig kryddersmør...

Til 4 porsjoner:

800 g laksefilet

salt og pepper

Urtesmør

75 g smør

3 ss sennep

1 potte dill

eventuelt andreurter, som timian, merian, basilikum etc

1 stk sitron, revet skall

Butterdeig

4 pl butterdeig

1 stk egg

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Erik Hannemann

Potetsalat med pinjekjerner

Denne salaten er stappfull av gode ting. Og poteter.

Ingredienser:

500 g poteter

3 stk sjalottløk

150 g lange, grønne bønner

50 g parmesan

70 g pinjekjerner

2 ss finhakket gressløk

5 ss olivenolje

1 ss sitronsaft

smør/olje, til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!