Timian passer best til dette

Maten som passer best til timian

Har du en timianpotte du ikke får brukt?

Publisert Oppdatert

Har du kjøpt en timianplante og ikke vet hva du skal bruke den til?

Du er ikke alene.

Kanskje du fant en oppskrift som krevde at du gikk og kjøpte en potte med frisk timian?

Og nå står den der da. Du vet at dersom du ikke bruker den opp fortere enn svint så dør den. Selv om du vet veldig godt hvordan du holder den i live - så vet du like godt at du ikke kommer til å greie det.

Det er mange som har det på denne måten. Det burde jo bare finnes en app eller et annen elektronisk system, som holdt plantene i friske, grønne og fulle av smak, men det gjør det (meg bekjent, ikke i 2015). Værsågod! Her er ideen til datanerds med grønne fingre. (Tipsene du trenger er i og for seg her: Slik unngår du at urtene dør).

I mellomtiden har vi valget. Vi kan la timianplanten gi oss dårlig samvittighet mens den sakte visner hen og forvandles til en brun tristesse som ender sitt liv i restavfallsposen.

Eller: Vi kan spise den! Og dermed få et fullverdig liv slik det var tenkt. Timian blir jo dyrket for å piffe opp maten vår, enten det er snakk om fisk, kylling eller koteletter!

La oss gi timian det den fortjener. Timian kan være for en matrett det et diadem er for en dronning. Kronen på verket.

 

Det som som passer best med timian er:

 

  • Sopp
  • Tomater
  • Poteter
  • Fisk
  • Løk
  • Kylling
  • Ost, særlig chevre
  • Lam
  • Aubergine

 

Med det som utgangspunkt kan vi drømme oss fram til noen enkle retter og kombinasjoner:

 

Smørbrød: Stek en brødskive sammen med sopp i smør i stekepannen til den er gyllen, gni den inn med hvitløk, ha over soppen, eventuelt litt chevre og dryss over timian.

Lag en minisalat med skivede tomater, olivenolje og timian.

Kok poteter, skrell dem, og bland med brunet smør, timian og noen hakkede nøtter.

Rull fiskefileten inn i timian, ha over litt olivenolje og pakk den inn i folie og bak den i ovnen.

Lag løksuppe ved å steke løken gyllen på lav varme, ha over vann og kyllingkraft før det koker i ca 20 minutter. Ha den i ildfaste former, legg i en brødskive, dryss over ost og gratiner i ovnen - ha på rikelig med timian ved servering.

Lag en snitt i kyllingfileten, legg inn revet sitronskall og timian før du steker den først i stekepannen så baker den i ovnen..

Oppskrifter med timian

Nedenfor har jeg samlet et knippe med gode oppskrifter med timian.

Du finner på fisk med timian, suppe med timian og til og med kjeks med timian.

Så da får vi håpe at timianplanten kom til sin rett - og ikke havnet i komposten.

 

Fru Timian

Ostekjeks med timian

Disse herlige små kjeksene er supre å servere til både supper og spekemat!

Se hele oppskriften

Ingredienser:

100 g Jarlsberg

100 g Smør, kaldt

120 g Hvetemel

3 ss Timian

Linnea Press

Ølbrasserte poteter med timian

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 kg Poteter

1 stk Gulrot

1 skiver Knollselleri

2 stk Laurbærblad

1 fl Pils

5 dl Vann

1 stk Buljongterning

0.5 ts Salt

0.25 ts Pepper

2 ss Smør

2 ss Timian

Clotilde Dusoulier

Grillspyd med lam og timian

Her er Clotilde Dusouliers nydelige grillspyd av lam med timian.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

600 g Lammekjøtt uten ben

1 stk Gul løk

2 stk Tomater

1 stk Paprika, rød

Timian, tørket

Salt og pepper

Jarle Nyttingsnes

Bruschetta med aubergine og cottage cheese

Den klassiske bruschettaen er med hakkede, solmodne tomater. Oppskriften er med cottage cheese og aubergine, og må bare prøves.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 skiver Brød

2 skiver Aubergine

1 dl Cottage cheese

3 skiver Rød paprika

Timian

Squash med mozzarella

Enkelt grilltilbehør

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 stk Squash

1 stk Mozzarella

3 ss Pinjekjerner

0.5 stk Sitron

2 ss Olivenolje

Salt og pepper

1 kvast Timian

Erik Hannemann

Flyndre (rødspette)

Flyndre er enkelt, godt og super mat til hverdag og fest.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 stk Rødspette

1 stk Sitron

0.5 potte Timian

Salt og pepper

Olivenolje

Erik Hannemann

Kylling med potetmos i rund form

Det er pussig hvor mye som ligger i presentasjonen. Dette er kylling på sitt beste...

Se hele oppskriften

Ingredienser:

4 stk Kyllingbryst

8 stk Poteter

100 g Smør

1 dl Melk

3 stk Sjalottløk

0.5 stk Paprika

1 fedd Hvitløk

200 g Brekkbønner

ss Timian

Salt og pepper

Olje/smør til steking

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag