Med noen enkle grep kan dette bli den beste uka hittil i år. I alle fall den mest velsmakende.

Om du liker denne ukemenyen kan du printe ut hele handlelista her.

Mandag

Vi begynner med en skikkelig enkel, men veldig god rett. Gulrotsuppa har jeg fått overraskende mye skryt for - og fra uventet hold. En fotballkompis jeg aldri kunne forestilt meg med med en kjøkkenkniv i hånden, kom bort til meg og betrodde seg lavmælt:

- Gulrotsuppa di er blitt et fast innslag på kjøkkenet!

Det er kanskje ikke så rart. Alt du trenger er løk, gulrøtter, crème fraîche og en buljongterning.

Tirsdag

Så skal vi på langtur til India. Der finner vi en smaksbombe av en risrett. Den er stappfull av krydder, men du bestemmer selv hvor sterk du vil den skal være ved å regulere chilimengden. Har du lyst kan du lage noen helt perfekte nanbrød til.

Onsdag

Vi skal hjem igjen. Flesk og duppe er det kanskje lenge siden du har smakt. Men, er det ikke rart hvor godt du husker smaken? Retten er ikke vanskelig å lage, og den minner oss alle på hvor vi kommer fra.

Synes du dette blir for lite grønt? Kos deg med en forrett av sunne nøtter og nektariner.

Torsdag

Det er duket for en god fiskesuppe. Oppskriften er av det klassiske slaget, med gulrot, selleri, fløte og dill. Det er torsk, laks, kamskjell og blåskjell i oppskriften, men du kan godt begrense det til én av delene.

Om du virkelig vil spre matglede kan du også bake foccaciabrød til.

Fredag

Endelig fredag! På gudskjelovkvelden gjør vi det litt enkelt og lager en deilig salat. Når jeg lager salat sørger jeg for at den er full av godsaker, og her finner du kokte egg, sardiner (bedre enn du tror ...), tomater og masse oliven.

Er du redd for at det blir for lite mat, kan du lage en deilig spansk tortilla til.

Lørdag

Lørdag er dagen for den store middagen, og jeg foreslår en gla'-kylling med 40 hvitløkfedd. Det høres mye ut, men slapp av; når hvitløken bakes i ovnen på denne måten, blir de milde, søtlige og gode. Server gjerne med ovnsbakte poteter til.

Søndag

Pølsegryte kan bli en lekker middag om du bare tar pølsene på alvor. Kjøp gode pølser som noen har lagt sjelen sin i. Gryta lages med friske urter og gulrot, purre, selleri og gressløk.

Her printer du ut handlelista.

Ha en kjempegod uke!

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook (Vi har runda 4000!)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik lager du pesto

10 oppskrifter med kjøttdeig

Smaken av Mexico på rekordtid

Snickerskake: Bedre enn snickers...

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Erik Hannemann

Gulrotsuppe

Denne gulrotsuppa er så billig du får den. Prøv deg fram med ulike krydder som anis, ingefær, appelsin og timian!

Til 2 porsjoner:

1 stk løk

400 g gulrot

1 stk buljongterning eller én spiseskje flytende buljong

2 ss crème fraîche

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Biryani - indisk kyllingrett

Dette er en indisk rett som smaker akkurat slik indisk mat skal smake. intenst og spennende.

Til 4 porsjoner:

5 stk poteter

2 stk løk

2 fedd hvitløk

0,5 ts chilipulver

4 cm ingefær

0,5 ts gurkemeie

1 ts knust kumin

3 stk tomater

2 ss yoghurt

0,5 ts kardemomme

1 ts kanel

1 stk kylling, delt i åtte (eller fire kyllingbryst delt i biter)

Risen

1 stk løk

2 stk nellikspiker

1 ts kanel

2 cm ingefær

1 klype safran

1 ts kardemomme

500 g basmatiris

vann

3 ss flytende kylling kraft

salt og pepper

olje til pensling

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Flesk og duppe

Klassikeren over alle klassikere heter flesk og duppe. "Duppe" betyr hvit saus - med stekefett.

Til 2 porsjoner:

4 ss smør

4 ss mel

5 dl melk

6 skiver flesk, lettsaltet

poteter

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Fiskesuppe

I denne fiskesuppen kokes ikke fisken.

Til 2 porsjoner:

150 g laks

150 g hvit fisk, for eksempel torsk

12 stk blåskjell

1 stk kamskjell, eventuelt

1 dl fløte

1 stk løk

1 stk hvitløksfedd

1 stk gulrot

1 stk selleristang

1 ts rosmarin

1 ts dill, frisk

3 ss friske urter, en eller flere av timian, oregano og gressløk

4 dl fiskekraft (gjerne vann og buljong)

smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):

Salade Niçoise

Denne salaten er et måltid i seg selv, men kan brukes som tilbehør til f. eks grillet fisk.

Ingredienser:

4 stk poteter

10 stk aspargesbønner(brekkbønner)

0,5 stk salathode(velg et du liker)

4 stk egg

2 stk sjalottløk

8 stk cherrytomat

1 dl oliven, sorte

0,5 bokser sardiner

1 dl olivenolje

3 ss sitronsaft

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Peter Berg

Kylling med 40 hvitløkfedd

Det høres mye ut med 40 hvitløkfedd, men når de bakes i ovnen som her blir de søte og myke og de mister stinget som fersk hvitløk her. Dersom du har en potetpresse slipper du å skrelle alle feddene først. Det går også ann å presse feddene gjennom en metalsikt, men det kan være litt vrient.

Til 4 porsjoner:

1 stk kylling

rosmarin kvister

timiankvist

40 stk hvitløksfedd

3 ss crème fraîche

olje

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Pølsegryte med urter

Pølser er så mye mer enn det vi legger i lompe og spruter ketsjup på.

Ingredienser:

750 g pølse

1 stk gulrot

1 stk purre

1 stilk selleri

1 stk løk

2 fedd hvitløk

1 dl hvitvin

2 ss smør

3 ss urter

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!