Revne gulrøtter? Kan det bli kult? Joda, når Clotilde gjør en morsom vri på dem så. Og Clotilde har nettopp servert oss en varmende jordskokksuppe som skal hjelpe oss gjennom vinteren. Blant Clotildes andre klassikere finner du også de makaløse kakene caneles og riste-teknikken som gjør sprø potetene i ovnen. Men nå, til gulrøttene!

Før tenkte jeg at vinterens råvarer var triste og grå, at kokkens eneste alternativ gjennom de kalde månedene var å vente, stirre ut i luften, og lengte etter at asparges og jordbær skulle dukke opp.

Nå kan jeg ikke fatte hvordan jeg kunne være så blind: Hva med feltsalat og vintersquash, hva med blomkål og brokkoli, hva med endivesalat, purreløk og mangold, hva med gulrøtter og rødbeter? Betyr de ingenting?

Kanskje har det hjulpet at Paris-vinteren har vært så mild de siste årene og at - i hvert fall i mitt hode - solen alltid ser ut til å skinne på lørdag formiddag når jeg sykler til og fra grønnsaksmarkedet. Uansett årsak, er dette det første året jeg opplevde en tydelig sorgreaksjon da min faste leverandør tilsto at han ikke hadde flere vinterpærer til meg (det har vært en kjempesesong for pærer!), og da jeg noen boder lenger ned så den første avlingen av ferske erter.

"Å, nei!" Jeg hulket i det turkise skjerfet mitt, "dette er for tidlig! Jeg er ikke klar til å gi slipp på vinteren ennå!". Og så tenkte jeg: "Jeg må skrive om revet gulrot og rødbeter før alle går videre til grønnere beitemarker."

Så her har du den altså: Min favorittlunsj fra vinterkolleksjonen 2007/08, en salat jeg ukentlig har laget i begeistring de siste månedene, ja, faktisk så mye at anslagsvis 27 prosent av kroppsmassen min nå består av revet gulrot og rødbeter. Denne salaten er basert på en enkel slutning: Revet gulrot er fantastisk, og det er faktisk revne rødbeter også, selv om dette er mye mer hysj-hysj. Altså er kombinasjonen av disse et partnerskap fra oven.

I tillegg er jeg lat, og råkost er minste motstands vei fra handlekurv til munnen. Hvis du aldri har smakt rå rødbeter, så oppfordrer jeg deg til å gi det en sjanse, selv om du ikke (tror du) liker kokte rødbeter, for de to variantene gir svært forskjellige smaksopplevelser.

Riktignok, å tilsette revne rødbeter til en revet gulrotsalat fører ikke til noen form for kvantesprang, men det gir en dypere tone til samklangen, søt - men mørk, og det farger hele retten med rødbetens smittsomme, lilla entusiasme.

Nedenfor finner du en oppskrift av denne salaten, men sannheten er at jeg aldri lager den på samme måte to ganger. Det begynner alltid med at jeg skreller og river omtrent samme mengde gulrøtter og rødbeter. Deretter heller jeg i litt olje og eddik, men så er jeg over i improvisasjonsmodus: Jeg bare plukker fra utvalget av flasker og krukker som fyller kjøkkenbenken min, og jeg heller, slumper, strør og klemmer slik humøret mitt forlanger. Jeg foreslår at du gjør det samme.

Revne gulrøtter og rødbeter

Ja, du finnes måter å gjøre revne gulrøtter morsomme på. Massevis av dem!

Ingredienser:

450 g gulrøtter

450 g rødbet

2 fedd hvitløk, knust eller hakket

1 ss hasselnøtter

1 ss honning eddik (eller eplesidereddik, basamicoeddik)

1 ts sterk sennep, tabascosaus eller pepperflak

røkt salt, eller vanlig salt

pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!