OPPSKRIFTER MED rotfrukter

10 oppskrifter med rotfrukter

Ja, vi elsker rotfrukter.

HELGEMENYEN: Svinenakke.

HELGEMENYEN: Svinenakke. Foto: Foto: Guri Dahl/Font Forlag

Publisert Oppdatert

Jeg liker ordet "rotfrukt". Frukt fra jorden.

Nei, denne frukten vokser ikke på trær. Men, den er like innsmigrende og mye mer anvendelig enn tre fra trær.

Tenk bare på kålrot, gulrøtter, poteter, rødbeter og sellerirot. De er alle proppfulle av vitaminer, mineraler og fiber. Men, viktigere, de er fulle av sødmefull ganeglede om de får nok kjærlighet og varme.

Rotfrukter er et spørsmål om å gi og ta. Om du gir dem det de vil ha, ja, da får du tilbake i rikelig monn.

Det er lenge siden vi nordboere har oppdaget rotfruktenes enestående egenskaper. For oss som bor på toppen av kloden har det vært viktig å finne mat som ble moden sent på høsten, men, minst like viktig, mat som kunne lagres gjennom den krevende vinteren. Og her kommer rotfruktene inn.

Rotfrukter i gammeldagse oppskrifter

Rotfruktene dukker gjerne opp i retter vi tenker på som gammeldagse. Betasuppe, for eksempel. Lapskaus, kommer også på refleks.

Nedenfor har jeg samlet en fin bukett oppskrifter med rotfrukter. Feller for disse rotfruktoppskriftene er at de er enkle å lage.

Først ut er brennsnut. Noen mener på ramme alvor at sunnmøringene ikke ville overlevd uten brennsnut. Og jeg kan ikke huske at jeg har vært i de traktene uten å få servert denne bautaen av en suppe.

Og det er umulig å ikke forstå hvorfor brennsnut er populært: Ved dåp, konfirmasjon eller en vanlig søndag samles en gjeng og alle får lov til å skjære kjøtt og rotfrukter i terninger som kokes i digre gryter (kan ikke huske å ha sett så store gryter som de har på Sunnmøre noe annet sted i landet).

Det er enkel mat som metter hele 40-års laget, festen, nabolaget - ja, hele øya. Ingen blir enige om hva brennsnut er.

Er det erter i? Er det svinekjøtt? Oksekjøtt? Her strides sunnmøringene som om det gjaldt tunneler eller bomringer.

Oppskriften nedenfor er én variant, men du kan være sikker på at ikke alle er enige om at det er slik brennsnut skal lages. Det beste med dette er at alle har rett. Og at det serveres med flatbrød. Eller?

Rotfrukter i pureer

Rotfrukter er svært godt egnet til pureer. Det enkleste trikset for å lage en kulere potetstappe er, for eksempel, å blande inn sellerirot.

Nedenfor har jeg samlet to opplagte slagere. Nemlig kålrabistappe og persillerotmos. De kan brukes både til fisk og kjøtt (ja, selvsagt også pinnekjøtt. Har du lyst til å lage det selv? Lekende, lekende lett...)

Et av de enkleste og mest hemmelige puré-kokketriksene handler om mengden smør. Hvor mye? Vel, på restauranter er det ikke sjelden med en 50/50 blanding. Nå vet du det. Så kan du prøve deg fram.

Rotfrukter til svinekjøtt

Svinekjøtt og rotfrukter en utmerket kombinasjon. Nedenfor finner du en klassisk rett på bakt svinenakke som er signert Bent Stiansen. Det tar lang tid, men det er ikke mye arbeid involvert.

En langt enklere variant er den med vossakorv og honningglaserte rotfrukter. Skjær rotfruktene i staver, stek dem myke i smør i en kjele og ha i honning og salt. Server dem til stekt vossakorv. Som du skjønner, dette er en skikkelig hverdagshelt.

Er du så heldig å få tak i litt salt svinekjøtt kan du prøve deg på den oppskriften som også har gode, sunne neper i seg. Og nå som det er så mye godt, mørkt øl å få tak i: Prøv deg på oppskriften med røkt svinekam som kokes i øl...

Moderne retter med rotfrukter

Rotfruktene har også en plass i mer moderne retter. Du kan for eksempel forsøke deg på den morsomme retten med kylling, appelsinsaus og urter. Du gjør omtrent slik: Ha grønnsaker, urter og kylling i en gryte og hell over appelsinjuice, vann og litt soyasaus. La det koke i et kvarter og sett gryta i ovnen til det blir ferdig. Vips - så har du middagen klar. Denne funker jo både til hverdag og fest.

I samme gate finner vi oppskriften med pasta, ristede rotfrukter og chevre.

Til slutt tar vi med en lekkerbit med feta og hvitløk. Ideen er å fylle en langpanne med rotfrukter, ha i fetaost og krydder før du legger litt fløte i bunnen og baker alt gyllent og vidunderlig i ovnen. En sikker vinner.

Håper du finner masse inspirasjon her til å nyte godt av våre gode rotfrukter!

Studio Dreyer-Hensley

Brennsnute

Denne retten er nok for mange ukjent, men ikke mindre solid norsk husmannskost av den grunn.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1.2 kg Kjøtt

2 dl Erter, gule

2 dl Vann

4 stk Gulrot

0.5 stk Kålrot

8 stk Poteter

1 stk Purre

Erik Hannemann

Persillerot blir mos

Rotgrønnsaker blir godt på denne måten.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

2 stk Persillerøtter

1 stk Løk

50 g Smør

Salt og pepper

Erik Hannemann

Pinnekjøtt

For mange blir det ikke jul uten pinnekjøtt. Her får du oppskriften på hvordan det tilberedes. I tillegg får du en oppskrift på hvordan du lager en eventyrlig kålrabistappe.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 kg Pinnekjøtt

1 stk Kålrot

100 g Smør

1 stk Gulrot

2 stk Mandelpoteter

0.5 ts Muskat

50 g Ribbefett

1 ts Salt

Pepper

Poteter

Langtidsbakt svinenakke med urter, rotfrukter og fløtegratinerte poteter

Stiansen inviterer til fest! Her kommer langtidsbakt svinenakke som krever litt innsats som du får mye igjen for.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 kg Svinenakke uten ben

1.5 skiver Salt

2 ss Pepper

2 ss Rosmarin

2 ss Timian

3 stk Hvitløk

2 stk Tomat

1 dl Olivenolje

3 dl Hvitvin

4 stk Gulrøtter

1 stk Sellerirot

0.5 stk Kålrot

4 stk Persillerøtter

50 g Smør

0.5 dl Olivenolje

1 dl Persille

Salt og pepper

1.6 kg Poteter

2 stk Løk, finhakket

3 stk Hvitløk

4 dl Fløte

2 dl Melk

1.5 ss Salt

1.5 ss Hvit pepper, malt

100 g Ost

Vossakorv med rotgrønnsaker

Vossakorv er en grov julepølse med masse smak. Rotgrønnsaker smaksatt med honning passer ypperlig til denne julepølsa. Lag mye, for dette kommer til å gå ned på høykant.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

800 g Vossakorv

4 ss Smør

300 g Poteter

150 g Gulrøtter

150 g Kålrot

150 g Persillerot

1 ss Honning

0.5 ts Salt

Salt kjøtt med grønnsaker

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

800 g Svin

1 l Vann

1 ts Pepperkorn

1 stk Kålrot

4 stk Gulrot

4 stk Nepe

Astrid Hals

Kyllinglår med rotgrønnsaker i appelsinsaus

Her er det mye og god smak. For litt ekstra spicy saus kan du tilsette litt grønn karripasta i sausen.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

6 stk Kyllinglår

0.5 stk Kålrot

3 stk Gulrøtter

0.5 stk Sellerirot

2.5 dl Appelsinjuice

0.5 dl Vann

0.5 dl Soyasaus

2 ss Smør

Salt og pepper

Persille

Pasta med ristede rotfrukter og chèvre

Den salte osten danner en nydelig kombinasjon med de søtlige ovnsbakte rotfruktene.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2.5 stk Gulrøtter

400 g Pasta

1.5 stk Pastinakk

125 g Kålrot

2 stk Rødløk

7 fedd Hvitløk

2 ss Olivenolje

Rosmarin, frisk

1 ts Salt

1 dl Solsikkefrø, ristede

125 g Chèvre

275 g Lettrømme

Astrid Hals

Bakte rotgrønnsaker med feta og hvitløk

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

8 stk Poteter

10 fedd Hvitløk

2 stk Gulrot

1 stk Sellerirot

1 ss Smør

1 gl Fetaost

1 ts Salt

0.5 ts Hvit pepper

2 ts Oregano

3 dl Matfløte

1 bt Persille

Brød

Få med deg alt! Følg Klikk Mat på Facebook.

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her.

 

Les også:

Slik blir det tre forretter av en salmalaks

Dette er det beste brødet du kan bake

Her er alle ukemenyene

Denne kyllinggryta lager du i dag

Her kan du søke blant 5. 000 oppskrifter!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning