Denne uken stifter vi bekjentskap med grønnkålen, lager kaker til middag og lager pizza på ny måte - nemlig den måten du kommer til å lage pizza resten av livet.

Her er ukens ukemeny!

 

Mandag: Trendy pasta

Vi åpner ballet med en skikkelig sunn og fin pastarett. I denne pastabollen har grønnkålen funnet veien. Den har tatt verden med storm, den fine grønnkålen. På oppvakte spisesteder i London og New York begynte den å dukke opp etter at de innovative danskene begynte å ta den sunne kålen i bruk på de trendsettende restaurantene.

Denne retten er en fin måte å bli kjent med grønnkålen på.

Tirsdag: Kake til middag

Ideen til denne oppskriften er å lage middag til hele familien i én, eneste stekepanne. Og det er den du setter på bordet, rykende varm. Da får du et måltid med fisk, poteter, erter og gode krydderier.

Du kan selvsagt lage tradisjonelle fiskekaker om du ikke tør å prøve deg på denne.

Onsdag: Inspirerende mat i ovnen

Denne er morsom! Ta en titt på videoen så blir du inspirert til å lage den. Den får virkelig maksimalt ut av både løk og fennikel.

Torsdag: Den kjappeste fisken

Dette er en av de kjappeste og morsomste fiskemiddagene du kan lage. I oppskriften brukes røkt laks. Så oppgaven består i å lage remuladen med sellerirot. Kan du lage majones er det en lek å lage remulade. Da tilsetter du litt sennep, sitron og urter - samt en ansjos om du har (de er ikke så lett å finne i butikkene!).

Inn i denne remuladen venner du fine fyrstikker av sellerirot. Og serverer med fisken. Enkelt og artig!

Fredag: - Jøss, er det slik du steker pizza?

For mange er fredag pizzadag. Og det kan jeg skjønne. Jeg bruker alltid denne perfekte oppskriften på pizzadeig - da er jeg sikker på å lykkes.

Og så var det en ting til: Husk å steke pizzaen på varmluft med undervarme.

Ikke prøvd?

Gled deg!

Lørdag: Ta en titt i fryseren

På tide å ta en titt i fryseren?

Jeg tør ikke tenke på hvor mye viltkjøtt som ligger nedfrosset rundt om i Norges land.

I denne oppskriften brukes reinsdyrskav. Du kan bruke annet viltkjøtt også. Hakk det grundig opp og bland med vanlig kjøttdeig - så får du fine, saftige burgere. Å blande det med kjøttdeig gjør man gjerne fordi viltkjøtt ofte er så magert.

Søndag: En krydderbombe

Vi avslutter uka med en skikkelig smaksbombe. Dette er den O store Biryani. Ingredienslista kan ved første øyekast ta luven av hvem som helst. Men, du ser fort at mesteparten er krydder.

Heldigvis.

Dette er slett ikke vanskelig å lage - og du kan glede deg til den gode duften!

 

Med denne menyen håper jeg du får en fin, velsmakende uke!

Mandag:

Erik Hannemann

Sunn pasta med grønnkål

Dette er en oppskrift med grønnkål. Og med grønnkål blir også en pastasaus sunn - og god!

Til 4 porsjoner:

5 stk store blader grønnkål

3 ss kremfløte eller mer

3 stk gulrøtter

8 stk reddik

800 g pasta

salt og nykvernet pepper

olje/smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):

 

Tirsdag:

Erik Hannemann

Gigantisk fiskekake

Når du ikke vil lage mange fiskekaker så lager du denne. Ja, det holder med en fiskekake.

Til 4 porsjoner:

600 g torskefilet

150 g røkelaks

2 stk egg

smør

estragon

1 fedd hvitløk

100 g erter

500 g poteter

1 ss hvetemel

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

BBCLifestyle

Tarte tatin med fennikel og rødløk

Dette er en flott måte å servere grønnsaker på. Den kan spises som en hovedrett eller som tilbehør til kjøtt og fisk.

Til 4 porsjoner:

250 g butterdeig

2 stk rødløk

3 stk fennikel

1 stk rød chili

1 dl olivenolje, extra virgin

1 ss balsamicoeddik

1 ts korianderfrø eller malt koriander

salt og nykvernet pepper

60 g sukker

2 stilk timian

50 g parmesan, nyrevet

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Erik Hannemann

Sellerirotremulade med røkt laks

Middag med fisk på 20 minutter? Ikke noe problem.

Til 4 porsjoner:

Sellerirotremulade

3 ss sennep, gjerne Dijon

3 stk eggeplomme

2 dl solsikkeolje

1 stk sitron

1 stk sellerirot

12 stk oliven

salt og nykvernet pepper

urter, gjerne persille, gressløk eller timian

8 skiver røkelaks

200 g ris, eventuelt

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Erik Hannemann

Pizza med kjøttboller

Klassisk, tynn pizza. Husk: Full guffe på ovnen!

Ingredienser:

4 dl hvetemel

1,5 dl vann

4 ss olje

0,5 pk tørrgjær

1 stk tomatboks

1 ss hvitvinseddik

2 ts oregano

1 ss sukker

1 stk sjalottløk

1 fedd hvitløk

olje til pensling

200 g kjøttdeig

200 g ost

2 skiver brød

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Erik Hannemann

Hamburger med viltkjøtt og sopp

Dette er en fabelaktig burger som blir superlukseriøs om du bruker både Madeira og gåselever.

Ingredienser:

200 g reinsdyrskav

200 g kjøttdeig

2 stk einebær

100 g foie gras (kan sløyfes)

4 ss madeira (kan sløyfes)

75 g parmesan

150 g sopp

1 stk løk

salt og pepper

smør/olje til steking

2 stk hamburger brød

1 ts sennep

4 stk salatblader

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Erik Hannemann

Biryani - indisk kyllingrett

Dette er en indisk rett som smaker akkurat slik indisk mat skal smake. intenst og spennende.

Til 4 porsjoner:

5 stk poteter

2 stk løk

2 fedd hvitløk

0,5 ts chilipulver

4 cm ingefær

0,5 ts gurkemeie

1 ts knust kumin

3 stk tomater

2 ss yoghurt

0,5 ts kardemomme

1 ts kanel

1 stk kylling, delt i åtte (eller fire kyllingbryst delt i biter)

Risen

1 stk løk

2 stk nellikspiker

1 ts kanel

2 cm ingefær

1 klype safran

1 ts kardemomme

500 g basmatiris

vann

3 ss flytende kylling kraft

salt og pepper

olje til pensling

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!