Først og fremst: Jeg ønsker alle sammen et godt, velsmakende nytt år!

Har noen lovet seg selv å spise bedre mat i 2012? "Bedre" defineres forskjellig fra person til person. Noen mener "magrere" og andre setter likhetstegn mellom "bedre" og mindre karbohydrater. Jeg mener bare bedre mat. Mat som smaker bedre.

Julen er en tid hvor de fleste grønnsakene blir forvist til en mørk krok bak juletreet, mens ribbe og pinnekjøtt fortrenger tallerkenplassen til de få ikke-animalske innslagene.

Det er kanskje jeg derfor jeg har lyst til å starte det nye året med en flott, fyldig og kul salat. Her er årets første ukemeny:

Mandag: Salat med sellerirot

Denne salaten er en gjenganger på mitt kjøkken. Den ligner på en gin ´n tonic på den måten at det er to ingredienser som gjør hverandre gode: Mango og rå sellerirot. Det høres pussig ut, men jeg lover at du vil like den.

Tirsdag: Torsk med hasselnøtter og pinjekjernepotetsalat

Sa noen hvit januar? Vel, det er i alle fall torsk på tallerkenen. Og torsken er dekket med et herlig lag hasselnøtter og serveres med den beste potetsalaten jeg vet om. (Du finner noen enklere potetsalater her, om du heller vil ha dem).

Onsdag: Salade Niçoise med hvitløksbaguette

Ja, jeg satser på to salater denne uka. Salade Niçoise er en internasjonal klassiker som er kjent langt utover hjembyen Nice. Den består av egg, salat, tomat, sardiner (fra boks) og drysses rikelig med sorte oliven. Jeg liker å servere salaten med hvitløksbaguetter (alle oppskriftene finner du nedenfor).

Torsdag: Posjert laks med gulrotsalat

Laks er også på menyen denne uka. Jeg hadde så stor suksess med å posjere laks (ha den i oppvarmet vann med krydder) at det frister til gjentakelse. Laksen serverer jeg med en liter perle av en gulrotsalat med valnøtter, finrevet sitronskall og gressløk.

Fredag: Tikka masala med ris

Det eksotiske innslaget denne uka kommer fra India i form (bokstavelig talt) av en superenkel tikka masala. Dette gjør du; Bland yoghurt, krydder og kyllingbiter og sett formen i ovnen. Verre er det ikke. Jeg har lagt ved en tilsvarende morsom oppskrift på god, velduftende ris.

Lørdag: Hamburger

Vi skal hjem igjen. Til en hamburger som er laget av reinskav. I utgangspunktet er dette en superluksusburger med både gåselever og Madeira. Nå er heldigvis slik at du kan sløye dem - begge to - og fortsatt sitte med en, eh, vilt god hamburger! Server dem på varme hamburgerbrød med stekt sopp.

Har du ikke reinskav? Du finner to andre forslag til hamburgere her.

Søndag: Bacalao

Vi avslutter uka med en solid gryterett. Bacalao lages av klippfisk som må ligge i vann over natten - så husk det på lørdag!

Denne oppskriften på bacalao er temmelig klassisk - med tomater, løk og poteter. Og ganske mye olje.

Ha en smakfull start på det nye året!

Følg Sjuve på Twitter, så får du svar på alt de lurer på om mat

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Pannekaker med ny topp

Slik baker du laks i ovnen

Slik lager du perfekte muffins

Oreokake blir godt på denne måten

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Anne Elisabeth Næss

Salat med sellerirot og mango

Denne salaten er og blir Christopher Sjuves yndlingssalat. Helt sjef.

Ingredienser:

0,5 stk sellerirot

12 stk aspargesbønner

1 stk mango

12 stk sukkererter

Dressing

1 dl olivenolje

3 ss sitronsaft

1 ts sennep

1 fedd hvitløk

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Torsk med hasselnøtter

Jeg lover: Torsken har aldri vært bedre...

Ingredienser:

400 g torskefilet

50 g hasselnøtter

50 g rosiner

1 kvist rosmarin, kan sløyfes eller byttes mot støtt, tørket rosmarin

salt og pepper

1 stk egg

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Potetsalat med pinjekjerner

Denne salaten er stappfull av gode ting. Og poteter.

Ingredienser:

500 g poteter

3 stk sjalottløk

150 g lange, grønne bønner

50 g parmesan

70 g pinjekjerner

2 ss finhakket gressløk

5 ss olivenolje

1 ss sitronsaft

smør/olje, til steking

Høyde (px): Bredde (px):

Salade Niçoise

Denne salaten er et måltid i seg selv, men kan brukes som tilbehør til f. eks grillet fisk.

Ingredienser:

4 stk poteter

10 stk aspargesbønner(brekkbønner)

0,5 stk salathode(velg et du liker)

4 stk egg

2 stk sjalottløk

8 stk cherrytomat

1 dl oliven, sorte

0,5 bokser sardiner

1 dl olivenolje

3 ss sitronsaft

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Hvitløksbaguett

Det er kanskje en stund siden du har laget hvitløksbaguetter? Da er det enda bedre...

Ingredienser:

3 fedd hvitløk

100 g smør

3 ss persille, finhakket

2 stk baguette

1 stk sitronbåter

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Posjert laks

Å posjere er jålete ord for å trekke fisken i ovnen.

Ingredienser:

1 stk appelsin

1 stk laksefilet

1 ss estragon, tørket

2 l vann

2 ts salt

1 ss pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Gulrotsalat med valnøtter

Med disse ingrediensene blir gulroten helt ny.

Ingredienser:

5 stk gulrot

2 ss hakket gressløk

1 stk nektarin

50 g valnøtter

2 ss lønnesirup

1 ss sitronsaft

sitronskall

salt

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Chicken tikka masala

Her er en enkel oppskrift på klassikeren kylling tikka masala.

Til 4 porsjoner:

1 stk hel kylling, eller bryst/lår i biter

2 dl yoghurt, helst tykk matyoghurt

2 ss garam masala

3 ss olje

3 fedd hvitløk

1 bokser tomat

1 dl kokosmelk

2 stk løk

koriander

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Ris som smaker

En enkel måte å få risen til å smake skikkelig på.

Ingredienser:

1 stk kanel stang (eller 1 teskje kanelpulver

2 dl basmatiris

1 neve rosiner

1 neve mandelflak

kardemomme

olje til pensling

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Hamburger med viltkjøtt og sopp

Dette er en fabelaktig burger som blir superlukseriøs om du bruker både Madeira og gåselever.

Ingredienser:

200 g reinsdyrskav

200 g kjøttdeig

2 stk einebær

100 g foie gras (kan sløyfes)

4 ss madeira (kan sløyfes)

75 g parmesan

150 g sopp

1 stk løk

salt og pepper

smør/olje til steking

2 stk hamburger brød

1 ts sennep

4 stk salatblader

Høyde (px): Bredde (px):

Hellstrøms bacalao

Til 4 porsjoner:

500 g klippfisk uten skinn og ben

2 stk paprika, gul

2 stk paprika, rød

2 stk gul løk

2 stk fennikel

8 fedd hvitløk

12 stk poteter

1,5 dl olivenolje

kajennepepper

1 potte basilikum, frisk

salt

pepper

200 g pillede reker (kan utelates)

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!