Østers oppskrifter

Fem måter å spise østers på

Nei, du har ikke tenkt på alle.

ØSTERS KAN NYTES PÅ MANGE MÅTER: Her er noen av de beste måtene å nyte østers på.

ØSTERS KAN NYTES PÅ MANGE MÅTER: Her er noen av de beste måtene å nyte østers på. Foto: Foto: Clotilde Dusoulier

Publisert Oppdatert

Østers er blant den mest populære festmaten i Frankrike. Og når det nærmer seg jul er fortauene fylt med østers til salgs - og de kommer i alle mulige varianter; store og små, dype, flate og de kommer fra alle kanter.

Så, hvordan nyter man best en østers?

Den franske brasserimåten

I Frankrike serveres østers hovedsakelig rå, fra skjellet, altså med østersen fortsatt klamrende fast til det ene skjellet. Den fineste måten å servere dette på er å dekke et fat med salt og så presse østersene forsiktig ned i saltet. Det vanligste er å servere østers med en blanding av eddik og sjalottløk som man har over østersen (syren får østersen til å trekke seg sammen, gjør den ikke det, så ikke spis den) sammen med tynne skiver av rugbrød og smør.

Østers, lime og granateple

En nydelig variasjon av den over er å servere rå østers på skjellet med noen tynne striper limeskall og noen frø fra et granateple. Den søtlige syrligheten fra granateple gjør underverker med den naturlige saltheten i østersen. Dessuten er fargene vakre også.

Østers-shot

En svært festlig måte å starte et måltid på er å lage en enkel østers-shot. Legg en liten, rå østers (eller en stor østers som er hakket opp i små biter) i bunnen av en shot-glass. Hell i litt iskald vodka, en dash med Worcestershire-sauce, en skvis med sitron og litt tomatsaus på toppen. Server straks og drikk det hele i en svelg.

Østers Po'Boy

Po'Boy er en ikonisk sandwich fra Louisiana. Og en fritert østers er en populær variant på samme tema: Dekk en østers i maismelrøre (bruk denne), fritér i olje og legg den på skorpefritt brød med majones, salat og sylteagurker.

Bakte østers

Dersom tanken på å åpne en østers skremmer deg tilbake under dyna, så funker denne metoden: Legg østers (altså uåpnede) med den flateste siden opp på grovt salt i en langpanne. Sett langpannen i ovnen på 240 grader. Etter 8-10 minutter begynner østersene å åpne seg. Og nå har du sjansen til å brekke av det øverste skjellet (pass på, for de er litt varme). Østers som ikke åpner seg kan du kaste. Servér dem med litt sitronsaft og et glass med deilig, krisp og tørr hvitvin.

Nedenfor finn du noen oppskrifter med østers fra vår O store oppskriftssamling.

Les også:

Kule oppskrifter med kjøttdeig

Billige hverdagsmiddager

Bare de flinke klarer denne quizen

Mats Widén

Champagnegratinerte østers

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

8 stk Østers

2 stk Eggeplomme

1 dl Champagne

Mats Widén

Friterte østers

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

16 stk Østers

2 dl Brødrasp

3 ss Persille

2 dl Rømme

1 ss Sukker

1 ss Finhakket chili

1 ss Limesaft

1 dl Hvetemel

2 stk Egg

Salt og pepper

1 l Frityrolje

Østers med wasabi og agurk

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

12 stk Østers

0.5 stk Agurk

1 stk Vårløk, finhakket

1 ts Wasabi

2 ts Limesaft

Pepper, sort og nykvernet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning