De står der så innbydende og lekre i butikken. Basilikum. Oregano. Timian. Rosmarin - og resten av kryddervennene deres.

De bidrar til å sette spiss på måltidet du skal diske opp med - og de grønne vekstene gjør at kjøkkenet fremstår som friskt og innbydende.

Derfor tar vi de mer enn gjerne med hjem i handleposen.

Men - etter én natt er det ofte et svært lite hyggelig syn som møter oss ved kjøkkenbenken. Krydderurtene henger allerede med hodet - i tillegg er kanskje bladene blitt brune.

Velkjent?

Vi ønsker jo alle å ha en urte som holder seg i balanse.

Så hva i all verden har skjedd?

Urter

EGNE URTEPOTTER: Det finnes egne potter for urter. Denne er fra Le Creuset. © FOTO: Produsenten

Må vannes ofte

Først og fremst, krydderurter har et stort behov for vann. Det kan forfatter og planteskoleeier Tommy Tønsberg fortelle:

- De må vannes oftere enn de andre plantene i huset. Kanskje så mye som hver dag, sier Tønsberg.

Tynn ut urten - det kan oppstå sopp

I tillegg står gjerne urtene tett i små potter når du kjøper dem på butikken.

Det kan bli så tett i dem at det kan bli gråskimmelsopp på urtene. Nettopp derfor kan det være lurt å tynne urten i det du får den i hus.

- Tynner du ut får du mere plass. Høst av hele stilker, råder Tønsberg.

Lys er essensielt

Du bør videre tenke på plasseringen av urten. Den trenger lys. Mye lys. Og om vinteren kan dette bli en stor utfordring.

Du kan kanskje greie å holde urtene friske og frodige i et par uker på vinteren, men noe særlig lenger er ikke realistisk, ifølge Tønsberg.

- Den bli nok ikke gammel på vinteren. Det kan lønne seg å bruke den så fort du kan.

Urter

EGNE URTEPOTTER: Urtepotte fra Sagaform. © FOTO: Produsenten

Plant i større potte

Det at pottene er så små, gjør det som nevnt ekstra krevende å lykkes med urtene. Men du kan plante dem om i nye potter, ifølge Tønsberg.

- Plant om i en større potte, den bør være et par hakk større enn potten den står i. Den må ikke bli for stor, råder han.

Vant til klima i drivhus

Kryddergarden på Jæren driver helårsproduksjon av ferske krydderurter. De har følgende råd for å holde krydderurtene fine og friske etter innkjøp:

Når plantene står i drivhus blir de vant med klimaet der. Det første du dermed må gjøre etter å ha kjøpt dem er å akklimatisere dem. Det innebærer å tilpasse krydderplantene til det klimaet som er der du har tenkt til å sette plantene.

Ta plantene ut av posen. De vil nok breie seg litt når du gjør dette - men det er normalt.

Sett deretter krydderplantene i en skål (ikke gi plantene vann foreløpig).

Deretter skal du tørke tørke ut plantene, det vil si å la krydderplantene stå uten vann til de begynner å henge med bladene. For et utrent øye kan planten se ut som om den begynner å visne.

Ved første vanning skal det vannes ganske mye i skålen. Aldri direkte i potten. Nå er akklimatiseringen unnagjort.

Etter dette skal det vannes etter behov. Pass på ikke å vanne for mye.

Urter

SKAP PLASS: Ved å trimme urten kan du få den til å trives litt lenger. © FOTO: Petter Berg HM Foto

Frys ned urtene

Noe du kanskje ikke har tenkt på er at du kan fryse ned urtene dine, og deretter tilsette dem i stuinger, gryter, sauser og supper når du trenger det.

Det tipser bloggeren bak Gresk mat.

Bloggeren har funnet ut at om hun bare skal bruke en liten del av planten, så fungerer det utmerket å fryse ned det som blir igjen. Som jo ofte er ganske mye.

Hun klipper eller river opp urtene, fyller dem i et isbitbrett, heller over olivenolje - og dekker med litt plastfolie.

Etter at urteterningene er fryst, tar hun dem ut av isbitbrettet og legger dem i merkede fryseposer.

Deretter tilsetter hun urteterninger i retter som skal kokes.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!