Oppskrifter med blomkål

Ting å gjøre med blomkål

Ja, også de du ikke har tenkt på.

Publisert Oppdatert

Clotilde skriver til oss fra Paris. Oppskriftene er ofte forfriskende, litt sunnere og annerledes enn vi er vant til. Vi har samlet sakene hennes her.

Denne gangen handler det om blomkål!

Ikke alle liker blomkål like godt. Men, den er fantastisk anvendelig og billig. Og, når den er tilberedt riktig, er den nydelig, smakfull og tilfredsstillende.

Velg blomkålhoder som er store eller mellomstore med friske, grønne blader. Se etter dem som er jevne og kremhvite i fargen uten noen brune flekker. De holder seg tre, fire dager i kjøleskapet.

Når de er i hus kan prøve deg på hvilket som helst av disse forslagene:

Bak blomkål i ovnen

Å bake blomkål i ovnen er den metoden som forvandler grønnsaken mest. Det forsterker smakstonene og blomkålen karamelliseres. Og du får en kul blanding av teksturer fordi den blir myk og sprø på en gang. Trikset er vente akkurat så lenge at kantene begynner å bli brune, i det øyeblikket du tenker "Å nei! Nå har de vært for lenge i ovnen!".

Det er nettopp det øyeblikket du skal ta dem ut av ovnen.

(Alle oppskriftene finner du nedenfor).

Lag en grateng

Blomkålgrateng er en fransk klassiker. Og den fortjener sin status: Dampet eller kokt blomkål kombinert med en kremete hvit saus og litt ost gir et uimotsåelig, gyllent resultat som blir perfekt med en grønn salat til.

Lag blomkålris

Om du kjører rå blomkål i en kjøkkenmaskin, får du små biter som ligner på ris. Og du kan faktisk bruke det som ris i mange retter, for eksempel stekt ris, ris i salater og så videre. Det senker den glykemiske indeksen i måltidet og er et populært triks for alle som følger "paleo-prinsippene" - hvor man unngår korn så langt som mulig.

Server blomkål som salat

Blomkål må ikke serveres varm. Og den kan forvandles til en veldig god salat. Noen liker å spise den rå. Jeg liker den kokt, akkurat passe, slik at den ikke går i oppløsning. Og så lager du en sprek majonesaktig dressing (oppskrift nedenfor).

Lag blomkålsuppe

Den spesielle teksturen til kokt blomkål gjør at blomkålsuppe blir kremete og silkemyk, uten at du trenger å ha i poteter eller fløte. Jeg liker å piffe opp blomkålsuppa med gurkemeie for fargens skyld og noen finhakkede hasselnøtter for smak og fylde (oppskrift nedenfor).

Ha blomkål i en vinterkarri

En enkel måte å sørge for at du spiser de grønnsakene du skal på vinteren er å lage seg en diger vintergryte. Så kan du spise den over flere dager. Den oppskriften du finner nedenfor er både varmende og booster imunforsvaret. Du kan bruke de grønnsakene du har for hånden, men blomkål er et møst.

Ikke kast stilken på blomkålen!

De fleste oppskrifter med blomkål sier at du bare skal bruke bukettene, men sannheten er at du kan bruke stilken på akkurat samme måte. Skjær den bare i munnfullstore biter.

Til og med de ytterste stilkene og bladene kan brukes. Bare vask dem skikkelig og skjær dem i tynne skiver. Du kan bruke dem i suppe eller blande med andre, stekte grønnsaker. Det smaker litt som mild hodekål.

Les også:

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Slik baker du focaccia

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning