Oppskrifter på desserter

Dessertkongens tre favoritter

Norges fremste dessertmann gir oss oppskrifter.

Sverre Sætre lager fantastiske søtsaker.
Sverre Sætre lager fantastiske søtsaker. Foto: CappelenDamm/Christian Brun
Sist oppdatert

Sverre Sætre er Norges slikkmunn nummer én. Han er til daglig omgitt av makroner, terter, kompotter, syltetøy, formkaker, canelés, sjokoladeglasur, kjeks, marengs og vaniljekrem. På Briskeby i Oslo ligger hans eget konditori. Her lager de søtsaker hele dagen lang.

Nå har han laget en ny kokebok. Den heter "Det norske søte".

Les også: Slik har du ikke laget eplekake før

Les også: Den perfekte vaffeloppskriften

- Det kommer mange kokebøker, men det er litt for sjelden det kommer noen gode bøker om kaker og desserter, sier den blide trønderen.

- Idéen med boka var å se litt på hva slags ingredienser vi finner her i Nord. Samtidig er det mange ting som har blitt så godt som "norske" fordi vi har hatt dem så lenge. Tenk bare på mandler, rosiner, tørka frukt og andre varer med lang holdbarhet. Det samme gjelder krydder som kardemomme og nellik. De har blitt en del av vårt kjøkken.

Sætre er en av Norges mest anerkjente konditoret. Han har vært medlem av kokkelandslaget siden 2003. De vant olympisk gull i 2008 og ble verdensmestte i 2006.

Sverres forrige bok, "Sverres sjokolade" ble oversatt til engelsk (med tittelen: Chocolate: A New Insight into the World of Chocolate).

Oppskrift nummer én

- Må jeg velge ut tre oppskrifter? Da blir den første en sjokoladekonfekt med steinsopp. Den er litt spesiell, men er spesiell for meg fordi den representerer en blanding av det innovative og det norske, eller nordiske, om du vil.

Oppskrift nummer to

- Den andre oppskriften er suksessterte. I boka har jeg laget flere variasjoner på norske klassikere. Suksessterte blir alltid suksess!

Oppskrift nummer tre

- Den siste er en utrolig god makron med eplekompott. Makronen er ikke helt tørr fordi den er fersk. Eplekompotten smaker du til med litt vanilje.

Her er Sverres oppskrifter!

Denne saken ble første gang publisert 20/10 2009, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også