Gulrøtter med safran?

- Er ikke safran det man bruker i lussekatter?

Jo, det stemmer. Men dette krydderet kan, og bør, brukes i andre matretter også. Det er ikke lenge siden jeg brukte dem i en saus til spanske kjøttboller.

Å bruke safran til kjøtt er kanskje mindre vanlig enn å bruke det til fisk. Safran gir den eksotiske, høy-aktige aromaen som gir fisk og sjømat et godt løft. Reker i safran kan prøves. Den majestetiske paellaen er en opplagt klassiker med safran.

Men, hva med gulrøtter? Gulrøttene er hverdagstraveren og den mest populære grønnsaken. Om det er bare er én grønnsak på tallerkenen er det godt sjanse for at det er en gulrot. Det er like god odds for at den er kokt. Bare kokt.

Jeg tror de fleste kan enes om at det ikke er den kuleste måten å tilberede gulrøtter på. Den kan også bakes med spisskum, glaseres med timian, rive dem sammen med rødbeter eller: Smørstekes med safran.

Oppskriften er like enkel som den er god. Du steker gulrøtter i smør på lav varme til de begynner å gi etter, men fortsatt har litt sprett i seg.

Legg klype safran i litt vann så den får fram all fargen. Hell det i pannen med gulrøttene og nyt duftene. Rør inn litt smør og dryss over finhakket persille og smak til med salt og nykvernet pepper.

Gulrøtter med safran går utmerket til fisk, skalldyr og kan også brukes som tapas (kanskje med litt mandler).

Apropos, jeg legger også ved oppskriften på den mystiske mandelsuppa her.

Erik hannemann

Gulrøtter med safran

Trenger du en ny variasjon på gulrøttene, prøv disse!

Ingredienser:

4 stk gulrøtter

1 klype safran

4 ss smør

persille

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Mandelsuppe

Det høres rart ut, men mandelsuppe er en herlig, spansk spesialitet.

Til 2 porsjoner:

3 ss olivenolje

100 g mandler, uten skall

3 skiver brød av tørt brød

persille

2 fedd hvitløk

noen safran tråder

salt og nykvernet pepper

1 ts sherry eddik (eller annen eddik)

Høyde (px): Bredde (px):
Foto: Lisa Westgaard

Laksesuppe med safran og blåskjell

Til 4 porsjoner:

300 g laksefilet

250 g blåskjell med skall

2 dl hvitvin, tørr

2 ss smør/margarin

2 ss hvetemel

8 dl blåskjell kraft + fiskekraft/buljong

2 dl fløte

0,5 g safran

salt

hvit pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!